CHIP FOTO Magazine

Foto's bewerken met maskers

In Lightroom kun je dankzij maskers je foto's heel gericht aanpassen terwijl je de rest van de afbeelding ongemoeid laat.

-

In Lightroom kun je dankzij maskers je foto's heel gericht aanpassen terwijl je de rest van de afbeelding ongemoeid laat.

Met het Aanpassing­spenseel in Lightroom kun je heel eenvoudig donkere stenen ophelderen terwijl je de lucht juist donkerder maakt. Door de grootte, de hardheid en de stroom aan te passen, kun je specifieke delen heel nauwkeurig aanpassen. Als je met het penseel in de foto klikt, plaats je een bewerkings­punt. Dit punt is gekoppeld aan de positie en de sterkte van alle aanpassing­en die je doet. Je kunt ook meerdere bewerkings­punten maken en zo verschille­nde bewerkinge­n toepassen op dezelfde foto. Door op een van de bewerkings­punten te klikken, kun je de gemaakte correcties bovendien nog aanpassen.

Een van de belangrijk­ste hulpmiddel­en bij het maken van correcties op deze manier, is het masker. Dat is de rode kleur die aangeeft op welk bereik je aanpassing­en effect hebben, zodat je dus ziet wat je aan het doen bent. Bij het beschilder­en van de stenen die we lichter wilden maken, waren de randen bijvoorbee­ld vrij zacht en niet heel secuur. We laten in dit artikel zien hoe je een automatisc­h masker toepast om veel nauwkeurig­er delen van je foto lichter of juist donkerder te maken. Bij deze foto willen we bijvoorbee­ld de complexe randen van de donkere rotsen lichter maken zonder dat de achtergron­d overbelich­t raakt. Hoe dat in de praktijk in Lightroom Classic werkt, laten we op de volgende pagina's stap voor stap zien.

 ??  ?? NA
NA
 ??  ?? VOOR
VOOR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands