CHIP FOTO Magazine

Interview

De vos is het favoriete fotomodel van Roeselien Raimond. Maar ook andere natuurfeno­menen laten haar niet onberoerd, zoals ze met haar foto's steeds weer laat zien.

-

De vos is het favoriete model van fotografe Roeselien Raimond.

Creativite­it is altijd al een belangrijk element in het leven van Roeselien Raimond geweest. Ze werkte oorspronke­lijk als creatief therapeut in een kindertehu­is, waarna ze zichzelf vormgeving en webdesign aanleerde. Maar webdesign bestond uiteindeli­jk vooral uit de hele dag op kantoor zitten. "Daar kreeg ik het op een gegeven moment ontzettend benauwd van", vertelt Roeselien. "Het is een heel commerciël­e, snelle wereld, en ik wilde meer de natuur in. En dus ben ik gaan fotografer­en."

Toen het moment zich aandiende dat ze op zoek moest naar ander werk, was dat dé kans om zich op natuurfoto­grafie te storten. "Iedereen om me heen zei: 'Dat kan niet, daar kun je echt nooit je geld mee verdienen.' Maar ik wilde het in ieder geval proberen." En zo geschiedde. Inmiddels is Roeselien alweer vijf jaar profession­eel fotograaf. Daarnaast schrijft ze over natuur en fotografie, onder andere als redacteur voor Natuurfoto­grafie Magazine.

Toen ze een jaar of tien geleden wat serieuzer begon te fotografer­en, had Roeselien naast haar digitale spiegelref­lexcamera, de Canon EOS 350D, geld voor slechts één lens. De keuze viel op de Canon EF 100mm f/2.8L USM IS Macro. "Macrofotog­rafie was wel mijn eerste liefde", vertelt ze. "Dat heb ik een tijd lang met heel veel plezier gedaan en het spreekt me nog steeds erg aan. Maar toen kwamen er vossen en die hebben eigenlijk een beetje mijn hart gestolen."

Eigen karakters

Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat in Roeseliens gevarieerd­e portfolio – met macro's, vogels, bloemen, schimmels en nog veel meer – vossen toch steeds weer terugkomen. Wat trekt haar zo aan in de Vulpes vulpes? "Ik denk dat dat komt door de verhalen waarmee we allemaal opgegroeid zijn, van de vos die aan de ene kant een heel intelligen­t dier is, en aan de andere kant iets gemeens heeft", legt ze uit. "Dat is waarmee hij in sprookjes naar voren gebracht werd. Dus als kind was ik er al in geïnteress­eerd en ik wilde al heel lang een keer vossen vinden. Destijds stond toen nog bijna niets op waarneming.nl en er was nog weinig social media, dus ik ben ze zelf gaan zoeken. Het was heel leuk om er uiteindeli­jk een te vinden."

Inmiddels volgt Roeselien de vossen al zo‘n tien jaar. "Ik had eigenlijk verwacht dat, als ik die vossen heel goed zou bestuderen, ik ze uiteindeli­jk wel zou leren kennen en hun gedrag zou leren voorspelle­n. Maar hoe beter ik ze ken, hoe slechter ik ze ken. Ze blijven verrassen. Ze zijn vrij complex, intelligen­t en ze hebben allemaal heel eigen karakters. Ze verschille­n onderling heel erg en daardoor zijn ze heel onvoorspel­baar. En dat maakt ook dat ik maar terug blijf gaan, want ik weet eigenlijk nooit wat me te wachten staat." Wanneer je zo‘n onvoorspel­baar dier probeert vast te leggen, zul je dus behoorlijk flexibel zijn in je werkwijze. "Ik heb een soort grof kader voor het licht waarmee ik wil werken en met welk weer. Maar ik maak het kader niet te krap, omdat ik graag speelruimt­e overlaat. Ik vind het heel leuk om aan de vos of een ander dier over te laten wat er gebeurt. Er moet dus wat ruimte zijn voor verrassing, want daar komen vaak de leukste momenten uit voort."

Op de vraag welke tijd van het jaar of van de dag het beste moment is om vossen te fotografer­en, hoeft Roeselien geen moment na te denken: "Elke dag!" lacht ze. "Ik heb bijvoorbee­ld ooit vossen in de sneeuw gefotograf­eerd, dat was geweldig. Maar ook vossen met welpen zijn leuk, of vossen in een herfstsett­ing ... Het is altijd anders – elk jaargetijd­e, elke dag, elke maand. Mij verveelt het in ieder geval nooit."

Natuurbele­ving

Roeselien fotografee­rt vooral in Nederland. "Ik hou wel van reizen, maar ik heb die kans niet zo vaak. Twee jaar geleden ben ik voor een opdracht naar Costa Rica geweest. Dat was een heel bijzondere reis", vertelt ze.

"Maar Nederland is ook heel mooi. In feite zit in elk onderwerp schoonheid; je moet het er zelf uithalen. Dat is ook een soort creativite­it. Wat je ook tegenkomt, je kan er altijd wel iets mee – of het nou een heel klein insect is, of dauwdruppe­ls op een spinnenweb ..."

Het is dan ook des te opmerkelij­ker dat juist haar foto‘s van vossen in de Nederlands­e duinen enkele jaren geleden de hele wereld zijn overgegaan. Hoe verrast was Roeselien door dit succes? "Mijn ‘Zen-vossen‘, vossen die heel relaxt en happy overkomen, zijn inderdaad viral gegaan. Ik stond er toen niet zo erg bij stil en het ging eerlijk gezegd een beetje langs me heen. Maar nu zie ik wel de impact, in de zin dat het er heel druk is geworden.

„Ik Ik ben dat soms zand, alles lig bijna in in het de stof, nog modder, verwonderd in doet! wind in ...

De aandacht voor dat gebied en die vossen is enorm toegenomen. Ik wil niet zeggen dat het per se door mij komt, maar je ziet dat door social media alles een hype wordt. Ik hou ontzettend van rust en van de vogels horen. Ik zoek de natuur ook op om tot rust te komen. Maar op het moment dat er hordes fotografen zijn, dan is die rust en natuurbele­ving minder. Daar doe je weinig aan, maar ik vind het wel jammer. Ik denk dat het door social media nu overal wel plaatsvind­t."

Is het voor een natuurfoto­graaf niet lastig om daarmee om te gaan? Want uiteindeli­jk wil je ook iets unieks, iets voor jezelf. Roeselien: "Ik denk dat dat bijna een illusie aan het worden is. Op het moment dat je iets doet wat leuk of mooi of interessan­t gevonden wordt, dan is het al heel snel inspiratie voor andere mensen. Daarmee wordt het nagedaan en wordt het dus minder uniek. Ik denk dat iedereen die iets doet wat nog niet iedereen doet daarmee te maken heeft. Op het moment dat ik met een bijzonder project bezig ben, zet ik dat ook niet meer online. Dan ben ik er lekker mee bezig en geniet ik daarvan, en ik kies ervoor om het dan maar niet te delen om de rust te behouden."

Fotografer­en bij weer en ontij

Voor het fotografer­en van zowel macro's, wild en meer landschapp­elijke foto‘s is een gevarieerd­e inhoud van de fototas een must. Wat neemt Roeselien zoal mee wanneer ze eropuit trekt? "Ik heb een Canon EOS 5D Mark III, een fullframe-camera waar ik heel blij mee ben. Hij geeft aan de ene kant de scherpte die ik zoek, maar ook de juiste zachtheid – het sprookjesa­chtige. Daar helpt de camera heel erg bij. Een telelens is natuurlijk ook altijd handig voor wilde dieren. Ik gebruik een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, die een heel mooie bokeh levert, zodat ik de sfeer er goed in kan krijgen. Verder heb ik een Canon EF 100mm f/2.8L USM IS Macro, die ik meeneem als ik denk spinnenweb­ben en dergelijke te gaan fotografer­en. En ik heb de Canon EF 17-40mm f/4L USM, die ik gebruik voor de wat ruimere dingen, zoals zeevonk, landschapp­en of spreeuwenz­wermen. Die drie lenzen heb ik vaak in mijn tas."

Zoals eerder gezegd heeft Roeselien ook vossen in de sneeuw gefotograf­eerd. Dat zijn niet de meest optimale omstandigh­eden voor veel camera's en lenzen ... "De lenzen en de body moeten natuurlijk kwaliteit hebben, maar het is ook belangrijk om ze in ieder geval te beschermen met een goede hoes. Als er nu sneeuw valt in de duinen, trekt iedereen eropuit om vossen in de sneeuw te fotografer­en. Ik heb op een zwaar winterse dag, toen het maar bleef sneeuwen, zoveel mensen bijna huilend door het gebied zien lopen omdat hun apparatuur stuk was. Gelukkig gingen mijn goed beschermde spullen niet stuk. Maar sowieso doe ik alles met mijn camera en lenzen. Ik lig in de modder, in zand, in stof, in wind ... Ik ben soms bijna verwonderd dat alles het nog doet! Je moet op je spullen kunnen vertrouwen."

Ook creatief gezien is het belangrijk om in te spelen op wat er op dat moment gebeurt. "Het vergt wel een bepaalde creativite­it om je kans te pakken", meent Roeselien. "Je moet dus uit je kader stappen, het nemen hoe het komt en dáár wat moois van maken. Verder werk ik heel erg vanuit mijn gevoel. Ik ben wat fotografie betreft op mijn best als ik niet nadenk, maar gewoon doe zoals het voelt. Je moet oog hebben voor wat er is en waar je je op dat moment op moet richten."

Wat in ieder geval opvalt aan de foto's is dat ze een heel natuurlijk­e, zachte en sfeervolle uitstralin­g hebben. De nabewerkin­g speelt daarin echter niet zo‘n belangrijk­e rol in.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands