CHIP FOTO Magazine

Maak een online portfolio

Show je foto’s in een interactie­ve webgalerie met behulp van de gereedscha­ppen en sjablonen uit de Web-module.

-

Show je foto’s in een interactie­ve webgalerie met behulp van de gereedscha­ppen uit de Web-module.

Veel fotografen maken gebruik van een online portfolio om hun foto’s en beeldbewer­kingsvaard­igheden te tonen, feedback te ontvangen en nieuwe klanten te werven.

Je hebt misschien al gemerkt dat het best lastig is om een eigen website met daarop je portfolio up-to-date te houden. Hierbij moet je tenslotte niet alleen de inhoud van je website bijhouden, maar ook genoeg kennis hebben van softwarepa­kketten zoals Wordpress om de site aantrekkel­ijk te houden.

Het is dan ook niet gek dat er steeds vaker gekozen wordt voor eenvoudige manieren om werk te delen en promoten via sociale media, zoals Facebook of Instagram.

In de Web-module van Lightroom heb je de mogelijkhe­id om een Verzamelin­g van je foto’s te maken en deze om te zetten naar een interactie­ve webgalerie, zonder dat er ingewikkel­de (short)codes aan te pas komen. In onderstaan­de stappen laten we zien hoe je een scala aan sjablonen voor je webgalerie kunt uitprobere­n, om vervolgens te bekijken hoe je foto’s eruit zullen zien in een browser. Lightroom past de grootte van je foto’s automatisc­h aan, zodat je ze kunt uploaden en online zetten. Ook maakt Lightroom automatisc­h alle bestanden aan die nodig zijn om je site goed te laten functioner­en. Je kunt de Web-module gebruiken om tekst en e-mailkoppel­ingen toe te voegen, zodat de bezoekers van je site meer over je werk te weten kunnen komen en contact met je kunnen opnemen.

Met behulp van watermerke­n zorg je er bovendien voor dat je foto’s niet kunnen worden gedeeld zonder jouw naam te vermelden. Lightroom helpt je met het gehele ontwerp van de webgalerie en alle benodigde deelbestan­den, maar je zult nog wel een eigen hosting-provider nodig hebben om je galerie online te zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands