CHIP FOTO Magazine

De beste statieven van dit moment

Ben je op zoek naar een nieuw statief, maar twijfel je welk type statief het beste bij je past? We hebben zeven interessan­te reisstatie­ven en drie grote statieven voor je getest.

-

Bij de aanschaf van een nieuw statief moet je jezelf verschille­nde belangrijk­e vragen stellen. Welke werkhoogte heb je nodig? Moet het statief zo klein en licht mogelijk zijn om hem mee te kunnen nemen op reis, of gebruik je hem vooral in de studio? Aan welke eisen moet de statiefkop voldoen? En hecht je waarde aan speciale extra's?

Als je op dit moment nog niet zeker weet wat je precies zoekt en nodig hebt, zul je met onze test zeker een stap verder komen. Fabrikante­n strijden al jaren tegen elkaar, met steeds weer nieuwe functies en mogelijkhe­den. Statieven moeten tegenwoord­ig meer bieden dan alleen een stabiele stand. Naast de meegelever­de draagtasse­n en spikes voor het fotografer­en op een zachte ondergrond, kun je veel statieven nu ook ombouwen tot monopods, bijvoorbee­ld als ruimtebesp­arende stabilisat­ie voor telelenzen.

Daarnaast zijn sommige statieven voorzien van accessoire­s zoals scharniere­nde armen, bijvoorbee­ld om led's, flitsers en monitoren aan te bevestigen. Manfrotto en Vanguard gaan in deze test nog een stap verder en hebben onlangs hun reisstatie­ven, de Manfrotto Element

MII en de Vanguard VEO3 GO 265HCB, uitgerust met smartphone-adapters en een Bluetooth-afstandbed­iening. Het exemplaar van Peak Design wordt geleverd met een smartphone-houder.

Verschille­nde wegingen

Voor deze lab- en praktijkte­st hebben we gekozen voor zeven reisstatie­ven en drie grotere modellen. Dit onderschei­d maken we, omdat beide klassen statieven verschille­nde doelgroepe­n aanspreken. Reisstatie­ven moeten zo klein en licht mogelijk zijn voor het vervoer. Daarom zitten in deze klasse alle statieven met een ingepakte grootte van 50 centimeter of minder, inclusief de bevestigde statiefkop. We vertrouwen niet op de specificat­ies van de fabrikant, maar meten alles zelf. Daarnaast staat multifunct­ionaliteit steeds meer op de voorgrond bij reisstatie­ven. Daarom wegen we de uitrusting met 60 procent zwaarder mee in de beoordelin­g dan de stabilitei­t

(40 procent). Voor grote statieven geldt precies het tegenoverg­estelde. Wie besluit om zo'n statief (dat meestal zwaarder is) te gebruiken, maakt die keuze vooral om stabilitei­tsredenen. Extra's zijn welkom, maar spelen over het algemeen een ondergesch­ikte rol. Daarom wordt de stabilitei­t in deze klasse beoordeeld op 60 procent en de apparatuur op 40 procent. De verschille­nde wegingen zijn ook de reden waarom beide klassen aan het einde van de test in aparte tabellen zijn opgenomen.

 ??  ?? REISSTATIE­VEN
GROTE STATIEVEN
REISSTATIE­VEN GROTE STATIEVEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands