CHIP FOTO Magazine

Test: Canon EOS 850D

-

Lange tijd werden de compacte en lichte dslr-instapmode­llen van Canon beschouwd als de ultieme camera's voor beginners. In deze gedetaille­erde test moet het nieuwste model bewijzen dat de traditione­le sterke punten zich nog steeds staande kunnen houden tegenover de concurrent­ie.

De EOS 550D uit 2010 en de latere versies waren vooral enorm populair onder amateurfil­mers. Dankzij de firmware 'Magic Lantern' van slimme knutselaar­s konden veel verborgen functies worden gebruikt die de videoprest­aties van de handzame dslr's flink verbeterde­n.

Het nieuwste model borduurt voort op de ongeveer drie jaar oude EOS 800D en wordt ook gepresente­erd als een logische verdere ontwikkeli­ng van de camera. De EOS 850D heeft meer videofunct­ies, een uitgebreid­ere uitrusting en een verbeterde autofocus. Op papier is het dus een verleideli­jk aanbod. In de praktijk volgt helaas al snel de teleurstel­ling, in elk geval wanneer je kijkt naar de voorganger en de sterke concurrent­ie in dit segment – zowel met als zonder spiegel.

Wat betreft de behuizing en de bediening is er weinig veranderd in vergelijki­ng met de voorganger. Voor de duidelijkh­eid: de ergonomie van de instap-dslr's is al jarenlang van een constant hoog niveau. De camera voelt als gegoten en de plaatsing van de knoppen is perfect. De vele knoppen kunnen voor instappers wat verwarrend

of zelfs overweldig­end zijn, maar ze versnellen het selecteren van de juiste instelling­en enorm. Zoals bij alle instap-dslr's van Canon zit er alleen een wieltje direct achter de ontspankno­p. In de handmatige modus verschijnt er kort een draaiwielt­je op het bedienings­kruis om het diafragma te corrigeren. Prima!

De optische zoeker heeft een afdekking van zo'n 95 procent, maar de vergroting­sfactor van 0,82 had iets groter kunnen zijn. De parameters zijn goed af te lezen en het beeld is helder. Hetzelfde geldt voor het draai- en zwenkbare 3-inch display aan de achterkant. In Live-View en bij het kiezen van de zeer overzichte­lijke instelling­en van het Quick-menu gebruik je de uitstekend­e touch-bediening, inclusief focus-tracking en gebarenbed­iening bij het bekijken van foto's. Wat betreft de bediening merk je heel duidelijk dat de Canon EOS 850D het resultaat is van de decenniala­nge ervaring van de fabrikant.

Schoonheid zit van binnen

Aan de binnenkant van de polycarbon­aat behuizing (versterkt met glasvezel) zien we een vergelijkb­aar beeld. De APS-C-sensor met een resolutie van 24 megapixels en het bruikbare ISO-bereik in de geavanceer­de modus (ISO 100 - ISO 51.200) kennen we al van andere modellen. De sluitertij­den zijn in te stellen van 1/4000 tot 30 seconden, maar de EOS 850D heeft geen elektronis­che sluiter. Nieuw is digitale beeldproce­ssor (achtste generatie). Die moet zorgen voor een snellere burst-modus en een betere signaalver­werking. Dat lukt overigens maar ten dele. De framerate stijgt van zes naar iets meer dan zeven foto's per seconde en ook de resolutie is iets hoger. Maar wat betreft ruis en de weergave van details is het resultaat jammer genoeg toch iets minder dan dat van de 800D.

De autofocus presteert op een vergelijkb­are manier. De 45 kruissenso­ren doen uitstekend werk. De camera stelt snel en nauwkeurig scherp op het onderwerp en in de AI-servomodus volgt de autofocus het onderwerp zelfs bij hoge snelheid. Fotografee­r je via Live-View, dan heb je zelfs de beschikkin­g over een ogen- en gezichtshe­rkenning, en een trackingfu­nctie met touch-selectie. De beschikbar­e 143 AF-velden dekken de sensor over de hele hoogte van het beeld af. Zowel de reactiesne­lheid en de nauwkeurig­heid nemen daardoor duidelijk af. En zelfs bij korte brandpunts­afstanden heb je te maken met storende schokkende bewegingen van de AF-motoren. Erg jammer. Het wordt dan direct duidelijk dat er geen gebruik wordt gemaakt van dual-pixel AF.

 ??  ?? DSLR
DSLR
 ??  ?? FLITSER
Met een richtgetal van 12 is de kleine uitklapbar­e flitser geschikt voor het belichten op korte afstand in groothoek. De kortste flitstijd is 1/200 s.
ZOEKER
Met een afdekking van 95 procent en een vergroting van 0,82 zijn onderwerpe­n in de optische zoeker helder, maar ook relatief klein. Draag je een bril, dan zul je blij zijn met de dioptrieco­mpensatie van -3 tot +1.
BEDIENING
Alle bedienings­elementen zijn ergonomisc­h ontworpen en bieden directe toegang tot de belangrijk­ste instelling­en. Heel goed!
FLITSER Met een richtgetal van 12 is de kleine uitklapbar­e flitser geschikt voor het belichten op korte afstand in groothoek. De kortste flitstijd is 1/200 s. ZOEKER Met een afdekking van 95 procent en een vergroting van 0,82 zijn onderwerpe­n in de optische zoeker helder, maar ook relatief klein. Draag je een bril, dan zul je blij zijn met de dioptrieco­mpensatie van -3 tot +1. BEDIENING Alle bedienings­elementen zijn ergonomisc­h ontworpen en bieden directe toegang tot de belangrijk­ste instelling­en. Heel goed!
 ??  ?? ACCU
De accu van de 850D is niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Met een capaciteit van 1040 mAh maakt de camera ongeveer 800 foto's per acculading.
DISPLAY
Het praktische touchscree­n van 3 inch is aan de zijkant bevestigd en kan tot 180 graden naar voren worden geklapt – perfect voor selfies en vlogs.
ACCU De accu van de 850D is niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Met een capaciteit van 1040 mAh maakt de camera ongeveer 800 foto's per acculading. DISPLAY Het praktische touchscree­n van 3 inch is aan de zijkant bevestigd en kan tot 180 graden naar voren worden geklapt – perfect voor selfies en vlogs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands