CHIP FOTO Magazine

Buiten een zwarte hond fotografer­en

We hebben je al uitgelegd hoe je mooie studiofoto’s maakt van dieren met een zwarte vacht. Maar hoe werkt dit buitenshui­s? We vertellen je er alles over in dit artikel.

-

In dit artikel lees je hoe je buitenshui­s dieren met een zwarte vacht fotografee­rt.

lik en klaar! Zo makkelijk is het helaas niet bij honden, katten of andere huisdieren met een zwarte vacht. Maar als je de juiste instelling­en gebruikt, maak je binnen no-time toch de mooiste portretten van je donkere huisdier.

Veruit het belangrijk­ste is dat je de juiste belichting gebruikt. Je hebt in deze situatie helaas weinig aan de automatisc­he lichtmetin­g van je camera. Die is op de meeste toestellen standaard ingesteld op een waarde van ongeveer achttien procent grijs. Dus als je het automatisc­he programma gebruikt en een zwarte hond fotografee­rt, zal de camera een foto weergeven die veel te licht is. Maar ook bij een grijze vacht, krijg je niet het gewenste resultaat. Met een veel lichtere omgeving zal de hond in dat geval slechts als een zwarte vlek op de foto te zien zijn.

Bij dieren met een erg donkere of zwarte vacht moet je daarom altijd handmatig belichten. Met de belichting­scompensat­ie kan je je lichtmeter verder de opdracht geven om net iets onder te belichten. Welke lichtmetin­g je het beste kunt kiezen, is altijd afhankelij­k van de situatie.

Als je onderwerp zich precies in het midden van de foto bevindt, zoals hiernaast, kun je het beste kiezen voor een centrumger­ichte meting. Bij deze lichtmeetm­ethode meet de camera het licht feitelijk uit gebieden die over het heel beeld liggen, maar het midden telt het zwaarst mee in de beoordelin­g. Dit is vooral handig wanneer de lichtomsta­ndigheden niet overal gelijk zijn.

Wil je daarentege­n juist je trouwe viervoeter in actie fotografer­en?

Dan raden we de deelmeting aan. De gedeelteli­jke meting omvat ongeveer tien procent van het midden van het zoekerbeel­d. Deze meetmethod­e werkt erg snel en is daarom ideaal voor het fotografer­en van een bewegend dier én voor situaties met tegenlicht. Wel moet je de belichting – wanneer die goed is – even vastzetten wanneer je het onderwerp uit het midden wilt plaatsen. De meeste camera's hebben hiervoor een speciale 'Exosure Lock'knop, meestal aangeduid met AEL. De matrixmeti­ng zou in dit geval ook de achtergron­d meenemen in de meting, waardoor de hond in het algemeen te donker belicht wordt. Door de deelmeting daarentege­n kan de meting worden beperkt tot alleen het dier.

Foto's: Regine Heuser, regineheus­er.de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands