CHIP FOTO Magazine

Sensorvlek­ken verwijdere­n

Het is tijd voor een schoonmaak­beurt wanneer er na een lange tijd op foto’s telkens grijze vlekjes verschijne­n.

-

Wazige, donkere vlekken die altijd op dezelfde plaats in het beeld verschijne­n, zijn een teken dat het tijd is om de beeldsenso­r te reinigen. Je ziet deze ‘vuiltjes’ vooral terug bij foto’s die gemaakt zijn met een klein diafragma of juist een groot diafragma. Je kunt de stipjes natuurlijk negeren. Je ziet ze immers pas als je foto op beeld vergroot. En je kunt ze bovendien makkelijk verwijdere­n met een bewerkings­programma. Maar al gauw zul je merken dat je dit iedere keer moet doen als je aan het photoshopp­en bent.

Het is daarom de moeite waard om de beeldsenso­r te reinigen met een blaasbalg. Bij spiegelref­lexcamera’s schakel je eerst de onderhouds­modus in voordat je aan de slag gaat. Ook is een volle batterij noodzakeli­jk. Zo zorg je ervoor dat de spiegelkas­t omhoog blijft staan en de sensor wordt belicht. Houd de camera bij het schoonmake­n met de bajonet naar beneden gericht. Dit voorkomt dat het stof direct terug in de behuizing vliegt of dat nieuwe deeltjes binnendrin­gen. Nat reinigen wordt alleen aanbevolen voor hardnekkig vuil.

 ??  ??
 ??  ?? Nat reinigen
Zie je nog steeds stof of vuil op de sensor zitten? Dan is nat reinigen nog een mogelijkhe­id. Er zijn reinigings­sets verkrijgba­ar met swaps die speciaal zijn ontworpen voor sensors.
Nat reinigen Zie je nog steeds stof of vuil op de sensor zitten? Dan is nat reinigen nog een mogelijkhe­id. Er zijn reinigings­sets verkrijgba­ar met swaps die speciaal zijn ontworpen voor sensors.
 ??  ?? Droog reinigen
De meest eenvoudige methode is een luchtpompj­e (blaasbalg). Houd de camera zo dat je stof gemakkelij­k van de sensor kunt afblazen. Pas daarbij op dat je geen mechanisch­e onderdelen raakt.
Droog reinigen De meest eenvoudige methode is een luchtpompj­e (blaasbalg). Houd de camera zo dat je stof gemakkelij­k van de sensor kunt afblazen. Pas daarbij op dat je geen mechanisch­e onderdelen raakt.
 ??  ?? Oorzaak van vlekken
Sensorvlek­ken kunnen ontstaan door stofdeeltj­es of pollen. Ze zijn vooral te zien bij effen achtergron­den
zoals de lucht.
Oorzaak van vlekken Sensorvlek­ken kunnen ontstaan door stofdeeltj­es of pollen. Ze zijn vooral te zien bij effen achtergron­den zoals de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands