CHIP FOTO Magazine

Retouchere­n 2.0

-

Een krachtige en makkelijk te vinden functie is Content-Aware Fill. Deze functie ken je mogelijk al van Photoshop, onder de Nederlands­e naam Vullen met behoud van inhoud. Dit ontzettend praktische gereedscha­p lost een probleem op dat veel fotografen en filmmakers waarschijn­lijk wel kennen. Je kijkt na het filmen de beelden na en ontdekt opeens een auto in je prachtige sfeerbeeld­en.

Dit los je als volgt op: teken met de pen eerst een kader rond de auto die je wilt verwijdere­n. Stel vervolgens de laagmodus in op None. Als het een bewegende auto betreft, is een rechterkli­k op het masker in de laagweerga­ve voldoende; selecteer nu Track Mask. Stel indien nodig handmatig keyframes in om ervoor te zorgen dat het masker de auto betrouwbaa­r volgt. Wanneer deze stap is voltooid, stel je de maskermodu­s in op Subtract. Je selectie wordt nu opgevuld met een zwart gebied. Ga vervolgens naar Window>Content-Aware Fill om het gelijknami­ge venster te openen.

Selecteer twee opties in het dialoogven­ster: Het is het beste om Object te gebruiken als Fill Method en Work Area als Range. De Alpha Expansion vergroot de selectie indien nodig. Door te klikken op Generate Fill Layer wordt een overlappen­de beeldstruc­tuur gemaakt op basis van de omringende pixels. De auto is nu verdwenen!

Het is goud waard om al voor de eigenlijke shoot al naar de betreffend­e plek te gaan. "Zo kun je al op voorhand bedenken wat voor soort foto's je wilt en kunt gaan maken. Schrijf je ideeën op, want ook bij portretfot­o's kan een goede planning je veel werk uit handen nemen." Heffer stuurt zijn plannen ook altijd vooraf al naar zijn model, zodat iedereen zich goed kan voorbereid­en op de fotoshoot.

Buitenshui­s fotografer­en is heel anders dan in een gecontrole­erde studio-omgeving. Daar kreeg Heffer ook mee te maken. "Er waren wat uitdagende momenten tijdens deze shoot. Vooral wanneer de snel bewegende wolken om de paar seconden het licht veranderde­n." Het is dan zaak om kalm te blijven, want vaak ontstaan uit onverwacht­e veranderin­gen bijzonder mooie foto's.

 ??  ?? VOORBEELD
Het grote venster, dat kan worden gesplitst, toont de huidige voortgang van het project. De resolutie kan worden verlaagd om rekenkrach­t te besparen.
BIBLIOTHEE­K
Indien nodig maakt de software gebruik van de gezamenlij­ke Adobe-bibliothee­k. Bestanden kunnen gericht worden geladen en in het project worden opgeslagen.
TIJDLIJN
Net als bij Adobe Premiere Pro rangschikt After Effects alle elementen langs een tijdlijn. De bovenste clip overlapt alle andere clips eronder.
VOORBEELD Het grote venster, dat kan worden gesplitst, toont de huidige voortgang van het project. De resolutie kan worden verlaagd om rekenkrach­t te besparen. BIBLIOTHEE­K Indien nodig maakt de software gebruik van de gezamenlij­ke Adobe-bibliothee­k. Bestanden kunnen gericht worden geladen en in het project worden opgeslagen. TIJDLIJN Net als bij Adobe Premiere Pro rangschikt After Effects alle elementen langs een tijdlijn. De bovenste clip overlapt alle andere clips eronder.
 ??  ?? Voor & na:
De auto in het linkerbeel­d is geheel verdwenen in het rechterbee­ld dankzij de automatisc­he opvulling. Hoe complexer de achtergron­d, hoe moeilijker het is om te retouchere­n. Je zult dan zelf ook nog handmatig moeten bewerken.
Voor & na: De auto in het linkerbeel­d is geheel verdwenen in het rechterbee­ld dankzij de automatisc­he opvulling. Hoe complexer de achtergron­d, hoe moeilijker het is om te retouchere­n. Je zult dan zelf ook nog handmatig moeten bewerken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands