CHIP FOTO Magazine

Praktijkte­st Sony A7S III

Sony presenteer­de de A7S III eind juni zonder al te veel publicitei­t. We hebben deze video-dslm inmiddels in de praktijk kunnen uitprobere­n. En we zijn er zeker enthousias­t over!

-

Veel dslm-filmers hebben reikhalzen­d uitgekeken naar deze fullframe-camera. Sony heeft dan ook de tijd genomen voor de modelupdat­e. De Alpha 7S II kwam eind 2014 op de markt en krijg nu eindelijk een opvolger. De nieuwe A7S III elimineert vrijwel alle minpunten van zijn voorganger en van alle andere camera's uit de serie.

Al voor de release was duidelijk dat de buitenkant van de A7S III is gebaseerd op die van de huidige zustermode­llen. De positieve ervaringen met de A7R IV en A9 II zien we dan ook terug in het ontwerp van deze video-dslm. In vergelijki­ng met de oudere modellen betekent dit vooral een betere bediening en een veilige grip. Sony voegt een hele nieuwe dimensie toe aan zowel de elektronis­che zoeker als het display aan de achterzijd­e. De resolutie van de EVF neemt snel toe tot 9,44 miljoen pixels. Dat is de hoogste resolutie van dslm-zoekers die momenteel beschikbaa­r zijn. Met een frequentie van 120 fps is deze zoeker bijna niet te onderschei­den van zijn optische dslr-tegenhange­r als het gaat om helderheid, scherpte en leesbaarhe­id. Het 3-inch touchscree­n hangt nu aan de zijkant van de body, zoals bij de ZV-1, maar Sony heeft ook het hele instelling­enmenu opnieuw ontworpen. Het resultaat is dat alle menu-items nu veel overzichte­lijker zijn gerangschi­kt en zelfs al reageren wanneer je er met je vinger naar wijst. Veel Sony-fans hebben hierop gewacht.

Opslagmedi­a en gevoelighe­id

Vanwege de grote hoeveelhed­en data die bij het filmen ontstaan, heeft Sony de A7S

III uitgerust met een nieuw dubbel geheugenka­artslot. Beide sleuven zijn compatibel met zowel UHS-II-kaarten als CFexpress type A-media. Deze laatste zijn iets compacter dan convention­ele SD-kaarten, maar leveren overdracht­snelheden van 800 MB/s bij het lezen en ongeveer 700 MB/s bij het schrijven. Met de introducti­e van de camera zou Sony daarom ook nieuwe kaarten

Met een frequentie van 120 fps is de zoeker qua helderheid en scherpte bijna niet te onderschei­den van zijn optische dslr-tegenhange­r.

met een capaciteit van 80 en 160 GB beschikbaa­r moeten maken, maar momenteel zijn die er nog niet.

Het is algemeen bekend dat Sony gebruikmaa­kt van het volledige scala aan sensoren. De resolutie van de chip, optisch gestabilis­eerd op vijf assen, is met 12,1 megapixel vrijwel identiek gebleven, maar de prestaties en de haalbare beeldkwali­teit zijn drastisch toegenomen. De A7S III is voorzien van een backside illuminate­ds Exmor R CMOS-sensor, die ideaal is voor het maken van opnamen bij weinig licht. De gevoelighe­id varieert van ISO 40 tot ISO 409.600. De nieuwe sensor wordt gecombinee­rd met een verbeterde Bionz-XR beeldproce­ssor, die tot ongeveer acht keer betere prestaties levert dan zijn tegenhange­r die in de A7S II zit. Verder zijn de uitleestij­den gehalveerd, waardoor negatieve effecten zoals het rolling shutter-effect enorm worden gereduceer­d.

Beeldkwali­teit

De videospeci­ficaties die uit deze combinatie voortkomen zijn indrukwekk­end. De camera neemt 4K uhd-video op met maximaal 120 fps, of full-hd clips met maximaal 240 fps en volledige AF-ondersteun­ing met 10-bits kleurdiept­e. De 4:2:2-kleurensam­pling in alle opnamemodi zullen profession­ele filmers zeker bevallen. De volledige sensorbree­dte wordt altijd uitgelezen zonder pixel-binning. De maximale datasnelhe­id is 600 Mbit per seconde bij het opnemen met All-Intra-codering. Bij externe opnamen via de standaard hdmi-poort is zelfs uhd-video in raw-formaat met 16 bits beschikbaa­r. Dankzij S-Log-ondersteun­ing zijn tot 15 stops van het dynamische bereik beschikbaa­r, wat zorgt voor meer flexibilit­eit bij het bewerken. De testopname­s zijn zelfs bij weinig licht zeer gedetaille­erd, geluidsarm en scherp. Onze uitgebreid­e laboratori­umtest zal binnenkort uitwijzen hoe goed de beeldkwali­teit daadwerkel­ijk is.

“Vernieuwde video-dslm die enorme prestaties levert.“

 ??  ?? De nieuwe menu's zijn duidelijk gerangschi­kt en reageren goed op aanrakinge­n. Sony heeft de concurrent­ie hier eindelijk ingehaald.
De nieuwe menu's zijn duidelijk gerangschi­kt en reageren goed op aanrakinge­n. Sony heeft de concurrent­ie hier eindelijk ingehaald.
 ??  ?? Via de standaard hdmi-aansluitin­g maak je verbinding met de recorder. Uiteraard zijn er ook aansluitin­gen voor een microfoon en een koptelefoo­n.
Via de standaard hdmi-aansluitin­g maak je verbinding met de recorder. Uiteraard zijn er ook aansluitin­gen voor een microfoon en een koptelefoo­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands