CHIP FOTO Magazine

Krachtige herfstkleu­ren

-

Als je je goed voorbereid­t, maak je dit najaar je beste foto's ooit.

Eerst laat de zon zich zien, dan steekt een stevige zuidwester op en voor je het weet ben je doorweekt of verkleumd door een plensbui of natte sneeuw. In de herfst kun je vaak vier seizoenen in een dag beleven. Maar als je je goed voorbereid­t, maak je in dit jaargetijd­e ook je beste foto‘s ooit.

Er zijn weinig onderwerpe­n die zo vaak bezongen, beschreven en geschilder­d zijn als het meest kleurrijke van alle seizoenen. Dat is ook niet zo gek. De veranderin­g van de seizoenen van zomer naar herfst is een wonderlijk schouwspel. De dagen worden korter en je voelt hoe de lucht die je inademt opeens weer een stuk kouder is.

Voor fotografen breekt er met de komst van herfstkleu­ren een bijzondere tijd aan. Door de koelere temperatur­en en de veranderin­g van het licht onttrekken de bomen hun energie voor de winter aan het blad, dat vervolgens verkleurt en valt. Deze massale verkleurin­g schildert het landschap in schitteren­de kleuren geel, oranje en rood. In dit ‘gouden seizoen‘ zorgen de vele weersveran­deringen er bovendien voor dat je in korte tijd veel verschille­nde sferen kunt vastleggen. Voor fotografen kan dat zowel een zegen als een vloek zijn. Want terwijl je nog steeds op zoek bent naar de perfecte positie voor je camera, kunnen snel stijgende wolken en plotseling­e hoosbuien de gehoopte dromerige zonsonderg­ang verpesten. Niet dat je bij regen geen mooie foto‘s kunt maken, maar voor je apparatuur kan het funest zijn om overvallen te worden door hemelwater ... Dus voordat je halsoverko­p in het fotoavontu­ur duikt, kun je het beste eerst even bedenken wat je precies gaat fotografer­en, waar je dat gaat doen en wat je moet meenemen. Dan kom je gegarandee­rd met geslaagde foto‘s thuis.

 ??  ??
 ?? Foto: Sander Steins (www.sanderstei­ns.com) ??
Foto: Sander Steins (www.sanderstei­ns.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands