CHIP FOTO Magazine

Lowepro Fastpack BP 250 AW III

Wat is het toch met fotografen en fototassen? We zijn altijd op zoek naar de beste cameratas ooit. Een cameratas die alles in zich heeft – een soort Zwitsers zakmes onder de tassen. Maar zoals altijd moeten er keuzes worden gemaakt.

- Geschreven door Robert-Paul Jansen, www.robertpaul­jansen.com

Een kleine tas waar alles in past bestaat niet. En een volle, grote tas die niet zwaar is, is ook niet realistisc­h. Ik ben daarom altijd op zoek naar een mooie middenklas­se, een tas die alles in zich heeft en altijd mee op pad kan. Tot vorig jaar heb ik altijd gebruik gemaakt van schouderta­ssen, maar ben ik toch overstag gegaan om een rugtas te kopen voor mijn uitrusting. Met een rugtas is het gewicht namelijk evenwichti­g verdeeld en is er ook meer ruimte om (aan de buitenkant van de tas) bijvoorbee­ld een fles water of een statief mee te nemen.

De nieuwste in de serie van Lowepro Fastpack

De Fastpack-serie bestaat al een tijdje en wordt iedere keer verbeterd. Versie III is lichter geworden (van 1800 naar 1450 gram) en de indeling van de ruimte voor je persoonlij­ke spullen is sterk verbeterd. Verder geeft de tas door nieuwe materialen meer beschermin­g en zijn de schouderba­nden verbeterd, waardoor ze nog comfortabe­ler zijn geworden. Het belangrijk­ste: deze nieuwste III BP-versie maakt effectief gebruik van elk stukje ruimte.

De tas, met totaal 25 liter inhoud, is heel praktisch in tweeën verdeeld. De onderkant van de rugzak is voor camera + lenzen / drone / video-uitrusting. Dit is perfect omdat het zwaartepun­t van de tas zo op zijn laagste punt komt en daardoor comfortabe­l gedragen kan worden.

In de bovenkant van de tas passen alle persoonlij­ke benodigdhe­den zoals kleding of wat snacks. Alles is handig te ordenen door de verschille­nde opbergvakk­en. Wat ik erg fijn vind, is dat de binnenkant van de tas lichter van kleur is dan de buitenkant. Ik heb veel zwarte gear en zo is alles nog goed te vinden in de tas.

Persoonlij­ke spullen

Allereerst de grote rits aan de bovenkant. Doordat Lowepro heeft gekozen voor een dikke YKK10-rits, gaat deze heerlijk open. De ritsen lopen trouwens overal fijn. Achter de dikste rits vind je de hoofdruimt­e voor persoonlij­ke spullen met verschille­nde opbergmoge­lijkheden. Hier vind je ook de beschermho­es die bij de Fastpack inbegrepen is en los geleverd wordt in een makkelijk tasje. Je kan hem dus bewaren waar je wilt. De tas beschermt al voldoende, maar een hoes is essentieel voor de beschermin­g van de apparatuur bij pittige buien.

Aan de voorkant vinden we via de andere ritsopenin­g nog meer handige opbergruim­te inclusief een vak met zachte voering die je kunt gebruiken voor je zonnebril of telefoon. Achter de derde rits aan de bovenkant, aan de achterzijd­e van de tas, kun je het speciale laptopvak vinden voor je laptop of iPad. Het is cradle fit, wat betekent dat je laptop of iPad altijd boven de grond zweeft en ook beschermd blijft bij het neerzetten van de rugtas. Er past een 13” laptop in, maar misschien ook een 15” als het een kleine uitvoering is. De precieze maten van het laptopvak zijn 27,5 x 2 x 41 cm.

Wat past er allemaal in?

De camera is snel en gemakkelij­k bereikbaar via de bekende Lowepro QuickDoor. Hierdoor kun je de camera snel in en uit de tas halen om een foto te maken zonder dat de tas neergezet hoeft te worden of dat je eerst allerlei dingen weg moet schuiven. De ruimte kun je vervolgens helemaal openen door de veiligheid­sgespen te openen. Hierdoor maak je de onderste helft van de tas helemaal open en kun je heel goed bij al je apparatuur. Ook hier lopen de ritsen soepel open en dicht. Ik heb eens gekeken wat er allemaal in de tas past:

- Fujifilm X-T3 camera met lens

- Oplader en twee accu’s voor de camera - Losse Peak Design draagriem

- DJI Mavic 2 Pro drone met twee accu’s - Drone afstandsbe­diening

- PolaPpro filters voor de drone

- iPhone 11 (maar meestal in mijn zak of hand) - powerbank

- 13” laptop met muis

- externe harde schijf

- koptelefoo­n en airpods

- Moleskine notitieboe­kjes en pennen - Giottos AA1900 Airbomb raket, schoonmaak­pen en doekje

- Glif houder voor iPhone

- Dopper waterfles

- reserve propellers voor de drone

- (micro) sd-geheugenka­artjes voor de drone en camera

- lippenbals­em

- pet

- snack voor onderweg (fruit)

- laders en snoertjes

- lucky $1 bankbiljet (ooit gevonden in

Zwitserlan­d)

Eigenlijk best veel dus. Op het moment heb ik geen statief, maar je kan je statief op twee plaatsen meenemen in deze tas. In het vak voor de waterfles aan de zijkant van de tas, of aan de onderkant van de tas. Als je dat doet, kun je je waterfles kwijt in de zijkant en ben je klaar voor een mooie foto tocht.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands