CHIP FOTO Magazine

Foto-expositie

Rotterdam in de jaren 1970 en 1980.

-

Marwan Magrouns keuze uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

De Rotterdams­e fotograaf Marwan Magroun presenteer­t in deze tentoonste­lling zijn persoonlij­ke keuze uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. In totaal heeft hij 22 foto‘s geselectee­rd die hem intrigeren. Net als in zijn eigen werk komt uit deze selectie zijn fascinatie voor de stad Rotterdam en haar inwoners naar voren. Er zijn foto‘s van Ton den Haan, Robert den Hartogh en Peter Martens te zien, die de harde kant van het Rotterdam uit de jaren 1970 en 1980 weergeven.

Daarnaast is er ook werk van Magroun zelf te zien. Volgens hem toont de selectie dat migratie en diversitei­t geen vastomlijn­de concepten zijn, maar continu en razendsnel veranderen. Als kind uit een migranteng­ezin is hij nu verteller en kan hij er nieuwe verhalen aan toevoegen.

Tijdens zijn zoektocht in de collectie van het Nederlands Fotomuseum werd hij geconfront­eerd met beelden van Rotterdam van dertig jaar geleden, plekken die er niet meer zijn. Afgebroken woningen en laaggescho­old werk voeren de boventoon. Turkse kinderen die met gescheurde kleding op straat spelen. Stoere jonge Surinaamse jongens op de Kruiskade of het Schouwburg­plein. Het zijn momenten die echt hebben bestaan en dat maakt het fascineren­d. In die momenten ziet hij verbinding­en, overeenkom­sten, maar ook grote verschille­n met de huidige tijdsgeest. Want er ontbreken nog zoveel verhalen.

Marwan Magroun (1985) is freelance fotoen videograaf. Een stadsjonge­n in hart en nieren, geboren in hartje Rotterdam. Hij brengt het leven van mensen in de stad in beeld – mensen met verschille­nde achtergron­den in een grote stad die hun ambitie proberen waar te maken. Zijn foto’s geven een kijk op het verlangen naar die ambitie. In 2017 won hij de publiekspr­ijs van De Kracht van Rotterdam. Momenteel is hij bezig met een fotoserie over vaders met een migratieac­htergrond. Vaders die niet betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren). Daarnaast geeft hij als docent fotografie­les op het voortgezet onderwijs.

 ??  ?? Rotterdam, 1999 © Carel van Hees / Nederlands Fotomuseum
Rotterdam, 1999 © Carel van Hees / Nederlands Fotomuseum
 ??  ?? Rotterdam, 1999
© Carel van Hees / Nederlands Fotomuseum
De collectie belicht door Marwan Magroun T/m 17 januari 2021
Nederlands Fotomuseum
Wilhelmina­kade 332, 3072 AR Rotterdam www.nederlands­fotomuseum.nl
Rotterdam, 1999 © Carel van Hees / Nederlands Fotomuseum De collectie belicht door Marwan Magroun T/m 17 januari 2021 Nederlands Fotomuseum Wilhelmina­kade 332, 3072 AR Rotterdam www.nederlands­fotomuseum.nl
 ??  ?? West-Kruiskadek­wartier, Rotterdam, 1975
© Peter Martens / Nederlands Fotomuseum
West-Kruiskadek­wartier, Rotterdam, 1975 © Peter Martens / Nederlands Fotomuseum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands