CHIP FOTO Magazine

Met previews van de nieuwste Canon EOS R5 en 6, de Nikon Z5 en de Sony Alpha A7S III.

-

Na maanden van geruchten kondigde Canon op 9 juli eindelijk de release aan van de Canon EOS R5 en de R6, twee spiegelloz­e camera‘s. De EOS R5 is het nieuwe topmodel dat alle eerdere dslm‘s van de fabrikant, en zelfs bijna alle dslr‘s, overklast.

De EOS R5 voldoet aan de eisen van profession­ele fotografen, met een grote fullframe-sensor met een resolutie van 45 MP. De EOS R6, het kleine broertje, is zeer geschikt voor de veeleisend­e hobbyist. Dat wil niet zeggen dat het slechts een uitgeklede versie zou zijn van de EOS R5. Ook hij heeft een fullframe-sensor, met 20,1 MP resolutie, en combineert verder veel van de beste eigenschap­pen van top-dslr‘s met de voordelen van een spiegelloo­s systeem. Beide camera‘s bieden de uitstekend­e Dual Pixel CMOS autofocus met gezichts- en ogenherken­ning voor zowel foto als video. En ook wat betreft de snelheid gaan beide camera‘s gelijk op, met een geweldige 20 foto‘s per seconde.

Tegelijk met de twee nieuwe camera‘s introducee­rde Canon ook nog twee teleconver­ters en vier nieuwe lenzen voor de RF-vatting: de RF 100-500 mm f/4.5-7.1 L IS USM, de RF 600 mm f/11 IS STM en de RF 800 mm f/11 IS STM, plus de RF 85 mm f/2 Macro IS STM.

Canon EOS R5

De Canon EOS R5 heeft met zijn 45 megapixel niet alleen een enorme fotoresolu­tie, maar ook wat betreft video is het een krachtpats­er. Hij neemt bewegend beeld namelijk met 8K tot 30 fps in 12 bit RAW-formaat op. Voor de scherpte gebruikt hij de uitstekend­e Dual Pixel CMOS autofocus met een kleine 6000 AF-punten en een beeldafdek­king van 100 procent – het hele sensorvlak dus. Schakel je een stapje terug naar C4K-resolutie, dan haal je maximaal 120 fps met 4:2:2 subsamplin­g en 10 bit kleurendie­pte. Daarmee kun je haarscherp­e slowmotion opnemen. In alle resoluties kun je kiezen voor het C-Log-profiel, voor meer speelruimt­e in de nabewerkin­g. De h.265-codec houdt de hoeveelhei­d data op de UHS-II- of CFexpress-kaart binnen de perken.

Met het gevoelighe­idsbereik van ISO 100 tot ISO 51.200 is de Canon EOS R5 goed voorbereid op bijna alle opnamesitu­aties. Voor de beoordelin­g van het beeld gebruik je de elektronis­che zoeker met zeer hoge resolutie met 5,76 miljoen pixels of het grote, draai- en kantelbare 3,2-inch touchscree­n met 2,1 miljoen pixels. Bij het ontwerpen van de body luisterde Canon naar de feedback op de EOS R en verving het de controvers­iële touch bar door een aangenaam grote en handige focus-joystick.

Ondanks al zijn functies is de body prettig compact: hij weegt inclusief accu en geheugenka­art 740 gram en is met zijn afmetingen van 135.8 x 97.5 x 88 mm nauwelijks groter dan de EOS R. De adviesprij­s voor de EOS R5-body bedraagt 4549 euro.

Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is niet slechts een uitgeklede versie van de R5. Hij heeft namelijk een groot deel van dezelfde functies, alleen zijn de 45-megapixelr­esolutie en 8K-video voorbehoud­en aan de grote broer. De EOS R6 lijkt van buiten erg op de R5, maar is drie millimeter breder en 60 gram lichter. In plaats van het display bovenop bij de R5 heeft de R6 een convention­eel moduswielt­je. In de body kun je twee UHS-II-kaarten kwijt.

Het draai- en kantelbare display is drie inch groot en heeft een resolutie van 1,62 miljoen pixels. De elektronis­che zoeker heeft 3,7 miljoen pixels, wat nog altijd een erg detailrijk beeld oplevert. De fullframe-CMOS-sensor heeft een prima resolutie van 20,1 megapixel en doet qua snelheid niets onder voor zijn grotere broer. Tel daarbij het gevoelighe­idsbereik van ISO 100 tot ISO 102.400 plus de gloednieuw­e beeldproce­ssor DIGIC X die ook in het dslr-paradepaar­d EOS-1DX III zit, en deze systeemcam­era belooft een echte topper bij weinig licht te worden.

Maar ook wat betreft bewegend beeld zit je bij de EOS R6 goed. Hij neemt 4K-UHD-video‘s op tot 60 fps en met 4:2:2 subsamplin­g, 10 bit kleurendie­pte en een interne oversampli­ng van 5,1 K. In Full HD kun je kiezen voor 120 fps. De adviesprij­s van de Canon EOS R6 is 2739 euro.

www.canon.nl

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands