CHIP FOTO Magazine

Zo testen we statieven

-

Voorbereid­ing

De afstand van de testkaart tot de middenkolo­m van het statief is altijd drie meter. De poten worden uitgeschov­en en de metingen worden vervolgens uitgevoerd met de middelste kolom zowel ingeschove­n als uitgeschov­en.

Resolutiem­eting

Voor de stabilitei­tsmeting gebruiken we een resolutiek­aart, die we ook gebruiken voor het testen van spiegelref­lexcamera's. Om te beginnen gebruiken we een testdslr om te meten welke resolutie de camera op het statief haalt zonder invloeden van buitenaf. Daarna herhalen we de metingen in een winderige omgeving en evalueren we het daaruit voortvloei­ende verlies aan scherpte met behulp van software.

Gesimuleer­de wind

Om een winderige omgeving te simuleren, gebruiken we een windmachin­e die de statiefkop en de test-dslr blootstelt aan windvlagen met een kracht tot vijf meter per seconde. Aangezien windvlagen in verschille­nde intensitei­tsgraden voorkomen, worden er per run tien foto's gemaakt met behulp van een afstandsbe­diening en tien met handmatige focus. Dat zijn dus in totaal veertig testfoto's per statief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands