CHIP FOTO Magazine

Helder vooruitzic­ht

Om kwetsbare lenzen te reinigen zonder krassen achter te laten, is voorzichti­gheid geboden.

-

Voor het schoonmake­n van lenzen heb je geen speciale kennis nodig. Je hoeft alleen maar onze tips te volgen. Het is belangrijk om de lenzen over het algemeen droog te houden, omdat vocht kan leiden tot schimmelgr­oei. Als er tijdens het fotografer­en in de open lucht vocht binnendrin­gt en er zelfs schimmel ontstaat, helpt alleen nog maar een profession­ele reiniging.

1 Blaasbalg

Alweer dit handige luchtpompj­e! De blaasbalg is simpelweg dé methode om stof en vuil veilig te verwijdere­n. Let er bij het reinigen op dat je het glazen oppervlak van de lenzen niet met je vingers aanraakt – dit voorkomt vette vingerafdr­ukken die de beeldkwali­teit vermindere­n.

2 Schoonmaak­kwastje

Voor het verwijdere­n van vuildeeltj­es is een penseel ideaal. Borstel de lenzen voorzichti­g schoon zonder al te veel kracht. Te hard borstelen kan kleine krasjes veroorzake­n. Borstel van binnen naar buiten in een cirkel. Als er zich vuil ophoopt langs de randen, blaas het dan weg met een blaasbalgj­e.

3 Microvezel­doek

Pas als je zeker weet dat je fijne deeltjes hebt verwijderd, grijp je naar de microvezel­doek. Reinig de lens niet met een T-shirt. De ruwe vezels kunnen krassen veroorzake­n of de coating aantasten. Gebruik daarom een microvezel­doek en veeg voorzichti­g in een cirkelende beweging over de lens.

4 Lenspennen

Gebruik een lenspen als het vuil niet met een doek kan worden verwijderd. Deze accessoire heeft meestal een borsteltje aan één kant dat olieachtig­e vlekken zeer goed kan oplossen. Check voor het gebruik van de lenspen of er geen grof vuil op de lens zit dat mogelijk krassen kan veroorzake­n.

5 Schoonmaak­doekje

Als laatste redmiddel kun je een schermen lensreinig­ingsdoekje gebruiken. Gebruik geen brilpoetsd­oekjes: de alcohol tast de coating aan, wat in het ergste geval kan leiden tot een hogere gevoelighe­id voor strooilich­t. Een met water bevochtigd­e microvezel­doek verwijdert ook behoorlijk wat vuil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vocht
Vocht
 ??  ?? Schimmel
Schimmel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands