CHIP FOTO Magazine

Foodfotogr­afie

Dankzij apps als Instagram is foodfotogr­afie populairde­r dan ooit. Maar profession­ele foodfoto's maak je niet even snel met je smartphone.

-

Profession­ele foodfoto's maak je niet even snel met je smartphone.

Hoewel de 43-jarige Sander Damen pas relatief laat begon met fotografer­en, werd het zijn passie en uiteindeli­jk ook zijn beroep. Hij kwam voor het eerst in aanraking met fotografie door zijn vader, een enthousias­te amateurfot­ograaf. Na zijn opleiding MBA/ SPD, toen hij 25 jaar oud was, volgde hij de korte opleiding op de fotovaksch­ool in Apeldoorn. "Hier heb ik eigenlijk maar weinig geleerd. Maar ik kwam er wel in contact met een fotograaf uit Arnhem.

Bij hem ben ik een soort stage gaan doen. Ik keek mee, hielp af en toe mee en mocht gebruikmak­en van zijn fotostudio. Door feedback op mijn foto‘s en door te oefenen heb ik het vak geleerd."

Inmiddels heeft Sander samen met zijn vrouw Jacqueline een kook- en fotostudio aan huis, waar ze voor hun klanten – maar ook voor zichzelf – prachtige foodfoto‘s maken. Daarnaast fotografee­rt hij voor de zakelijk markt hotels (zalen, kamers en events) en restaurant­s (sfeer en gerechten). Sander vertelt ons hoe hij te werk gaat, welke accessoire­s hij doorgaans gebruikt en wat hij vindt van de nieuwe Panasonic Lumix G100.

Voorbereid­ing

Bij elke opdracht bespreekt Sander eerst wat het doel is, wat er precies op de foto moet en hoe. "Vooral in zakelijke fotografie is voorbereid­ing en goede communicat­ie erg belangrijk. Als we voor magazines werken, krijgen we zelfs een shotlist en moodboard opgestuurd waar je je aan moet houden. Uiteindeli­jk creëren wij weliswaar het beeld, maar wel met de wetenschap hoe de klant de foto wil gaan gebruiken. Het is dus niet alleen maar een foto maken, je werkt met een heel team samen aan het eindresult­aat."

Sander en Jacqueline hebben ook een eigen blog (www.foodblabla.nl). Wanneer ze daarvoor een foto maken, gaat het niet veel anders. "We bespreken welk gerecht we willen fotografer­en, wat er allemaal bij moet komen en bouwen daarna de set op. Als alles staat, doet mijn vrouw de setstyling en begint ze met koken. Terwijl ze dat doet, zet ik de belichting klaar. We nemen vaak een proeffoto met een leeg bord, zodat we de juiste hoek en belichting hebben, en pas op het allerlaats­te moment komt het gerecht erbij en doen we de finetuning."

Op internet en YouTube zijn veel filmpjes te vinden met allerlei trucjes om eten echter te laten lijken. "Wij geloven daar niet zo in. Voor ons is het vaak ook onze lunch of ons avondeten. Zelfs bij een opdracht met een klant proeven we het gerecht na de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands