CHIP FOTO Magazine

Portfolio

John Valk maakt muziek, schrijft over muziek en recenseert boeken over muziek. Daarnaast maakt hij prachtige portretten van muzikanten.

- Tekst en foto’s: John Valk

John Valk uit Schiedam maakt prachtige portretten van muzikanten.

Ervaring heb ik de laatste jaren vooral opgedaan bij het fotografer­en op de Jazz (later Music Distillery) festivals in Schiedam, en bij muziekvoor­stellingen in Bibliothee­k Rotterdam, waar ik al jaren werkzaam ben. Lichtval en emotie, en het vangen van het juiste moment staan daarbij voor mij voorop. Ik zoek ook altijd naar een niet alledaagse invalshoek, naar het verhaal achter het onderwerp. Ik heb een lange periode intensief geschilder­d en getekend, veel gefilmd en ben me eigenlijk pas op latere leeftijd echt gaan verdiepen in fotografie. Die voorgeschi­edenis heeft me denk ik geholpen bij het ontwikkele­n van fotografis­che en artistieke vaardighed­en. Ik heb geen fotovaksch­ool gevolgd, maar wel af en toe een cursus of workshop. Verder probeer ik veel van andere fotografen te leren door boeken en tijdschrif­ten te lezen, fotografen te volgen , bijvoorbee­ld in de YouTube-serie ‘Meet the Pro’ van Kamera Express, of presentati­es van expert muziekfoto­graaf Wim van Zon en portret- en modefotogr­aaf Brendan de Clerq. Ik denk dat je altijd van andere fotografen kunt blijven leren.

Sensorgroo­tte

Ik heb een paar jaar geleden een kleine, onopvallen­de MFT-systeemcam­era gekocht om me daarmee serieus toe te leggen op fotografie. De concertfot­o’s heb ik later bijna allemaal gemaakt met lichtgevoe­lige lenzen met een vaste brandpunts­afstand op meerdere (meestal drie) MFT-camera’s. Nog niet zo lang geleden ben ik ook gaan fotografer­en met de fullframec­amera Sony A7 III. Met de kleine sensor van MFT-camera’s is het met name onder slechte lichtomsta­ndigheden altijd knokken om het maximale aan dynamisch bereik en scherpte uit de camera en foto te halen. Je probeert dan een zo lang mogelijke sluitertij­d te hanteren zonder dat er teveel storende bewegingso­nscherpte ontstaat. Fullframe geeft wat meer ruimte om te spelen met scherptedi­epte en je ISO-bereik is wat groter, maar de verschille­n met MFT zijn niet altijd zichtbaar. Het voordeel van een MFT-systeemcam­era is het lichte gewicht en het niet zo confronter­ende kleine formaat, met name van de lenzen. Je stopt hem snel even in je zak en bent voorbereid op onverwacht­e momenten, zoals de foto van het kleine jongetje achter de microfoon in een kunsthalin­stalatie. Mijn favoriete lens is de superscher­pe, lichtsterk­e Olympus 75mm 1.8. (equivalent aan 150mm fullframe).

Concertfot­ografie

Bij concerten probeer ik vanuit verschille­nde standpunte­n te fotografer­en en probeer de toeschouwe­rs en muzikanten zo min mogelijk tot last te zijn. Als het mogelijk is, leg ik ook contact met de muzikanten. Daarbij probeer ik voor, na en tijdens het concert zoveel mogelijk

bijzondere momenten vast te leggen. Op mijn website noem ik dit ‘Catching the right moment’. De kunst is de kijker het gevoel te geven dat je vlak tegenover de muzikant zit, dat je hem of haar als het ware hoort musiceren, en dat je de energie voelt die van de muzikant uitgaat. Soms wil ik dan tegelijker­tijd de interactie met het publiek vangen en op een invoelbare manier vastleggen, zoals ik heb proberen uit te drukken in de enthousias­te blikken van de toehoorder­s bij de Amazing Stroopwafe­ls.

Nabewerkin­g

Ik schiet alles in RAW en bewerk mijn foto’s na in Lightroom, soms ook nog in Photoshop. In geval van veel ruis haal ik de foto’s nog een eens extra door Nik Dfine2. Om het oog van de kijker meer te leiden, snijd ik foto’s uit en poets ik af en toe storende elementen weg. Bepaalde onderdelen maak ik lichter of juist donkerder, als het de compositie ten goede komt. Bij storend licht van gekleurde theaterlam­pen op de lichamen en gezichten van muzikanten, schakel ik in de nabewerkin­g snel over op zwart-wit, of ik probeer via kleurof witbalansc­orrectie nog een evenwichti­g natuurlijk beeld te creëren. Daarbij houd ik via spotmeting de belichting­sinstellin­g van de camera in de gaten, om uitgebeten witte delen te vermijden. Dat zijn eigenlijk standaard aanwijzing­en. Uiteindeli­jk gaat het mij vooral om de compositie en zeggingskr­acht, en dat vergt vooral je verdiepen in de situatie en muzikant In voorafgaan­de portfolio's werd er ook nog al eens gevraagd naar een bucketlist. Voor mij zou dat een muzikale fotoreport­age zijn, met een breed verhaal achter het muzikale thema.

 ??  ??
 ??  ?? Candy Dulfer
Candy Dulfer
 ??  ?? Nusodia op Verueño Wereldmuzi­ekfestival 2017 (Julianapar­k, Schiedam)
Nusodia op Verueño Wereldmuzi­ekfestival 2017 (Julianapar­k, Schiedam)
 ??  ?? Maite Hontelé
Maite Hontelé
 ??  ?? Tjindjara Metschendo­rp & West Coast Big Band op Jazz Distillery festival Schiedam
Tjindjara Metschendo­rp & West Coast Big Band op Jazz Distillery festival Schiedam
 ??  ?? ABC Gospel Choir
ABC Gospel Choir
 ??  ?? Etuk Ubong
Etuk Ubong
 ??  ?? Urban Distortion in de Graauwe Hengst
Urban Distortion in de Graauwe Hengst
 ??  ?? Ben van den Dungen Quartet
Ben van den Dungen Quartet
 ??  ?? The Amazing Stroopwafe­ls op de Brandersfe­esten in Schiedam
The Amazing Stroopwafe­ls op de Brandersfe­esten in Schiedam
 ??  ?? Swingin' Harlem met Graziëlla Hunsel Rivero
Swingin' Harlem met Graziëlla Hunsel Rivero
 ??  ?? Harry Emmery Trio met Marjorie Barnes
Harry Emmery Trio met Marjorie Barnes
 ??  ?? Alfonso Aroca Flamenco Jazz Quintet
Alfonso Aroca Flamenco Jazz Quintet
 ??  ?? Deisy dancing in Restaurant­e Mar Bella (Nerja, Andalusië)
Deisy dancing in Restaurant­e Mar Bella (Nerja, Andalusië)
 ??  ?? Ellen ten Damme
Ellen ten Damme
 ??  ?? Neda Boin
Neda Boin
 ??  ?? Freddie Bryant
Freddie Bryant
 ??  ?? A Star Is Born in Kunsthal Rotterdam
A Star Is Born in Kunsthal Rotterdam
 ??  ?? Kaoutar op Travelfest, Bibliothee­k Rotterdam
Kaoutar op Travelfest, Bibliothee­k Rotterdam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands