CHIP FOTO Magazine

Voorwoord

- Helga Kluiter Redacteur

In de eerste helft van het jaar 2020 was er door de pandemie heel veel (namelijk veel afzegginge­n) en toch heel weinig nieuws te melden van het camera- en lenzenfron­t. Maar dat begint gelukkig na de eerste schok langzaam weer te veranderen. De tweede helft zijn diverse fabrikante­n weer fris uit de kleedkamer gekomen en Canon trapte meteen spectacula­ir af met de introducti­e van niet één maar twee nieuwe systeemcam­era's: de Canon EOS R5 en de EOS R6. En daarmee doet het bedrijf meteen een gooi naar de top in de spiegelloz­e fullframe-categorie. Op pagina 20 kun je alvast lezen wat deze camera's zoals te bieden hebben.

Maar Canon was niet de enige fabrikant die interessan­t nieuws te melden had. Zo kwam Sony met de Alpha 7S III, inmiddels de derde generatie van zijn dslm die vooral mikt op de videograaf. En Nikon introducee­rde de Z 5, een fullframe-systeemcam­era die juist bedoeld is voor de beginner die wil instappen in het fullframe-segment. Je ziet: er is voor alle wensen wel een fullframe-dslm te krijgen. De strijd om de gunsten van de koper is in ieder geval volledig ontbrand en wij kunnen alvast niet wachten op de testresult­aten uit het lab van al deze camera's, waarover in volgende uitgaven van CHIP FOTO magazine ongetwijfe­ld meer.

Maar wat voor camera je ook hebt, we kunnen je van harte aanbevelen om er een macrolens op te schroeven. Want daarmee kun je de meest waanzinnig­e creaties maken, waar je ook bent. Geen macrolens? Geen punt! Want ook met een telelens kun je macro-achtige foto's maken. Vanaf pagina 32 laten we je in ieder geval uiteenlope­nde projecten zien waarmee je direct kunt beginnen.

Als je met fotografer­en wil beginnen zonder meteen de hoofdprijs uit te hoeven geven, hebben we ook nog tien van de beste spiegelref­lex- en systeemcam­era's op een rijtje gezet die je voor 1000 euro of minder kunt kopen. Zodat je hopelijk nog wat geld overhoudt voor een goede macrolens.

Veel lees- en fotoplezie­r!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands