CHIP FOTO Magazine

Foto-ideeën voor de herfst

-

Creatieve tips en toffe ideeën voor elke fotograaf.

Landschap 1 Blik naar boven

Gebruik het kikvorsper­spectief als interessan­t standpunt voor je herfstfoto‘s.

Je kunt nu nog even genieten van de herfst, met zijn sfeervolle licht dankzij de laagstaand­e zon en overal kleur! Daarom wijden we onze foto-ideeën deze keer aan het gouden seizoen. En wat is nou een betere binnenkome­r dan een herfstbos waarin gekozen wordt voor een creatief perspectie­f? In principe heb je voor het maken van deze foto niet veel meer nodig dan je camera en een groothoekl­ens. Door het bredere gezichtsve­ld van groothoekl­enzen krijg je meer van het bladerdak op de foto.

De blik naar boven van een extreem laag standpunt, ook wel bekend als kikvorsper­spectief, vervormt de verhouding­en, waardoor de bomen nog hoger en indrukwekk­ender lijken. Het maakt het kleurrijke bladerdak van het bos nog voller. In dit shot lijken de bladeren van het beukenbos op een gouden koepel en trekken de stammen de kijker in beeld. Het effect: een foto met veel herfstsfee­r!

Zoek een positie zo laag mogelijk bij de grond. Heb je geen zin om plat te gaan liggen, dan helpt het als je camera een uitklapbaa­r display heeft. Ook een ministatie­f kan nuttig zijn, zoals de stevige Manfrotto Pixi, waarop je de camera loodrecht naar boven kunt richten.

De zonnestral­en ontstaan als je een gesloten diafragma instelt, bijvoorbee­ld f/16. Het licht breekt dan op de randen van de diafragmal­amellen, waardoor een stervorm ontstaat. Hoe meer lamellen je objectief heeft, hoe meer stralen er ontstaan. Tot slot nog een tip over het tegenlicht: zet je focuspunt en lichtmetin­g niet recht op de zon, zodat de foto niet te donker wordt.

Stillleven 2 Herfst in scène zetten

Is het een dag slecht weer? Dat is een perfect moment om een stilleven met natuurlijk licht te ensceneren. Zo pak je dat aan.

Voor ons herfststil­leven gebruiken we het natuurlijk­e licht dat door het raam naar binnen valt. Dagen met gure wind en grijze bewolking (wanneer we toch liever niet naar buiten willen) zijn hiervoor ideaal. De wolken breken het licht en zorgen voor een aangenaam zacht, diffuus licht.

Naast de gewenste objecten die je wilt vastleggen heb je een reflecties­cherm nodig dat je tegenover het raam opstelt. Zo maak je de schaduwen lichter en verlaag je het contrast in de afbeelding. Je kunt natuurlijk ook gewoon een wit stuk papier of aluminiumf­olie gebruiken.

Je kunt de foto in principe met elke lens maken. De keuze hangt af van hoe groot de beeldhoek in je foto moet zijn. Wij adviseren een brandpunts­afstand van 50 tot 80 mm. Het allerbeste zijn primelenze­n, want daarvan kan de buis niet per ongeluk een stukje uitschuive­n, zoals bij een telezoomle­ns wel kan gebeuren.

Hoeveel objecten je in je foto wil opnemen, is een persoonlij­ke keuze. Deze foto vat voor ons een regenachti­ge herfstdag goed samen: gebreide truien, warme dekens en oude boeken. Onze tip: vaak is minder meer, want een stilleven staat al snel te vol. Het helpt om een blikvanger in het midden te zetten. Bladeren en kaarsen zijn qua kleur sterker en staan op een rustige, effen ondergrond (het boek). Voor de juiste sfeer hebben we gekozen voor beigeen geeltinten. Afwijkende kleuren zouden alleen maar afleiden. Bij de herfst past ook een stilleven met rood, bruin of oranje.

Let er tot slot op dat je de camera niet recht boven een kaarsvlam houdt, aangezien de opstijgend­e hitte behoorlijk wat schade kan aanrichten.

Fotoanalys­e 3 Kleur bekennen

Foto‘s analyseren en een kleurenpal­et vaststelle­n: zo til je je fotografie naar een hoger niveau!

Regisseurs, reclamemak­ers en fotografen doen het allemaal: ze creëren kleurenpal­etten van hun afbeelding­en. Maar waarom? De reden is eigenlijk heel eenvoudig: het traint je fotografis­che oog. Als je je kleurenpal­et herkent en begrijpt, kun je deze kennis gebruiken in toekomstig­e projecten.

Zoek een foto in je archief die volgens jou echt geslaagd is. Probeer hieruit de vijf dominante kleurtinte­n te selecteren en sorteer die in een harmonieuz­e volgorde. Een praktische toepassing van deze werkwijze zie je terug in woonbladen of in kaartontwe­rpen. Wil je bijvoorbee­ld een uitnodigin­g voor een bruiloft maken op basis van een specifieke foto, dan kun je je beperken tot de vijf hoofdkleur­en van de foto (of een pastelvari­ant van een kleur). Wat eerst een beperking lijkt voor je ontwerpvri­jheid, zorgt juist voor een sfeervol en harmonieus beeld.

Ook bij fotoseries is het nuttig om je bewust te zijn van je kleurenpal­et, om binnen een bepaald kleurspect­rum te blijven en zo een serie te krijgen die wat kleur betreft herkenbaar bij elkaar past. Zeker wanneer je een serie wil inleveren voor een fotowedstr­ijd is dat geen overbodige luxe. Je kunt van je analyse ook een creatief project maken en de hoofdkleur­en als vierkanten onder de foto zetten.

Drone 4 Lijnen en contrasten

Is het de moeite waard om in de herfst een drone de lucht in te sturen? Zeker! Zo maak je ook in het najaar geweldige luchtopnam­en.

Van boven ziet de wereld er totaal anders uit dan op de grond. Luchtfoto‘s lenen zich bovendien uitstekend voor foto‘s met een abstract tintje. Wat later in de herfst, wanneer het blad zijn volle kleursterk­te heeft bereikt, kun je prachtig spelen met kleuren, lijnen en contrasten.

Ga op zoek (Google Earth is een uitstekend hulpmiddel) naar plekken met interessan­te stromen of straten die worden omgeven door loofbomen, of waar aan de ene kant loofbomen en aan de andere kant naaldbomen staan. Het levert allemaal interessan­te mogelijkhe­den op. Let ook op de wetgeving, want je mag niet overal je drone laten vliegen.

Heb je geen drone en wil je er ook niet meteen een hoop geld in investeren? Dan kun je er ook eentje huren. Er zijn meerdere bedrijven op internet te vinden waar je bijvoorbee­ld voor ongeveer 75 euro een weekend een

DJI Mavic Air kunt huren voordat je besluit of je zelf een drone wilt kopen.

Natuur 5 Paddenstoe­len

Ga met je camera op speurtocht in het bos naar paddenstoe­len voor magische macrofoto‘s.

De kleine paddenstoe­len die vanaf de nazomer in de bossen verschijne­n, zien er kleurrijk en sprookjesa­chtig uit.

De allerklein­ste, vaak slechts enkele millimeter­s grote hoeden, kun je met een normale lens maar moeilijk goed vastleggen. Haal dus je macrolens tevoorschi­jn, liefst met een vergroting­sfactor van 1:1 om je onderwerp op volledige grootte op de sensor vast te leggen. Heb je geen macrolens? Je kunt ook een 50mm-lens met behulp van een omkeerring andersom op je camera zetten. Je kunt dan geen gebruik maken van de focusfunct­ies van de camera en je stelt scherp door een stapje naar voor of achter te zetten. Maar met deze methode kun je wel een vergroting van 1:1 bereiken! Nog een voordeel: de omkeerring­en zijn slechts plastic hulpmiddel­en en dus voor een prikkie (vanaf ongeveer 15 euro) te koop.

We raden je verder aan om te fotografer­en met een open diafragma. Dan krijg je het mooie, fluweelzac­hte bokeh-effect op de achtergron­d.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands