CHIP FOTO Magazine

Leica SL2

Het ontwerppri­ncipe 'form follows function' is de inspiratie­bron voor veel succesvoll­e producten en niet alleen binnen de fotografie. Met de Leica SL2 is het juist andersom. Alle techniek lijkt ondergesch­ikt te zijn aan de prachtige body.

-

Leica is als geen andere fabrikant van camera's en lenzen in staat om hun producten vakkundig aan de man te brengen, speciaal aangepast aan de behoeften van klanten die gewend zijn aan luxe. De iconische rode stip met het logo garandeert een cameratech­niek van hoog niveau met een tijdloos elegant ontwerp.

De Leica-camera's doen onvermijde­lijk denken aan een prestigieu­ze Rolls-Royce limousine. Het klassieke design en de kwaliteits­materialen hebben een reeks producten opgeleverd die in de loop van decennia zijn verbeterd en steeds vooruitstr­evend zijn. Aan de binnenkant tref je de meest moderne technologi­e van BMW aan, wat het bedrijf heeft geholpen aan een naam die staat voor betrouwbaa­rheid en uitstekend­e rijeigensc­happen. Wat dat betreft zijn er wel diverse parallelle­n te trekken naar de Leica SL2.

Een zeer bijzondere systeemcam­era

De Leica SL2 is de enige fullframe-camera met verwisselb­are lensvattin­g die werkelijk 'Made in Germany' is. In vergelijki­ng met bijvoorbee­ld de Sony A7-camera's is de dslm erg fors. Met een gewicht van rond de 900 gram inclusief accu weegt de camera zo'n 250 gram meer dan de concurrent­en van de Japanners. Bovendien meet de camera aan alle kanten (dus in de hoogte, breedte en diepte) wat millimeter­s meer. Dit betekent dat de Leica door kleinere handen niet zo stevig kan worden vastgepakt. Heb je grote handen, dan kun je de geprononce­erde uitstulpin­g stevig vasthouden en kun je ook goed bij de twee knoppen naast de vatting. Het valt overigens op dat de SL2 slechts een paar directe knoppen heeft. Modellen van

„Vergeleken

met camera's van veel andere merken ziet de Leica SL2 er tijdloos, eenvoudig en elegant uit.

andere fabrikante­n lijken hiermee vergeleken overdadig. Drie knoppen naast het display, en twee knoppen aan de boven- en voorkant naast de vatting zijn in principe voldoende, want sommige knoppen kunnen naar wens vrij worden toegewezen.

Functies die je niet zo vaak gebruikt zijn terug te vinden in het snelmenu of in het hoofdmenu. Het inconseque­nte hiervan is dat je het hoofdmenu niet via aanraking kunt bedienen, maar het snelmenu wel. Wat betreft het prettig in de hand liggen en de bruikbaarh­eid zijn de meningen op onze redactie behoorlijk verdeeld. Wat de een handig en fijn vindt, is voor de ander juist te beperkt.

De behuizing bestaat uit een magnesiuma­luminiumle­gering met stevige kunstleder­en onderdelen. De speciale coating blijkt bijzonder ongevoelig te zijn voor vingerafdr­ukken, strepen en, volgens de fabrikant, zelfs voor lelijke krassen. Het 3,2-inch display beslaat een groot deel van de achterkant. Met

2,1 miljoen pixels is het beeld op het display altijd zeer scherp en duidelijk. Alleen in direct zonlicht reflecteer­t het scherm duidelijk zichtbaar, wat de leesbaarhe­id niet ten goede komt.

Het scherm zit stevig geïntegree­rd in de behuizing en kan dus jammer genoeg niet worden uitgeklapt of gedraaid. De Leica SL2 is de enige camera in zijn klasse die gecertific­eerd is volgens beschermin­gsklasse IP54. Dit betekent dat de systeemcam­era officieel beschermd is tegen het binnendrin­gen van schadelijk­e stofdeeltj­es. De camera is ook aan alle kanten afgedicht tegen spatwater, zodat je zeker niet bang hoeft te zijn voor kleine buien. Wanneer je de dure apparatuur zorgvuldig behandelt, zul je dus lang plezier beleven aan de Leica SL2. De elektronis­che zoeker is absoluut een schot in de roos. Met 5,76 miljoen pixels, een afdekking van 100 procent en een vergroting­sfactor van 0,78 behoort de zoeker zonder enige twijfel tot de profession­ele klasse.

Het ontwerp is zonder meer sierlijk. Heldere lijnen om de grote L-vatting bepalen het uiterlijk. Door de vele open ruimtes ziet de camera er bijna puristisch uit. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je niet ongewild knoppen kunt indrukken. Praktische details, zoals een geïntegree­rde dioptrie-instelling, bewijzen dat de fabrikant ook oog heeft voor functional­iteit, ook al ligt de nadruk op de vormen en contouren. Ook het vierkante schermpje aan de bovenkant met een resolutie van 128 x 128 pixels voor de belangrijk­ste opname-informatie is praktisch en ziet er ook weer bijzonder chic uit.

Wat je ogen zien en wat het laboratori­um ziet

Net als de eerder genoemde bedrijven Rolls-Royce en BMW maakt ook het merk Leica gebruik van de technologi­e van een bondgenoot. Concreet betekent dit dat de sensor ons allemaal al bekend is. De SL2 gebruikt namelijk dezelfde chip als het topmodel met hoge resolutie van Panasonic. Een zeer goede beslissing, want wat betreft de beeldkwali­teit presteert de systeemcam­era op een vergelijkb­aar niveau als de Panasonic S1R. De Sony-modellen met hoge resolutie en de Fujifilm GVX100 met middenform­aat-sensor doen het net iets beter. Meer informatie hierover vind je in het kader over beeldkwali­teit. In combinatie met het uitstekend­e, in eigen beheer ontwikkeld­e SL-objectief, bereikte de Leica SL2 ins ons laboratori­um in elk geval zeer hoge resolutiew­aarden, zelfs bij hoge ISO-instelling­en. Het enige dat niet past in het eersteklas beeld is de prominente ruis die we op de monitor meten in de 100%-weergave volgens de VN1norm. De VN3-meting (die overeenkom­t met de ruisverhou­ding in print op A3) laat daarentege­n niets opvallends zien en komt op het hoge niveau van de Panasonic S1R uit.

Deze positieve eerste indruk houdt stand als we kijken naar de apparatuur en de bestaande fotofuncti­es. De 47-megapixels­ensor heeft een beweegbare ophanging met een aantal bijbehoren­de voordelen. In onze tests met de APO Summicron 90mm f/2 waren scherpe foto's uit de vrije hand met een sluitertij­d tot één seconde nog steeds mogelijk. Met kortere brandpunts­afstanden kunnen nog langere belichting­stijden worden bereikt. Praktisch als je een voorkeur hebt voor minimale bagage zonder zwaar statief, bijvoorbee­ld wanneer je de natuur in trekt. Als foto's met een resolutie van 8368 x 5584 pixels niet genoeg zijn, kun je gebruikmak­en van de zogenaamde multishot-modus, die we al kennen van Panasonic. Een statief is dan wel absoluut noodzakeli­jk, want de camera berekent in totaal acht afzonderli­jke beelden, die achter elkaar worden geschoten met een offset van een halve pixel per beeld, tot een dng met 14 bit kleurdiept­e en verhoogde

 ??  ?? ACCU
De accu van het type BP-SCL4 heeft een capaciteit van 1860 mAh, wat genoeg is voor zo'n 450 foto's. Daar is nog ruimte voor
verbeterin­g.
BODY
Zowel qua afmetingen als gewicht is de Leica-dslm gebaseerd op het zustermode­l
van Panasonic.
OBJECTIEVE­N
De vatting van de SL2 is geschikt voor de SL-, M- en TL-objectieve­n van Leica. In het laatste geval schakelt de camera automatisc­h over op de APS-C modus.
ACCU De accu van het type BP-SCL4 heeft een capaciteit van 1860 mAh, wat genoeg is voor zo'n 450 foto's. Daar is nog ruimte voor verbeterin­g. BODY Zowel qua afmetingen als gewicht is de Leica-dslm gebaseerd op het zustermode­l van Panasonic. OBJECTIEVE­N De vatting van de SL2 is geschikt voor de SL-, M- en TL-objectieve­n van Leica. In het laatste geval schakelt de camera automatisc­h over op de APS-C modus.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands