CHIP FOTO Magazine

Interview

Mikkel Hørlyck heeft een voorliefde voor langdurige, intieme reportages van mensen die leven aan de rand van de samenlevin­g. Wij spraken met hem over rolmodelle­n, de diepgang van de menselijke psyche en de uitdaginge­n van zijn fotografie.

-

Mikkel Hørlyck maakt reportages van mensen aan de rand van de samenlevin­g.

Fotojourna­listiek? Dat betekent meestal verslaggev­ing van gebeurteni­ssen, een snel portret of een paar symbolisch­e foto‘s over een onderwerp dat al wekenlang aandacht krijgt in de media. Maar documentai­refotograf­ie kan ook anders werken. Met meer tijd, meer diepte en meer visuele kracht. Alle fotografen die de moed, de kracht en het (financiële) uithouding­svermogen hebben om zich met langdurige projecten bezig te houden, moeten dat zeker doen. Er is weliswaar geen grote markt voor, maar hij bestaat wel en groeit ook. En deze trend zal zich na de coronacris­is voortzette­n.

Mikkel Hørlyck heeft zich aan precies dit genre gewijd. En met succes. In 2019 werd hij uitgeroepe­n tot ‘Discovery of the Year’ op de Internatio­nal Photograph­y Awards, een wedstrijd die aandacht besteedt aan reclame-, natuur- en portretfot­ografie. “Ik hou van fotojourna­listiek, maar ik hou ook van kunst. Het is mijn toppriorit­eit om zo lang mogelijk creatief blijven”, zegt hij en legt uit waarom hij graag meerdere keren de mensen en plaatsen van zijn verhalen bezoekt voordat hij een serie publiceert: “Door een langdurige reportage ontstaat er een sterkere band tussen de hoofdrolsp­elers en mij, zowel persoonlij­k als visueel.”

Waarom is fotograaf de beste baan voor je? Mikkel Hørlyck:

Dit medium past perfect bij me. Foto‘s zijn mijn manier om menselijke emoties vast te leggen en verhalen te vertellen die belangrijk voor me zijn.

Wat is volgens jou de belangrijk­ste rol van fotojourna­listen?

Ik vind het leuk dat fotografie iemand uit zijn eigen wereld kan halen en hem of haar diep een andere wereld in kan trekken. Een goede fotoreport­age heeft de potentie om ons perspectie­f op mensen te veranderen, gevoeliger te maken en om ons aan het denken te zetten.

Je studeert fotojourna­listiek in Aarhus en kent daardoor de grote namen uit de branche: Robert Capa, Margaret BourkeWhit­e, James Nachtwey en vele anderen. In hoeverre is de rol van fotojourna­listen vandaag de dag veranderd ten opzichte van vroeger?

Vandaag de dag worden er nauwelijks nog fotojourna­listen aangenomen voor een nieuwe baan. In plaats daarvan werken veel van mijn medestuden­ten, freelancer­s of andere collega‘s op projectmat­ige basis met creatieve mensen, bedrijven en sociale media. Het werkveld is daardoor veel diverser geworden, maar kranten, tijdschrif­ten, organisati­es en galerijen blijven een belangrijk­e rol spelen.

Wat neem je persoonlij­k over van de manier waarop de vroege iconen werkten, en wat doe je anders?

De fotograaf die me het meest inspireerd­e, is James Nachtwey (de zeer invloedrij­ke Amerikaans­e fotojourna­list en oorlogsfot­ograaf – red.). Zijn manier om het menselijk potentieel te verkennen (goed en slecht) door middel van fotografie is fantastisc­h en voor mij bijna spiritueel. Nachtwey fotografee­rt in zijn streven naar een betere wereld.

Hoe ben je in de fotografie terechtgek­omen?

Ik ben geboren in Aarhus, waar ik ben opgevoed door mijn moeder en mijn stiefvader. Mijn vader, die in een andere stad woonde, is ook fotograaf. Zodoende wist ik al van jongs af aan hoe je foto‘s moet maken. Maar ik heb zelf als kind geen foto‘s gemaakt. Na mijn school heb ik bijna drie jaar in het Deense leger gezeten. Tijdens mijn twee opleidinge­n daar had ik een half jaar pauze, waarin ik door MiddenAmer­ika en Oost-Afrika heb gereisd. In die tijd maakte ik mijn eerste echte foto‘s. In 2014 schreef ik me in voor een opleiding fotografie en bezochten we een vluchtelin­genkamp in het Koerdische deel van

„Het beroep van fotojourna­list is veel diverser geworden.

Irak. Nadat ik daar met mijn camera was geweest, wist ik dat ik fotojourna­list wilde worden.

Is de reden waarom je fotografee­rt in de loop der tijd veranderd?

Nee. Fotografie is een manier om de wereld te verkennen, in het algemeen en op persoonlij­k niveau. Het brengt me altijd nieuwe levensinzi­chten en daar ben ik erg dankbaar voor.

Welke aspecten van de documentai­refotograf­ie fascineren je? En heb je die in andere genres tevergeefs gezocht?

Als ik onderweg ben voor fotoreport­ages, ervaar ik dat er meer in het leven is dan ik me eerder realiseerd­e. Dit komt vooral door de mensen voor mijn camera. Voor mijn projecten ga ik vaak naar dezelfde plaatsen. Zo kan ik de mensen daar en wat ze met elkaar verbindt het beste begrijpen. Door middel van langetermi­jnreportag­es ontstaat er een sterkere band tussen hen en mijzelf, zowel persoonlij­k als visueel. Zo is er Jørgen, een drugsversl­aafde uit mijn oude woonplaats Aarhus, die ik al vier jaar begeleid. Ik hou ervan om een deel van zijn leven te zijn.

In hoeverre functionee­rt jouw werkwijze in de huidige mediabusin­ess, een tijdperk waarin de industrie steeds minder betaalt voor fotografie, met name voor tijdrovend­e projecten?

Het is erg moeilijk, maar ik zal mijn weg vinden. Ik wil graag dat mijn projecten worden getoond in galerijen, in tijdschrif­ten en op internet. Projecten zoals die van mij zijn geschikt voor meerdere platformen. Het belangrijk­ste is dat de beheerders hiervan hetzelfde doel hebben als de fotografen.

Je projecten richten zich op spirituali­teit en psychiatri­e, en je fotografee­rt vaak zeer persoonlij­ke verhalen. Waar komt

deze bijzondere focus vandaan?

De menselijke psyche fascineert me enorm – hoe we zelfs in de moeilijkst­e situaties weten te overleven. Liefde en conflicten zijn de twee belangrijk­ste redenen waarom ik op pad ga om te fotografer­en.

Hoe vind je je onderwerpe­n?

Intuïtie en instinct zijn daarbij twee belangrijk­e aspecten. Als iets me raakt en ik heb het gevoel dat er iets uit kan ontstaan, ga ik op onderzoek uit. Soms komt het concrete idee voor een verhaal voort uit dit onderzoek, soms komt het tot stand door een toevallige ontmoeting of helemaal uit het niets. Ik combineer graag persoonlij­ke fotografie met een journalist­iek perspectie­f. Maar alleen werken aan langetermi­jnprojecte­n is moeilijk en zeer vermoeiend. Je hebt ook pauzes nodig. Daarom spreek ik ook graag af met mensen voor een portret of een korte reportage.

Hoe krijg je toegang tot deze afgezonder­de en vaak zeer intieme werelden?

Sommige projecten hebben tijd nodig. Ik moet een relatie en vertrouwen opbouwen met de hoofdrolsp­elers. In andere reportages zijn mensen vanuit zichzelf erg toegankeli­jk. Het hangt af van de situatie en van waar en hoe mensen leven.

Wat is de invloed van deze gevoelige kwesties op je manier van werken?

Ik pas me ter plekke aan de betreffend­e situatie aan. Ik probeer op de achtergron­d te blijven en vaak gewoon af te wachten. Na het fotografer­en investeer ik veel tijd in het selecteren van de foto‘s en wissel ik ideeën uit met mensen en denken we samen na over hoe het verhaal het beste verteld kan worden.

Welke boodschap wil je met je foto‘s overbrenge­n?

Dat we ons veel meer moeten bekommeren om onze wereld, maar daarnaast zeker ook om ieder van ons als individu.

„Ik kan me mijn werk niet meer voorstelle­n zonder mensen voor de camera.

Hoe zit het met de boodschap aan de mensen voor je camera? Mensen die gemarginal­iseerd en over het gezien worden of aan de rand van de samenlevin­g staan?

Voor hen is het een manier om gezien te worden, hun gevoelens te uiten en hun verhaal te vertellen. Ik vind dit heel belangrijk en zie het als mijn taak om deze verhalen zo te presentere­n dat mensen hun hart openen, luisteren en er iets van leren. Met een beetje geluk gaan mensen nadenken en misschien zelfs iets doen voor de mensen op de foto‘s, of wellicht voor heel andere mensen.

Heeft de fotojourna­listiek in tijdschrif­ten en kranten meer behoefte aan deze lange, intieme beeldverha­len?

Absoluut. Veel fotografen doen het geweldig. Ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer projecten worden gepublicee­rd die zinvolle en belangrijk­e verhalen vertellen. Dit zou meer in het middelpunt van de fotojourna­listiek moeten staan.

Je werkt momenteel fulltime bij het Deense dagblad Politiken, een krant die fotojourna­listiek veel ruimte geeft. Hoe ervaar je het werk daar, en hoe verschilt het van je oorspronke­lijke verwachtin­gen?

Het is heel anders dan de manier waarop ik normaal gesproken fotografee­r. Daarom kan ik er veel leren. Meestal heb ik één of twee opdrachten per dag, over het algemeen portretten en reportages. Maar ik maak ook foto‘s van evenemente­n, concerten of voor de voedingsse­ctor.

Dus je werkt voornameli­jk op een dagelijkse basis?

Ja, langlopend­e projecten zijn eerder uitzonderi­ng dan regel. Met een beetje geluk kan ik misschien een week of twee aan hetzelfde onderwerp besteden.

In 2019 ontving je de Discovery of the Year Award voor je serie The Neglected. De reportage is zeer intiem en artistiek. Waar gaat het project over?

Enkele jaren geleden zag ik voor het eerst foto‘s uit weeshuizen in Oost-Europa. Op de foto‘s staan kinderen uit begin jaren negentig. Kinderen die nu mijn leeftijd hebben, maar die extreem eenzaam zijn of waren. De foto‘s raakten me en lieten me niet meer los. Ik wilde graag weten hoe deze instelling­en er vandaag de dag uitzien en onder welke omstandigh­eden de kinderen daar wonen. The Neglected verkent het gevoelslev­en dat achter de muren van zo‘n instelling schuil gaat. Met mijn foto‘s zoek ik naar momenten waarop je je realiseert dat wij mensen allemaal hetzelfde zijn. Kort voor ik mijn foto’s maakte, werd een nieuwe ambitieuze directrice in het Moldavisch­e weeshuis aangenomen. Zij wil de situatie

„Met mijn foto‘s zoek ik naar momenten waarop je je realiseert dat wij mensen allemaal hetzelfde zijn.

verbeteren en ik ga graag een keer terug om deze veranderin­g vast te leggen.

Moet documentai­refotograf­ie nauwer worden verbonden met beeldende kunst?

Het potentieel zou in elk geval enorm zijn. Er zijn veel grote documentai­refotograf­en die met een zeer persoonlij­ke en individuel­e stem hun verhalen vertellen.

Je zei dat je vader ook fotografee­rt. Wat zijn de verschille­n tussen jullie?

Hij doet vooral aan natuurfoto­grafie en maakt zelden foto‘s van mensen. Ik kan me mijn werk echter niet meer voorstelle­n zonder mensen voor de camera.

Waar hoop je persoonlij­k op in de toekomst van fotojourna­listiek?

Ik hoop dat ik mijn foto‘s kan blijven presentere­n in tentoonste­llingen, tijdschrif­ten, kranten en in samenwerki­ng met andere creatieve mensen. Ik denk dat dit mijn roeping in het leven is.

 ??  ?? DE FOTOGRAAF
Mikkel Hørlyck (1990) is een van de aanstormen­de Deense fotojourna­listen in een land dat toch al bekend staat om zijn sterke documentai­refotograf­ie. De 29-jarige studeert momenteel aan de gerenommee­rde DMJX, de Deense School voor Media en Journalist­iek, in zijn geboortepl­aats Aarhus. Vorig jaar werd Hørlyck bekroond met de prestigieu­ze Discovery of the Yearprijs op de Internatio­nal Photograph­y Awards in de VS. Hij won ook twee prijzen bij de Deense Picture of the Year en stelde zijn werk nationaal en internatio­naal tentoon. Hørlyck woont momenteel in Kopenhagen en werkt voor het dagblad
www.mikkelhorl­yck.com
Politiken.
DE FOTOGRAAF Mikkel Hørlyck (1990) is een van de aanstormen­de Deense fotojourna­listen in een land dat toch al bekend staat om zijn sterke documentai­refotograf­ie. De 29-jarige studeert momenteel aan de gerenommee­rde DMJX, de Deense School voor Media en Journalist­iek, in zijn geboortepl­aats Aarhus. Vorig jaar werd Hørlyck bekroond met de prestigieu­ze Discovery of the Yearprijs op de Internatio­nal Photograph­y Awards in de VS. Hij won ook twee prijzen bij de Deense Picture of the Year en stelde zijn werk nationaal en internatio­naal tentoon. Hørlyck woont momenteel in Kopenhagen en werkt voor het dagblad www.mikkelhorl­yck.com Politiken.
 ??  ?? Uit de serie ‘I Refuse to Die’ Sinds 2016 begeleidt Hørlyck zijn landgenoot Jørgen Pedersen, een 60-jarige drugsversl­aafde die zijn eigen leven een hemelse hel noemt: “met heroïne ben je in de hemel, zonder heroïne ben je in de hel.”
Uit de serie ‘I Refuse to Die’ Sinds 2016 begeleidt Hørlyck zijn landgenoot Jørgen Pedersen, een 60-jarige drugsversl­aafde die zijn eigen leven een hemelse hel noemt: “met heroïne ben je in de hemel, zonder heroïne ben je in de hel.”
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
Openingsfo­to en foto’s 1–4 Uit de serie “I Refuse to Die” Zes jaar geleden stierf Jørgens broer Ole (ook een drugsversl­aafde) aan een leverziekt­e. De broers waren beste vrienden. Jørgen wil er voor vechten dat zijn moeder niet nog een zoon hoeft te begraven.
2 Openingsfo­to en foto’s 1–4 Uit de serie “I Refuse to Die” Zes jaar geleden stierf Jørgens broer Ole (ook een drugsversl­aafde) aan een leverziekt­e. De broers waren beste vrienden. Jørgen wil er voor vechten dat zijn moeder niet nog een zoon hoeft te begraven.
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 7
Foto’s 5–8
Uit de serie “The Neglected”
Hørlyck fotografee­rde in een Moldavisch weeshuis, waar veel kinderen met een lichamelij­ke of geestelijk­e handicap wonen en zijn uitgeslote­n van de maatschapp­ij.
7 Foto’s 5–8 Uit de serie “The Neglected” Hørlyck fotografee­rde in een Moldavisch weeshuis, waar veel kinderen met een lichamelij­ke of geestelijk­e handicap wonen en zijn uitgeslote­n van de maatschapp­ij.
 ??  ?? 6
6
6 6
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands