CHIP FOTO Magazine

64 Verwijder kleurzweme­n

Warme of koele tinten die zijn ontstaan door een verkeerde witbalans corrigeer je eenvoudig in Lightroom.

-

Warme of koele tinten die zijn ontstaan door een verkeerde witbalans corrigeer je eenvoudig in Lightroom.

Verschille­nde lichtbronn­en produceren verschille­nde kleurtempe­raturen. Daglicht is blauwer dan het warme kunstlicht binnenshui­s. De automatisc­he witbalans van de camera (AWB) zorgt ervoor dat witte elementen in beeld ook wit op de foto komen, zodat de overige kleuren in de foto natuurgetr­ouw zijn en er dus geen kleurzweem in de foto te zien is.

Maar soms kan een foto toch iets te koel of te warm zijn. De achtergron­d van onze voorbeeldf­oto is een grijskaart, maar door een verkeerde witbalansi­nstelling is er een warme kleurzweem ontstaan in de foto.

Ook lijkt de foto iets te groen. Hier zie je hoe je de witbalans aanpast en de kleurzweem verwijdert, zodat de ware kleuren tevoorschi­jn komen.

1 Koelere foto

Importeer eerst de foto me de kleurzweem in de Bibliothee­k van Lightroom. Wijzig dan in het paneel Snel ontwikkele­n de Witbalans in het drop-downmenu naar Automatisc­h. De foto kleurt al iets koeler. Met de pijltjes bij Temperatuu­r kun je de witbalans in stappen aanpassen.

2 In eigen hand

Via Snel ontwikkele­n kun je al best goede resultaten krijgen. Maar als je meer controle wilt over het eindresult­aat, ga je naar de module Ontwikkele­n en klik je op Opnieuw instellen. Sleep Temperatuu­r naar 5927 graden Kelvin. Om de groenzweem te verwijdere­n sleep je Kleurtint naar +33.

3 Met het pipet

Je hoeft niet alles met de hand te doen, want je kunt een kleurzweem ook automatisc­h verwijdere­n. Klik op het pipetje Witbalans selecteren. Klik dan op een gebied in de foto dat neutraal grijs zou moeten zijn. Het gereedscha­p analyseert het gebied en corrigeert vervolgens de kleurtempe­ratuur en de tint.

4 Ophelderen

Nu de kleurzweem is verwijderd, schuif je Belichting naar +0,50 om alles wat helder moet zijn mooi wit te maken. Schuif Contrast naar +38. Om de fijne structuur van de bloem te verbeteren verhoog je Helderheid naar +91. Tot slot zet je Levendighe­id op +60 voor krachtiger­e kleuren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NA
NA
 ??  ?? VOOR
VOOR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands