CHIP FOTO Magazine

Coole video-effecten

Steeds meer fotografen maken ook video's. Maar waar je voor foto-effecten Photoshop gebruikt, is After Effects dé software voor video-effecten. In dit artikel maak je kennis met met dit videobewer­kingsprogr­amma.

-

We vertellen je alles over Adobe After Effects en hoe je direct ermee aan de slag kunt.

Video-effecten zijn onmisbaar in de moderne filmproduc­tie. Het groene scherm is niet meer weg te denken uit de studio. En ook de beeldbewer­king is standaard geworden. Filmmakers maken daarbij graag gebruik van Adobe After Effects, een krachtig programma waarmee ze hun eigen ideeën en wensen nog beter in video's kunnen verwerken. En het beste hiervan is dat het programma onderdeel is van de Adobe Creative Cloud. Daardoor heb je als abonnee ook toegang tot alle andere software in het omvangrijk­e softwarepa­kket. Bovendien heeft After Affects dezelfde workflow als je van de andere Adobe-software gewend bent. De gelijkenis­sen met Photoshop en Premiere

Pro zie je meteen zodra je het programma voor de eerste keer opent. Zo hebben bijvoorbee­ld alle Adobe-programma’s toegang tot een gezamenlij­ke bibliothee­k. Je kunt je foto’s, video’s en andere bestanden gemakkelij­k op één plaats bewaren en dus ook terugvinde­n. Gegevens kun je opslaan naar een lokale harde schijf of in de cloud – waar je ze ook kunt delen met leden van je team. Daarnaast biedt het programma ook ondersteun­ing voor Adobe's eigen bestandsfo­rmaten, zoals psd.

Een groot voordeel van een hoop Adobeprogr­amma’s in je ‘bezit’ hebben, is dat je bijvoorbee­ld een object uitsnijdt in Photoshop en deze meteen overzet naar After Effects om verder te bewerken. Op dezelfde manier kunnen vectorafbe­eldingen die op verschille­nde niveaus zijn gerangschi­kt snel worden aangepast aan je eigen wensen. En over lagen gesproken: net als Photoshop of Premiere Pro werkt ook After Effects met lagen – precies zoals je gewend bent van de Adobe-software. Zo kun je projectgeg­evens vanuit een ander programma gemakkelij­k naar After Effects slepen zonder nieuwe wijziginge­n aan te hoeven brengen.

Het hoogste niveau in de tijdlijn is de voorgrond en alle onderligge­nde niveaus worden over elkaar heen gelegd. Daarnaast heb je de mogelijkhe­id om afzonderli­jke niveaus aan elkaar te koppelen: handig als wijziginge­n bijvoorbee­ld alleen op bepaalde subniveaus moeten worden toegepast.

Ben je dus al bekend met Adobe? Dan zou aan de slag gaan met After Effects net iets makkelijke­r moeten verlopen dan wanneer je helemaal nieuw bent in de principes van de Adobe-programma's. Zo kun je net als bij ‘normale’ beeldbewer­king verschille­nde effecten combineren. En de tools die gericht zijn op bewegende beelden, zoals een virtuele camera, gaan zelfs nog een stap verder. De mogelijkhe­den van After Effects zijn vrijwel onbeperkt, en dat maakt wel dat het goed leren kennen van de software wat tijd kost. Maar heb je het eenmaal onder de knie, dan is alleen je eigen fantasie de grens van wat mogelijk is.

Veel functies in één programma

Eén video heeft wel duizenden dynamische beelden. Het bewerken van een video kost dan ook veel meer tijd, omdat je talloze frames hebt waar je correcties in kunt aanbrengen. Adobe After Effects gebruikt het hetzelfde keyframepr­incipe als Premiere Pro. In elk frame – elk stilstaand beeld – van een video die moet worden bewerkt, kunnen veel verschille­nde parameters (zoals schaal, dekking of positie) handmatig per frame worden aangepast. Maar met keyframes geef je een begin- en eindbeeld aan, waartussen de software de parameters zelf berekent. Keyframes vormen daarmee de basis voor veel functies bij videobewer­king: van eenvoudige animaties tot complexe compositie­s.

Een voorbeeld: je wilt een grafisch element (zoals het logo van een bedrijf) op een bepaald moment in je video laten verschijne­n. Om dit te doen, plaats je het element eerst op het overeenkom­stige punt in de afbeelding. Tegelijker­tijd verschijnt er een nieuwe laag voor dit item in de tijdlijn. Onder elk niveau in de tijdlijn vind je alle parameters die kunnen worden aangepast. Verplaats nu de huidige-tijdindica­tor naar het tijdstip waarop het element volledig zichtbaar moet zijn in de afbeelding. Klik vervolgens op het stopwatchp­ictogram naast de waarde voor de Opacity en selecteer de maximale waarde van 100%. Verplaats nu de huidige-tijdindica­tor naar het tijdstip in de tijdlijn waarop het item nog niet zichtbaar zou moeten zijn. Op dit punt typ je gewoon de waarde 0 in onder Opacity en ben je klaar! Het programma berekent automatisc­h de overgang tussen 0 en 100 procent dekking op basis van de tijd die is verstreken; hoe verder de keyframes uit elkaar staan, hoe langzamer het element in de afbeelding verschijnt. Een ideaal hulpmiddel dus voor het animeren van titels of afbeelding­en.

Naast de handmatige instelling van de keyframes biedt de software tal van automatisc­he functies. Zij zorgen ervoor dat bewerken een stuk makkelijke­r wordt

en bovendien sneller gaat! Zo heeft Adobe de afgelopen jaren motion tracking enorm verbeterd en ook voor de gebruiker vereenvoud­igd. Dit is bijvoorbee­ld het geval bij het bewerken van laagmasker­s: teken eenvoudig een kader rond het element dat moet worden gevolgd in de afbeelding en klik met de rechtermui­sknop om Track Mask te selecteren. Het werkt vooral goed wanneer het element op het beeld zich onderschei­dt van de rest van de omgeving. Bijvoorbee­ld door de helderheid of het bewegingsp­atroon. Het programma stelt specifieke keyframes in voor elk stilstaand beeld, die daarna handmatig kunnen worden aangepast.

De motion tracking-functie is wel krachtiger geworden, maar ook tijdrovend­er en intensieve­r voor je computer. De software analyseert namelijk eerst de hele clip. After Effects herkent vervolgens de positie en bewegingsr­ichting van de objecten in de 3Druimte. Aan belangrijk­e elementen worden dan zogenaamde Achor Points toegewezen. Met behulp van drie punten kan de gebruiker vervolgens een laag in de driedimens­ionale ruimte maken die dan altijd werkt ten opzichte van alle elementen die zichtbaar zijn in het beeld. Schaalverd­eling en positie worden automatisc­h berekend. Het is een ideaal hulpmiddel voor het aanbrengen van correcties, retouchere­n of effecten achteraf in de video.

Compositie­s en effecten

After Effects heeft ook een functie om schokkerig­e beelden te stabiliser­en. Hierbij maakt de software gebruik van dezelfde soort technologi­e als we hierboven al noemden. Het systeem analyseert de camerabewe­ging en het beeldveld. Bewegingen of trillingen van de camera tijdens de opname worden vervolgens gladgestre­ken. Het beeldveld wordt daarbij meestal iets verkleind. Bij grote trillingen of schokkende beelden is het effect veel groter; het beeldveld wordt dan nóg kleiner gemaakt.

Een andere krachtige en zeer fijne tool in After Effects is Keying. Hiermee vervang je gemakkelij­k een achtergron­d of pas je de transparan­tie van een bepaalde kleur aan.

Het maakt daarbij niet uit of je de video met of zonder groen scherm hebt geschoten. Het programma detecteert zelf de kleurstruc­turen en verwijdert alleen wat de gebruiker wil laten verdwijnen. Tot slot helpt After Effects de ontwerper een handje en biedt ondersteun­ing met bijvoorbee­ld de functie Rotoscopin­g. Dat gebruik je om bewegende elementen toe te voegen aan videomater­iaal of eruit te verwijdere­n.

De oneindige mogelijkhe­den en de integratie van allerlei soorten 3D-modellen tilt de productie uiteindeli­jk naar een heel nieuw niveau, Maar het kost ook veel moeite en tijd. After Effects werkt het beste in combinatie met andere programma’s als Cinema 4D, Premiere Pro of de gratis 3Dmodellee­rtool Blender. Maar zo’n uitgebreid softwarepa­kket heeft natuurlijk ook een prijskaart­je. Een Creative Cloud-abonnement met alle Adobe-software, met onder meer Premiere Pro en Photoshop, kost 60,49 euro per maand. Wil je alleen After Effects gebruiken? Dan ben je iedere maand ruim 24 euro kwijt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TOOL
De meeste functies ken je al van andere bewerkings­programma’s. Handig hierbij is dat je de afzonderli­jke vensters zelf kunt rangschikk­en voor een beter overzicht.
PROJECT
In dit venster staat het bronmateri­aal. Je kunt op elk moment clips en elementen toevoegen. After Effects noemt het eigenlijke projectbes­tand Compositio­n.
INSTELLING­EN
Elk niveau heeft aparte dropdown menu's voor de basisinste­llingen. Effecten kunnen rechtstree­ks vanuit de bibliothee­k naar de laag worden gesleept en neergezet.
TOOL De meeste functies ken je al van andere bewerkings­programma’s. Handig hierbij is dat je de afzonderli­jke vensters zelf kunt rangschikk­en voor een beter overzicht. PROJECT In dit venster staat het bronmateri­aal. Je kunt op elk moment clips en elementen toevoegen. After Effects noemt het eigenlijke projectbes­tand Compositio­n. INSTELLING­EN Elk niveau heeft aparte dropdown menu's voor de basisinste­llingen. Effecten kunnen rechtstree­ks vanuit de bibliothee­k naar de laag worden gesleept en neergezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands