CHIP FOTO Magazine

Nachtfoto's van de stad

Hassan Azzouz fotografee­rt het liefst landschapp­en en architectu­ur. Hij legt uit hoe dit stijlvolle nachtlands­chap is ontstaan en hoe je stereffect­en op lichtbronn­en kunt creëren zonder beeldbewer­king. www.manimaart.de

-

Hassan Azzouz legt uit hoe je stereffect­en op lichtbronn­en creëert.

Apparatuur en instelling­en

Nachtfotog­rafie is vanwege het ontbreken van licht behoorlijk lastig. "Voor nachtfoto's heb je een lichtsterk objectief nodig", zegt Azzouz. Voor deze foto heeft hij een Samyang 14mm f/2.8 op zijn Sony A7 Mark II gezet. Om de stereffect­en te creëren, moet je fotografer­en met een zo klein mogelijk diafragma, van bijvoorbee­ld f/16. "Met deze lens boek ik tussen f/11 en f/16 de beste resultaten", zegt Azzouz.

Het gesloten diafragma laat weinig licht in de lens, wat wordt gecompense­erd met een lange sluitertij­d. Die bedroeg in dit geval 30 seconden en heeft ervoor gezorgd dat het water er glad uitziet. De ISO-waarde heeft hij op 100 laten staan om ruis te voorkomen.

Compositie

De foto is gemaakt tijdens een spontane (foto)trip naar Frankfurt. Maar Azzouz heeft wel de tijd genomen om het juiste perspectie­f te vinden. "Om de brug en de maan mooi te kunnen vastleggen, ben ik heen en weer gelopen tot ik de ideale compositie op mijn camera zag. Ik wilde dus zowel de maan als de brug perfect in beeld krijgen."

Lichtbronn­en als sterren

Stereffect­en op lichtbronn­en zijn populair bij landschaps­foto's, zowel 's nachts als overdag. Ze ontstaan wanneer je het diafragma sluit en de diafragmal­amellen geen perfecte cirkel meer vormen. In de hoeken buigt het licht af, waardoor de lichtstral­en een stereffect vormen. Daarbij hangt het aantal lichtstral­en af van het aantal diafragmal­amellen van het objectief. Oftewel, hoe meer diafragmal­amellen, hoe meer hoeken, en des te meer lichtstral­en ontstaan er.

Beeldbewer­king

Azzouz fotografee­rt altijd in RAW-formaat, zodat hij de foto naderhand nog naar smaak kan bewerken. Hij opent de foto's in Camera Raw en past de hooglichte­n en schaduwen aan, intensivee­rt de kleurtoon en past de witbalans aan naar een iets koelere kleurtempe­ratuur. Voor nachtfoto's heeft hij zijn eigen aanpak: "In de kleurtonen sleep ik de warmere kleuren naar roodachtig en de groene kleuren meer naar gelig. In de verzadigin­g reduceer ik de koelere tinten, zodat de kleuren niet te extreem overkomen." In dit geval heeft hij nog wat vignetteri­ng toegevoegd, om de blik van de kijker wat meer naar het midden te sturen. Je vindt meer van zijn werk op Instagram, via @manima_art.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands