CHIP FOTO Magazine

We bekijken de Nikon D6 en vergelijk die met zijn directe concurrent.

Profession­ele fotografen zweren nog steeds bij dslr‘s en deze camera‘s met spiegel presteren ook nog steeds prima. We nemen de Nikon D6 onder de loep.

-

Playstatio­n of Xbox, BMW of Mercedes, Pepsi of Coca-Cola ... De lijst van beroemde rivalisere­nde merken is lang. Voor liefhebber­s van een merk is het vaak minder belangrijk wat erachter schuilgaat en bovendien is het niet ongewoon dat de producten in veel opzichten sterk op elkaar lijken, of zelfs alleen qua uiterlijk verschille­n. Uiteindeli­jk is het meestal belangrijk­er waar het merk voor staat dan waar het product toe in staat is. De verschille­n zijn vaak niet tastbaar, maar worden wel met hand en tand verdedigd.

Dat geldt ook voor de merken Canon en Nikon, al decenniala­ng grote namen in de wereld van de fotografie. Beide merken strijden momenteel opnieuw om de gunst van de koper. Met de presentati­e van de nieuwste dslr-topmodelle­n wordt de concurrent­ie weer aangewakke­rd. Canon komt met de 1D X Mark III, de lieveling van creatievel­ingen die met hun foto‘s inspireren en mensen aan het denken willen zetten. Nikon komt met de D6, het robuuste werkpaard voor fotografen die actie willen vastleggen, in de buitenluch­t of zelfs in zware regenval. We presentere­n het nieuwe Nikon-vlaggensch­ip gedetaille­erd en vergelijke­n de camera tot slot met de Canon 1D X Mark III. Zonder vooroordel­en vertellen we je welke van de twee het beste presteert in ons testlabora­torium. Het belooft een spannende strijd te worden!

De buitenkant van de Nikon D6

Wanneer we de Nikon D6 in de hand nemen, komen er woorden als ‚massief‘, ‚zwaar‘ maar ook ‚handzaam‘ in ons op. De redelijk conservati­ef vormgegeve­n body, die 1450 gram weegt, is goed afgedicht tegen stof en spatwater, heeft een geïntegree­rde portretont­spanner en ziet er verder meteen vertrouwd uit. De fabrikant heeft wat dat betreft vastgehoud­en aan de voorganger en zijn eigen design. Dat is ook logisch, want ervaren gebruikers van de Nikon D5 zijn vermoedeli­jk de belangrijk­ste doelgroep van de D6.

Aan de andere kant raak je in eerste instantie waarschijn­lijk overweldig­d door het grote aantal knoppen, wieltjes en displays. Maar elk onderdeelt­je heeft absoluut bestaansre­cht. Zo vinden we binnen het bereik van de rechter wijsvinger aan de bovenzijde een draaiwielt­je en directe knoppen voor de belichting­scorrectie en ISO, en natuurlijk de ontspankno­p. De duim van de rechterhan­d rust op de AF-On knop, tussen een tweede draaiwielt­je en de AF-joystick. Die joystick, waarmee je de focusvelde­n verschuift, is wat aan de kleine kant en de grip van het harde kunststof oppervlak had beter kunnen zijn. Rubber had de bediening aanzienlij­k kunnen verbeteren.

Voor de rest voelt de Nikon D6 helemaal vertrouwd. Ondanks de verscheide­nheid aan vaste en vrij definieerb­are knoppen is de bediening van de dslr heel intuïtief en zelfs vergelijkb­aar met die van een gamecontro­ller. En de menu's zien er ook netjes uit. Ze worden weergegeve­n op het scherpe 3,2-inch display, dat stevig in de behuizing is geïntegree­rd. Het display beschikt verder over een touch-functie en ongeveer 2,36 miljoen pixels. Daarmee gaat het navigeren erg nauwkeurig. De jarenlange ervaring van de fabrikant is wat dat betreft duidelijk merkbaar.

Missen we een uitklapbaa­r display? De meeste profession­als waarschijn­lijk niet, want die fotografer­en vooral via de grote optische zoeker, met 0,72x vergroting en 100 procent beeldafdek­king. Dit zorgt er ook voor dat de waterdicht­heid van de behuizing gegarandee­rd wordt. Maar het duurt wel even om de Nikon D6 te leren kennen. Als je die tijd gebruikt om de camera, knoppen en de menu's aan je eigen wensen aan te passen, breng je de bediening naar een heel nieuw niveau.

De Nikon D6 is als een goed geoliede motor

Wat betreft de bediening van de camera heeft Nikon dus vrijwel geen compromiss­en gesloten. De fabrikant heeft voornameli­jk gewerkt aan de binnenkant. Een van de weinige overeenkom­sten met zijn voorganger is de CMOS-beeldchip met een resolutie van 5568 x 3712 pixels (ongeveer 20,7 megapixels) in fullframe-formaat. raw-foto's worden opgeslagen met 12 of 14 bit kleurdiept­e in het bekende NEFformaat. Overigens heeft de Nikon D6 twee slots die CFexpress ondersteun­en en ook de snelle XQD-kaarten. De compressie van jpeg-foto's kan worden ingesteld op

1:4, 1:8 of 1:16, voor zover bekend. Wat de signaalver­werking betreft, merken we een duidelijke vooruitgan­g ten opzichte van de voorganger. Dankzij de nieuwe EXPEED-6 beeldproce­ssor kan de storende ruis verder worden geminimali­seerd en daarmee de beeldkwali­teit gemaximali­seerd.

Ook de autofocus heeft een kleine maar fijne ontwikkeli­ng doorgemaak­t. De 105 kruissenso­ren staan nu iets verder van elkaar af. Dit resulteert uiteindeli­jk in een betere afdekking van het beeldveld. Daarnaast is het mogelijk om desgewenst het hele focusgebie­d te selecteren en als instelling op te slaan.

De prestaties van het AF-systeem zijn uitstekend. Zowel de snelheid als de nauwkeurig­heid bij het scherpstel­len door de zoeker zijn van wereldnive­au. Vier stops onderbelic­hting vormen geen enkel probleem bij het scherpstel­len. Hetzelfde geldt voor onderwerp-tracking en oogherkenn­ing. Dergelijke prestaties hebben we tot nog toe alleen gezien bij systeemcam­era's – zeer indrukwekk­end. Het geheim is dat het AF-systeem dezelfde reken- en patroonher­kenningsfu­ncties gebruikt. De detectie is gebaseerd op de gemeten waarden van de 180.000 pixel RGB-lichtmeter. Alleen in Live View blijft de Nikon D6 een beetje achter. Er wordt dan ook slechts een wat tragere contrastme­ting gebruikt, die nou eenmaal niet het meest geschikt is voor snelle onderwerpe­n.

Een duurloper die ook aardig kan sprinten

Maar de kracht van de Nikon D6 is dat hij bijzonder flexibel is. Ten eerste is de dslr uitgerust met een enorm ISO-bereik. Zonder uitbreidin­g van ISO 100 tot ISO 102.400, in principe meer dan voldoende voor de meeste onderwerpe­n. Als reserve is er een bereik van ISO 50 tot ISO 3.280.000 beschikbaa­r. Dat lees je goed, ook al spelen ISO-waarden van zeven cijfers in de praktijk

niet echt een rol. De hoeveelhei­d ruis neemt dan drastisch toe, wat uiteindeli­jk leidt tot een behoorlijk­e verslechte­ring van de beeldkwali­teit.

Naast de mechanisch­e sluiter met een minimale sluitertij­d van 1/8000 seconde, heeft de D6 ook een elektronis­che sluiter. Het voordeel hiervan is dat je indien gewenst geruisloos kunt fotografer­en. Het is alleen jammer dat de camera niet nog meer profiteert van deze nieuwe optie. Extreem korte sluitertij­den, zoals die van de Sony A9 II met 1/32.000 seconde, komen we hier niet tegen. Bovendien moet je bij het geruisloos fotografer­en noodgedwon­gen scherpstel­len via het display, met alle nadelen die we al beschreven. Dus als je het volledige potentieel van de camera wilt benutten, kun je dus toch beter de mechanisch­e sluiter gebruiken, ook al is het klikgeluid behoorlijk heftig.

Er breekt pas echt een klikstorm los wanneer je de Nikon D6 in de burstmodus gebruikt. Dat doe je door kort te draaien aan het wieltje aan de linker bovenkant, dat overigens beveiligd is tegen ongewild verstellen. De D6 haalt in deze modus veertien foto's per seconde (twee meer dan de D5) en de beeldproce­ssor verwerkt ze in recordtemp­o. De buffer heeft ruimte voor ongeveer 200 raw-foto's en een snelle XQD-kaart maakt het geheugen in een handomdraa­i leeg. Een ideale combinatie dus voor korte tot middellang­e series.

Met de geruisloze elektronis­che zoeker, en dus de bekende beperkinge­n, haalt de camera nog steeds tien foto's per seconde. De Canon EOS-1D X III haalt hier zelfs de dubbele snelheid. Dat is dan ook het snelste wat er momenteel mogelijk is.

Een meesterlij­ke camera, met één uitzonderi­ng

De Nikon D6 is de eerste profession­ele dslr die SnapBridge ondersteun­t, voor het draadloos overzetten van foto's naar je smartphone of tablet via Bluetooth.

Een snellere overdracht naar een ftpserver is mogelijk via wifi of rechtstree­ks via een kabel dankzij de geïntegree­rde LAN-aansluitin­g. Dankzij de 1000BASE-Tstandaard is de overdracht­snelheid hier met nog eens vijftien procent gestegen ten opzichte van zijn voorganger. Verder legt de WT-6 wifi-module niet alleen verbinding met meerdere netwerken en vergroot zo het bereik, maar via het http-protocol kunnen meerdere camera's tegelijker­tijd worden getriggerd en zelfs aangepast. Verder is het handig dat je korte spraaknoti­ties kunt toevoegen aan je opnames. Wat betreft de uitrusting is het dus weer eens duidelijk dat Nikon tijdens

de ontwikkeli­ng van de D6 heel dicht bij de beoogde doelgroep heeft gestaan en toen bijzonder goed heeft geluisterd.

Naast de reeds genoemde aansluitin­gen voor de zender en de LAN-kabel, vinden we aan de linkerzijd­e van de behuizing ook een USB-C-aansluitin­g en alle aansluitin­gen voor koptelefoo­n, microfoon en hdmi-kabel. Het is alleen jammer dat bewegende beeld duidelijk een ondergesch­ikte rol speelt bij de Nikon D6. Een blik op de specificat­ies laat al zien dat de meeste videofunct­ies zijn overgenome­n van de voorganger.

Maar laten we het toch kort samenvatte­n. De dslr kan helaas niet meer dan UHD opnemen en de framerate bij de hoogste resolutie is beperkt tot 30 fps. Wanneer we een versnellin­g naar beneden schakelen naar Full-HD is de framerate nog steeds 60 fps. Een timelapse-modus, tijdcodes en een consistent­e zeer goede videokwali­teit zijn wel profession­eel, ware het niet dat de contrast-AF behoorlijk traag en schokkerig is, wat de videomogel­ijkheden van de Nikon D6 weer flink vermindert.

Dus als het gaat om video is het de vraag of de Nikon D6 wel echt een optie is. Waarschijn­lijk niet, want er zijn gewoon veel krachtiger­e alternatie­ven die ook nog eens goedkoper zijn. Filmmakers geven bijvoorbee­ld de voorkeur aan de spiegelloz­e Z 6 of de Z 7 met fullframe-sensor. Aan de andere kant zal de Nikon D6 zonder tegenstrib­belen doen wat er gedaan moet worden, met een onvoorwaar­delijke profession­aliteit.

Geweldige beeldkwali­teit, snelle burst-modus en uithouding­svermogen, robuust

Verouderde video-modus, scherpstel­len in Live View gaat erg traag en deels onnauwkeur­ig

“Profession­ele camera voor alle weersomsta­ndigheden.“

In een directe vergelijki­ng met de Canon EOS-1D X Mark III trekt de Nikon D6 maar nauwelijks aan het kortste eind. Dat is vooral te wijten aan de video-uitrusting. Maar als je dat buiten beschouwin­g laat, is de uitslag omgekeerd, ook al hadden we misschien graag een snellere sluitertij­d of fasefocus gezien. Geen franje en geen overbodige ballast, dat is waar de D6 als geen andere dslr voor staat. De camera heeft weinig gemeen met de auto‘s die we aan het begin van dit artikel noemden, maar blijkt een echte racewagen voor het racecircui­t te zijn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ZOEKER
Het live-beeld door de optische zoeker is helder en niet vervormd. Aanvullend­e informatie en actieve focusvelde­n worden duidelijk weergegeve­n.
GPS
Onder de zoeker zit een GPSmodule verborgen, die je foto‘s van locatie-informatie kan voorzien.
ACCU
De verwisselb­are accu met een capaciteit van 2500 mAh maakte in onze test ongeveer 2250 foto‘s. In de praktijk zijn dat er beduidend meer.
ZOEKER Het live-beeld door de optische zoeker is helder en niet vervormd. Aanvullend­e informatie en actieve focusvelde­n worden duidelijk weergegeve­n. GPS Onder de zoeker zit een GPSmodule verborgen, die je foto‘s van locatie-informatie kan voorzien. ACCU De verwisselb­are accu met een capaciteit van 2500 mAh maakte in onze test ongeveer 2250 foto‘s. In de praktijk zijn dat er beduidend meer.
 ??  ?? DISPLAY
Het touchscree­n met een diagonaal van 3,2 inch geeft de inhoud duidelijk weer, zelfs in direct zonlicht.
MEMO
Via de geïntegree­rde microfoon kun je opnames voorzien van korte spraaknoti­ties.
DISPLAY Het touchscree­n met een diagonaal van 3,2 inch geeft de inhoud duidelijk weer, zelfs in direct zonlicht. MEMO Via de geïntegree­rde microfoon kun je opnames voorzien van korte spraaknoti­ties.
 ??  ?? Nikon D6 met Nikkor AF-S 50mm f/1.4 | 50 mm (KB) | f/4 | 1/100 s | ISO 1000
De Nikon D6 is zeer geschikt voor alledaagse fotografie. De compacte en tegelijker­tijd lichtsterk­e lens verbetert de beeldkwali­teit. Het hoge gewicht van 1,5 kilo blijft wel behouden.
Nikon D6 met Nikkor AF-S 50mm f/1.4 | 50 mm (KB) | f/4 | 1/100 s | ISO 1000 De Nikon D6 is zeer geschikt voor alledaagse fotografie. De compacte en tegelijker­tijd lichtsterk­e lens verbetert de beeldkwali­teit. Het hoge gewicht van 1,5 kilo blijft wel behouden.
 ??  ?? Als je de Nikon D6 aanschaft, kun je een enorm arsenaal lenzen gebruiken, dat niets te wensen overlaat.
Als je de Nikon D6 aanschaft, kun je een enorm arsenaal lenzen gebruiken, dat niets te wensen overlaat.
 ??  ?? Nikon D6 met Nikkor AF-S 120-300mm f/2.8 VR| 240 mm (KB) | f/2.8 | 1/640 s | ISO 4000
Zelfs bij waardes vanaf ISO 3200 is de beeldkwali­teit van de Nikon D6 over de hele linie precies goed. Hoger dan ISO 12.800 kun je beter alleen in noodgevall­en gebruikten, want dan gaan er veel details verloren.
Nikon D6 met Nikkor AF-S 120-300mm f/2.8 VR| 240 mm (KB) | f/2.8 | 1/640 s | ISO 4000 Zelfs bij waardes vanaf ISO 3200 is de beeldkwali­teit van de Nikon D6 over de hele linie precies goed. Hoger dan ISO 12.800 kun je beter alleen in noodgevall­en gebruikten, want dan gaan er veel details verloren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands