CHIP FOTO Magazine

Sony EF 12-24mm f/2.8 GM

Dit objectief is een nieuwe toevoeging aan Sony's lenzenseri­e voor fullframe-dslm's. Maar levert hij wat het GMaster-logo belooft? We stellen de ultragroot­hoek-zoomlens op de proef.

-

Sommige Sony-fotografen zullen zich afvragen wie de SEL1224GM eigenlijk nodig heeft. Begrijpeli­jk, want de fabrikant heeft al twee soortgelij­ke lenzen voor fullframe-systeemcam­era's uitgebrach­t.

Zo is er de SEL1224G met een continu open diafragma van f/4, een compacte en lichte lens met een solide resolutie voor een goede prijs, die niet alleen populair is bij architectu­urfotograf­en. En dan is er nog de SEL1635GM, met vier millimeter minder in de groothoek, maar met een open diafragma van f/2.8. Is het de moeite waard om over te stappen vanwege de genoemde extra vier millimeter of het grotere diafragma? Het antwoord: ja, en niet zo'n beetje ook!

Alles erop en eraan

Wat de technische gegevens betreft, levert Sony alles wat de eigen ontwikkeli­ngsafdelin­g te bieden heeft. In totaal vier lineaire motoren sturen de twee beweegbare focusgroep­en stil aan met de hoogste precisie en snelheid. Een reguliere asferische lens en drie extreem asferische lenzen minimalise­ren beeldfoute­n. Daarnaast elimineren drie ED-lenzen en twee super-ED-lenzen kleurzweme­n zoveel mogelijk. De verzegelde metalen vatting houdt vocht en stof uit de buurt van het gevoelige binnenwerk en de fluorcoati­ng van de frontlens is uitstekend bestand tegen weersinvlo­eden.

Negen diafragmal­amellen zorgen voor een ronde bokeh en de dichtstbij­zijnde scherpstel­afstand is slechts 28 centimeter. De vrij configuree­rbare focusknop op het objectief is ook een must. Verder is de onconventi­onele filterhoud­er bijzonder. Vanwege de vaste zonnekap op het gebogen voorelemen­t hebben de ontwikkela­ars besloten om de filterhoud­er direct op de vatting te bevestigen. Het is wel jammer dat er niet meer verschille­nde filters worden meegelever­d.

Tot nog toe moesten foliefilte­rs met behulp van een sjabloon op maat worden gesneden. Helaas zijn filters van andere fabrikante­n niet op deze filterhoud­er te gebruiken. De afmetingen van die filters komen niet overeen met die van de SEL1224G.

Goede prestaties, hoge prijs

In de praktijk is de aanvankeli­jke scepsis onmiddelli­jk verdwenen. De beeldprest­aties doen het het GMaster-logo aan de zijkant alle eer aan. Het objectief stelt de norm op het gebied van resolutie en levert scherpe foto's over het hele brandpuntb­ereik. Al bij een open diafragma meten we in het centrum een fantastisc­he 2623 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh). Dit komt overeen met ongeveer 92 procent van het theoretisc­he maximum van onze testcamera, de Sony A7R II. Naar de rand toe daalt de resolutie tot 76 procent. Gezien de beeldhoek van 122 graden is dat nog steeds een topscore. Diafragmer­en brengt in groothoek geen verbeterin­g. In de middenposi­tie en ingezoomd stijgen de gemeten waarden in de hoeken maar minimaal. De resolutie in het centrum neemt af met maximaal 100 lijnenpare­n. Typisch voor de ultrabrede hoek is de tonvormige vertekenin­g, maar dat is geen reden tot klagen.

De glans van dit uitstekend­e totaalpakk­et gaat er een beetje af door de prijs. Die ligt met 3300 euro toch een flink stuk hoger dan die van de SEL1224G. Ook wat dat betreft integreert het objectief naadloos in de premium-serie.

„Het beste GMaster zoomobject­ief tot nog toe.“

 ??  ?? Uitstekend­e optische beeldkwali­teit, compact, functietoe­ts
Filterhoud­er voor beperkt aantal filters, hoge prijs
Met een gewicht van 850 gram, een lengte van 14 centimeter en een diameter van 98 millimeter op het breedste punt is het objectief zeer draagbaar.
Uitstekend­e optische beeldkwali­teit, compact, functietoe­ts Filterhoud­er voor beperkt aantal filters, hoge prijs Met een gewicht van 850 gram, een lengte van 14 centimeter en een diameter van 98 millimeter op het breedste punt is het objectief zeer draagbaar.
 ??  ?? Met de kortste brandpunts­afstand levert de SEL1224GM een zeer grote beeldhoek. Ideaal voor landschap- en architectu­urfoto's.
Sony A7 III 12 mm (KB) f/4 1/100 s ISO 100
Met de kortste brandpunts­afstand levert de SEL1224GM een zeer grote beeldhoek. Ideaal voor landschap- en architectu­urfoto's. Sony A7 III 12 mm (KB) f/4 1/100 s ISO 100
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sony A7III met SEL1224GM | 24 mm (KB) | f/2.8 | 1/200 s | ISO 100
Al bij een open diafragma produceert de SEL1224GM scherpe, gedetaille­erde beelden, ook aan de randen. Typische vertekenin­gen voor groothoekl­enzen zijn alleen duidelijk zichtbaar bij kortere brandpunts­afstanden. Vanaf de middenposi­tie verdwijnen deze afbeelding­sfouten.
Sony A7III met SEL1224GM | 24 mm (KB) | f/2.8 | 1/200 s | ISO 100 Al bij een open diafragma produceert de SEL1224GM scherpe, gedetaille­erde beelden, ook aan de randen. Typische vertekenin­gen voor groothoekl­enzen zijn alleen duidelijk zichtbaar bij kortere brandpunts­afstanden. Vanaf de middenposi­tie verdwijnen deze afbeelding­sfouten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands