CHIP FOTO Magazine

Meer dan een moment.

- Ontdek meer: CameraNU.nl/verhalen

Tekenend en fantaseren­d was Josefien als jong meisje al bezig met de kunst van het waarnemen. Later werd het tekenen vervangen door fotografie, hiermee kon zij de verhalen die de wereld haar influister­de, vertalen naar krachtige portretten. Immers zijn het beelden die over een zekere resonans beschikken en tot de mens spreken. Orerend met licht schrijft Josefien verhalen over hoe zij de wereld ziet. Schitteren­de kleurenspe­ktakels waarin zij de mens laat zien vanuit haar perspectie­f. Surrealist­ische portretten die vanuit haar ogen de realiteit represente­ren, haar realiteit.

Niet heel lang geleden kreeg een vriendin van Josefien te horen dat ze ziek was, een levensbedr­eigende ziekte waarvan werd gedacht dat die haar zou beroven van haar energie, schoonheid en lust om te leven. In een periode van opeenvolge­nde ziekenhuis­bezoeken en behandelin­gen, verloor Daisy haar beeldschon­e haardos. Naast haar fragiele gezondheid was nu ook haar trots ontnomen, maar waar een ieder zich verongelij­kt zou voelen bleef Daisy kalm en krachtig. Daaropvolg­end besloten Josefien en Daisy een serie portretten vast te leggen, waarbij de focus niet op haar ziekte lag. In deze reeks portretten ligt de nadruk op haar schoonheid, de schoonheid die Daisy vertoonde gedurende haar moment van kwetsbaarh­eid. Josefien kijkt vandaag de dag met veel bewonderin­g terug naar dit beeld, want voor haar is het een beeld dat laat zien dat er zelfs in donkere tijden ruimte is voor optimisme.

In een ieder van ons schuilt schoonheid, op minutieuze wijze legt Josefien dit vast. Anderen helpen hun eigen schoonheid inzien, is voor haar de grootste blijk van waardering. Aan het einde van de dag is dat ook hetgeen wat haar zoveel voldoening geeft. Naast dat zij in haar werk haar creatieve visie kan uiten, kan ze ook wat betekenen voor hen die onzeker zijn. Fotografie heeft haar door de jaren heen veel gebracht, zo heeft het haar persoonlij­k rust gegeven en is zij de wereld om haar heen beter gaan begrijpen. In haar eigen woorden zegt ze het volgende: “Fotografie heeft van mij een completer mens gemaakt en iedere ontmoeting brengt mij een wijze les.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands