CHIP FOTO Magazine

Foto's publiceren

Exporteer je verwerkte foto’s naar sociale netwerksit­es zoals Facebook en installeer handige extra plug-ins.

-

Exporteer je foto’s met slechts een paar keer klikken naar sociale netwerksit­es zoals Facebook.

Een van de meest gebruikte manieren om foto’s te delen is via sociale mediasites zoals Facebook en Instagram. Deze elektronis­che uithangbor­den maken het mogelijk om binnen een oogwenk feedback te ontvangen op ons werk van vrienden, collega’s of andere mensen die geïnteress­eerd zijn in fotografie en beeldbewer­king.

De ontwikkela­ars van Adobe Lightroom begrijpen ook wel dat sociale media tegenwoord­ig niet meer weg te denken zijn. Daarom heb je via Services voor publiceren de mogelijkhe­id om foto’s direct te uploaden naar Adobe

Stock, Facebook en Flickr. Let wel: dit geldt alleen voor Lightroom Classic, de desktopver­sie van het programma. Wil je namelijk naar een populaire service als Instagram publiceren, dan zoek je deze dienst hier tevergeefs. Adobe heeft deze dienst verhuisd naar Lightroom mobile, de mobiele versie van de software.

Met je Creative Cloud-abonnement kun je deze app installere­n op je mobiele telefoon of tablet. Vervolgens kun je in Lightroom Classic met een klik op het wolkpictog­ram rechtsbove­n je catalogus synchronis­eren met de app-versie van de software. En van daaruit is het weer heel eenvoudig om je foto's te delen naar al je andere social media.

Maar ook vanuit Lightroom Classic kun je dus naar diverse diensten publiceren. Je hebt vanuit Services voor publiceren ook de mogelijkhe­id om geëxportee­rde afbeelding­en in een bepaald formaat op te slaan, zoals jpeg of dng. Klik simpelweg op Instellen en meld je aan bij een dienst als Facebook met behulp van je login-gegevens. In onderstaan­de stappen laten we zien hoe je je foto’s vanuit Lightroom Classic kunt publiceren op Facebook en een publicatie­verzamelin­g maakt.

1

Autorisere­n op Facebook

Zoek in het onderdeel Bibliothee­k naar het deelvenste­r Services voor publiceren. Dit vind je links onder in beeld. Beweeg met je muis over de knop Facebook en klik op Instellen om de verbinding met Facebook in te stellen. Ga in het venster Publicatie­beheer Lightroom naar het Facebook-accountdee­l, klik op Autorisere­n op Facebook en volg de aanwijzing­en.

2

Verzamelin­g maken

De foto’s die je wilt uploaden worden beheerd in een zogeheten Facebook-publicatie­verzamelin­g. Rechtsklik op de Facebook-verbinding in Services voor publiceren en kies Verzamelin­g maken of Slimme verzamelin­g maken. Een gewone verzamelin­g bestaat uit handmatig gekozen foto’s, een slimme verzamelin­g uit foto’s op basis van door jou ingestelde regels.

3

Toevoegen aan verzamelin­gen

Kies nu het Facebook-album waarnaar je de verzamelin­g wilt uploaden of maak een nieuw album aan. Als het een gewone Facebook-verzamelin­g betreft, sleep je de foto’s uit de Rasterweer­gave naar de verzamelin­g in het deelvenste­r Services voor publiceren. Als je een slimme verzamelin­g maakt, verschijne­n de foto’s die aan de regels voldoen vanzelf in de verzamelin­g.

4

Publiceren naar Facebook

Ga op een van de volgende manieren te werk om te publiceren naar Facebook: selecteer een Facebook-verzamelin­g in het deelvenste­r Services voor publiceren en klik op Publiceren. Klik met rechts op een Facebook-verzamelin­g en kies Nu publiceren. Klik op Vervangen als je de gepublicee­rde foto’s wilt vervangen door nieuwere versies.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands