CHIP FOTO Magazine

Fotografer­en met invulflits

Werken met een flitser is meer dan alleen licht toevoegen aan je foto. We laten je zien hoe je een invulflits kunt gebruiken om ook overdag beter belichte beelden te krijgen.

-

We laten je zien hoe je een invulflits kunt gebruiken om ook overdag beter belichte beelden te krijgen.

Meestal gebruiken we alleen een flitser bij een donkere omgeving. Het kan echter ook op klaarlicht­e dag de moeite waard zijn om je flitser te gebruiken. Het gebruik van flitslicht in combinatie met omgevingsl­icht noemen we een invulflits. Zoals de naam al doet vermoeden, ondersteun­t de invulflits het bestaande licht. Zelfs de kleinste details in donkere delen van de foto komen met behulp van een invulflits naar voren.

Een invulflits kan ook in het donker voor opmerkelij­ke effecten zorgen. Bijvoorbee­ld om bepaald licht in de foto te accentuere­n of om de foto een natuurlijk­er uiterlijk te geven. Ook kun je hiermee de foto een dramatisch effect geven door het onderwerp uit de donkere achtergron­d te laten ‘springen’.

Een invulflits wordt dan ook vaak gebruikt bij portretten. Stel: je bent buiten aan het fotografer­en en het zonlicht is erg sterk. Dan kan het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van de foto erg groot zijn. Dit kan er vervolgens toe leiden

dat in beide gebieden fijne details verloren gaan. Het is uiteraard ook mogelijk om in zo'n geval een reflecties­cherm te gebruiken. Dit scherm reflecteer­t het licht naar het onderwerp, zodat donkere gebieden op het gezicht of op de achtergron­d betrouwbaa­r worden opgehelder­d. Maar het gelijktijd­ig bedienen van de camera en reflector kan wat omslachtig zijn.

Een andere manier om de belichting van een foto te beïnvloede­n, is door gebruik te maken van HDR-opnamen of foto’s in RAW-formaat te schieten. Dat laatste biedt ook meer mogelijkhe­den voor nabewerkin­g. Maar let op: het corrigeren van schaduwen en hooglichte­n met behulp van software kan snel leiden tot een onnatuurli­jk beeld of zichtbaar slechtere kwaliteit van het eindresult­aat. Een invulflits daarentege­n geeft je veel opties en belicht de foto zoals gewenst. En het mooiste is: alles gebeurt rechtstree­ks in je camera.

Bij fotografer­en met veel omgevingsl­icht is het raadzaam om de flitssynch­ronisatiet­ijd van je camera in de gaten te houden. De flitssynch­ronisatiet­ijd is de kortste sluitertij­d die op je camera gebruikt mag worden in combinatie met een flitser. Dit is meestal 1/200 seconde. Op klaarlicht­e dag moet je dus de camerainst­ellingen aanpassen en foto's maken met een meer gesloten diafragma dan je misschien gewend bent.

Overdag, maar ook 's nachts

Een invulflits heeft ook voordelen als je foto's maakt bij weinig licht. In de automatisc­he modus produceert een flitser

doorgaans beelden met een sterk verlicht onderwerp op de voorgrond tegen een zeer donkere achtergron­d. Wil je meer details op de achtergron­d van je foto? Activeer dan een langzame flitssynch­ronisatiet­ijd in het menu. Houd er wel rekening mee dat bij langere sluitertij­den een statief handig is om onscherpte door trillingen te voorkomen. Een ander alternatie­f is de ISO-waarde verlagen.

Laat je creativite­it de vrije loop

Ook bij andere soorten fotografie wordt een invulflits vaak gebruikt. Van het extra belichten van rotsen, bloemen en dieren bij macro’s tot het oplichten van schaduwen in architectu­urfotograf­ie. Het werkingspr­incipe is altijd hetzelfde: stel de camera zo in dat er nog voldoende details te zien zijn in de lichtere delen van de foto. Dit zie je dan terug in het histogram met een uitgesprok­en curve in het rechterged­eelte.

Een invulflits kan bij alle soorten fotografie worden gebruikt."

Op foto’s zul je dus zien dat dankzij de invulflits schaduwen beter oplichten of je onderwerp net iets extra licht te geven.

Het zorgt ervoor dat je foto’s met meer aandacht worden bekeken. Onthoud wel: een invulflits moet altijd het bestaande licht ondersteun­en en niet vervangen. Toch is het leuk om lekker te experiment­eren en om de grenzen op te zoeken met verschille­nde instelling­en.

Het flitsmeets­ysteem van moderne camera's is zo ontworpen om altijd de juiste hoeveelhei­d invullicht toe te passen. Vaak is er aan het resultaat niet eens te zien dat er tijdens de opname kunstlicht is gebruikt. Natuurlijk kun je ook altijd zelf de instelling­en handmatig aanpassen zodat het bestaande licht wordt versterkt. Dit zorgt voor een dramatisch­e look met bijvoorbee­ld een sterk onderbelic­hte achtergron­d. Vooral op buitenloca­ties kan dit prachtige foto's opleveren.

Bij veel omgevingsl­icht heb je echter een behoorlijk krachtige flitser nodig om dit effect te bereiken. En dat kost ook flink wat stroom. Pak daarom voor de zekerheid ook voldoende reservebat­terijen in. Je systeemfli­tser zal waarschijn­lijk voortduren­d op hoog vermogen moeten flitsen om met de helderheid van de zon te kunnen concurrere­n.

 ??  ?? Met flits
Zonder flits
48
Met flits Zonder flits 48
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands