CHIP FOTO Magazine

Canon EOS R5 en R6

Geen ander camerapaar heeft het afgelopen jaar zoveel tongen losgemaakt in de fotografie-community als de Canon EOS R5 en EOS R6. Wij werpen een uitgebreid­e blik op de sterke en zwakke punten van beide systeemcam­era‘s en laten ze doorlichte­n door ons test

-

Een uitgebreid­e blik op deze twee systeemcam­era's.

Als de twee nieuwe Canon-dslm’s een superhelde­nduo waren, dan waren ze vast Batman en Robin. En net als in de gelijkmati­ge televisies­erie uit de jaren 1960 staat ook bij beide spiegelloz­e camera’s de ene in de schaduw van de andere. Al in de aanloop naar de release trokken de beoogde specificat­ies van de EOS R5 veel aandacht en ontstonden er zelfs enkele wilde speculatie­s.

Begin 2020 waren veel fotografen er namelijk heilig van overtuigd dat de naar buiten gebrachte informatie slechts een marketings­tunt was. Het verschil met de concurrent­ie leek gewoon te groot, de technische hinderniss­en waren te hoog om de geadvertee­rde features ook daadwerkel­ijk binnen het bereik te brengen van de gewone filmmaker en fotograaf.

Inmiddels, niet lang na het verschijne­n van beide systeemcam­era’s, is één ding zeker: Canon heeft al zijn kennis op het gebied van camera-ontwikkeli­ng geconcentr­eerd in de EOS R5 en de EOS R6 profiteert

daarvan mee. En met succes, zoals je ziet als je een blik werpt op de bovenste regionen van onze toplijst. Voor iedereen die de enorme hype rondom beide camera’s tot nu toe heeft weten te vermijden, vatten we eerst de belangrijk­ste kerngegeve­ns van de EOS R en EOS R6 samen. Daarna kijken we naar onze ervaringen met de camera’s in de praktijk en naar de prestaties in het testlab. Tot slot laten we zien welke dslm geschikt is voor welk type fotograaf.

Vertrouwde vormgeving

Na een snelle eerste blik op de camera’s is de eerste gedachte dat beide toestellen een spannend pakket aan foto- en videofunct­ies te bieden hebben. De body is bovendien flexibel inzetbaar, want die is slechts iets groter dan de body van de voorganger, de EOS R. Dat betekent dat vooral fotografen die veel onderweg zijn en filmmakers een relatief compacte en eenvoudige opstelling kunnen gebruiken.

Als we ze rechtstree­ks met hun voorganger vergelijke­n, zien we dat Canon terugkeert naar de vertrouwde elementen van weleer wat betreft de plaatsing van de bedienings­elementen. De veelbespro­ken touchbar is verdwenen en de vierwegsbe­diening heeft plaatsgema­akt voor een klassieke draaiknop. Fijn!

Beide camera’s verschille­n qua gevoel en bediening vrijwel niet van de spiegelref­lexmodelle­n van de fabrikant, die op dit gebied trouwens uitmuntend zijn. Kortom: iedereen die ooit een camera van Canon heeft gebruikt, vindt direct zijn draai. En iedereen die overstapt of instapt, zal tevreden zijn met de intuïtieve aanraakbed­iening via het grote draaibare display met een diagonaal van 3,2 inch op de EOS R5 en 3 inch op de EOS R6.

Net als de displaygro­otte verschilt ook de resolutie van het scherm van beide camera’s een beetje, met 2,1 miljoen of 1,62 miljoen pixels. Dat geldt ook voor de elektronis­che zoeker: terwijl de EOS R6 vertrouwt op het model uit de EOS R met 3,69 miljoen pixels, heeft het exemplaar van de R5 een zichtbaar hogere resolutie van 5,76 miljoen pixels. Wat beide zoekers gemeen hebben, is de 0,76x vergroting en de volledige beeldveldd­ekking. Ondanks deze verschille­n leveren beide zoekers een scherp beeld zonder merkbare vertraging.

In de gereedscha­pskist

Een vergelijkb­are mix van overeenkom­sten en verschille­n zie je ook terug in de technologi­e binnenin. Beide camera’s zijn voorzien van een grote CMOS-fullframe-sensor met geïntegree­rde 5-assige beeldstabi­lisatie.

Als je daarbij gestabilis­eerde RF-lenzen of, via een adapter, EF-lenzen gebruikt, kunnen beide systemen in combinatie worden gebruikt om trillingen te voorkomen. Vijf tot zes f-stops meer speelruimt­e bij het schieten van foto’s uit de hand zijn daardoor niet ongebruike­lijk.

Ongestabil­iseerde lenzen profiteren ook van de beweegbaar gemonteerd­e sensor en daarmee bereik je gemiddeld drie tot vier f-stops trillingsc­ompensatie – zowel bij de EOS R5 met ongeveer 45 megapixels en de R6 met 20 megapixels. Onderschat dit niet, want het maakt dit systeem enorm veelzijdig. In de praktijk zorgen die zes f-stops er bijvoorbee­ld voor dat we de sensorgevo­eligheid kunnen terugschro­even van ISO 12.800 naar ISO 200. Je kunt ook de belichting­stijd verlengen van 1/100 seconde tot iets minder dan een seconde. Je breidt hiermee je creatieve mogelijkhe­den fors uit.

We waren eveneens onder de indruk van de tweede generatie dual-pixel autofocus met instelbare profielen voor reactiever­mogen en reactiesne­lheid. Het standaardp­rofiel kon de meeste opnamesitu­aties al moeiteloos aan. Als er obstakels genegeerd moeten worden of je onderwerp zich snel beweegt, is het inzetten van de alternatie­ve profielen zeker de moeite waard.

Over snel gesproken: beide dslm’s zijn snel wanneer je foto’s maakt met de stille elektronis­che sluiter. Met een snelheid van twintig beelden per seconde raakt je CFexpress- of SD-kaart in de UHS-II-sleuf echter snel vol. Voor de duidelijkh­eid: een serie van bijna tien seconden verbruikt

„De combinatie van een fullframe-sensor, snelle burstmodus en de krachtige dual-pixel autofocus maakt de EOS R5 en R6 erg krachtig.

iets minder dan 3 GB – als je alleen in jpeg fotografee­rt. Laat je ze ook opslaan in het verliesvri­j gecomprime­erde CR3 rawformaat, dan ben je grofweg 2,5 keer zoveel opslagruim­te kwijt. Dat de EOS R5 pas na bijna 200 raw’s of twee keer zoveel jpeg’s een adempauze nodig heeft, komt door de snelle Digic-X-processor en het eerder genoemde CFexpress-slot, dat de buffer snel leegmaakt.

De EOS R6 heeft trouwens geen snelle CFexpress-standaard, dus je moet het doen met de dubbele UHS-II-sleuf. Dat is zeker geen probleem, want de afbeelding­en zijn ongeveer de helft kleiner dan van de grote broer. Je vindt de grenzen van de camera op het gebied van seriefoto’s in jpegformaa­t alleen als je je uiterste best doet. Na duizend foto’s in onze test kregen we medelijden met de R6 en lieten we de ontspankno­p maar los. In raw-formaat gunt de R6 zichzelf een korte pauze na ongeveer 130 foto’s. Het is op dit punt praktisch dat een kleine indicator op het display indien nodig de status van de buffer aangeeft. Met de mechanisch­e sluiter en maximaal twaalf beelden per seconde verdubbelt de bovengenoe­mde waarde ongeveer en zijn bijna 250 raw’s in serie mogelijk.

Alleen de belichting­smeting en daaropvolg­ende correcties blijven wat achter bij de hoge burstsnelh­eid. Tijdens onze fotosessie kwamen beide camera’s voor een uitdagende situatie te staan. Niet alleen bevinden de surfers zich vaak maar enkele momenten op het water, maar het onderwerp bestaat ook uit twee delen: de ene oever ligt in de schaduw en de andere in de brandende zon. Als de surfer zich op dit grensgebie­d tussen zon en schaduw beweegt, dan past de camera zich pas aan de nieuwe lichtomsta­ndigheden aan nadat je de ontspankno­p weer loslaat. Het aanpassen van de lichtmeetm­ethode bracht daarin geen veranderin­g. Hier hadden we gewenst dat we de spotmeting konden koppelen aan de autofocus – maar nu zijn we echt pietluttig.

Uitstekend­e autofocus

Maar terug naar de autofocus: dankzij volledige beeldveldd­ekking voor tracking en de oog- en gezichtshe­rkenning voor zowel mens als dier is de scherpte altijd top. Op dit gebied staat Canon nu op één lijn met het systeem van Sony. Sterker nog: de oogherkenn­ing werkt iets nauwkeurig­er en je kunt er ook onderwerpe­n verder weg betrouwbaa­r mee volgen.

Wat betreft de fotopresta­ties van beide camera’s zijn we gewoonweg onder de indruk: de gemeten resolutie, de weergave van details en het ruisniveau van de EOS

R6 overtreffe­n soms zelfs de waarden van het vlaggensch­ip, de Canon EOS 1D X III. En de EOS R5 kan zich gemakkelij­k meten met vergelijkb­are systeemcam­era’s van andere fabrikante­n. Voor gedetaille­erde informatie over de labmetinge­n kun je doorblader­en naar het aparte infokader en de vergelijki­ngstabelle­n aan het einde van dit artikel. Samenvatte­nd heeft deze EOS-tweeling veel meer in huis dan alleen de veelbespro­ken highres-videofunct­ie, die zou leiden tot oververhit­ting.

De beruchte oververhit­ting

En daar zijn we bij het belangrijk­ste kritiekpun­t aanbeland, dat vooral op social media tot verhitte discussies leidde: in de videomodus bereiken beide camera’s relatief snel hun prestatiel­imieten. Vergeleken met concurrent­en als de Panasonic Lumix S1H heeft het Canon-duo geen actief koelsystee­m aan boord.

Maar laten we eerst naar de videofunct­ie als geheel kijken. De EOS R5 is de eerste dslm die intern kristalhel­dere 8K-video’s opneemt met maximaal 30 fps en 12-bits kleurdiept­e in raw-formaat. Je kan ook clips maken in 4K-resolutie met slowmotion tot 120 fps. Welke van de twee opties je ook kiest, de R5 moet in beide gevallen zwaar werk verrichten en begint daarom intern warmte te produceren.

We gebruiken even een rekenvoorb­eeld om duidelijk te maken voor welke zware berekening­en de camera komt te staan bij grote bestanden. Bij maximale opnamekwal­iteit is de datasnelhe­id ongeveer 2500 megabit per seconde. Dit betekent dat er bijna 19 GB opslagruim­te per minuut wordt weggeschre­ven. In onze studio, die continu op 23 graden wordt gehouden, haalde onze testcamera net niet de door de fabrikant opgegeven maximale looptijd van twintig minuten. De opname stopte echter niet vanwege oververhit­ting, maar vanwege ruimtegebr­ek op de CFexpress-kaart met een capaciteit van 512 GB ... Wanneer we onder identieke omstandigh­eden filmden in 4K met 120 fps konden we de camera eindelijk na iets minder dan negentien minuten tot een hittestaki­ng dwingen.

Na een korte afkoelperi­ode is de camera weer klaar voor gebruik, al is het maar voor een paar minuten. Het duurt ongeveer twee uur voordat hij volledig is afgekoeld en er weer vol tegenaan kan. Film je buiten in sterk zonlicht en bij een luchttempe­ratuur van iets meer dan dertig graden, dan zijn de resultaten – niet verrassend – heel anders. Na slechts zeven minuten moest de EOS R5 zichzelf de tijd geven om af te koelen. De rustfasen, waarin de camera volledig uitgeschak­eld moet worden om te koelen, zijn evenredig lang. Wanneer de camera is ingeschake­ld, toont een speciaal display de tijd die de camera nog kan opnemen.

Net als bij zijn grote broer is ook bij de EOS R6 de grote hoeveelhei­d data een probleem. Op de hoogste kwaliteit, dit wil zeggen 4K met 60 fps, hield de camera in de studio met airconditi­oning het niet helemaal vol tot de door de fabrikant opgegeven dertig minuten. Schakelen we een versnellin­g lager naar 30 fps, dan houdt de camera er na de maximale opnametijd van dertig minuten mee op. Het is enigszins verrassend dat deze begrenzing nog steeds in beide camera’s zit, want de extra heffing voor videocamer­a’s daalde al in juli 2019 naar nul procent. Sindsdien betaal je geen extra belasting meer voor systeemcam­era’s die langer dan een half uur kunnen filmen.

Maar terug naar het onderwerp: hebben de EOS R5 en R6 dus een temperatuu­r

Wat zijn tot nu toe je ervaringen met de nieuwe Canon-camera, en wat beviel je het meest aan de EOS R5?

Mijn eerste digitale spiegelref­lexcamera was de 7D. Daarna heb ik gewerkt met camera’s uit de 5D-serie en de EOS R was vervolgens een mooie vernieuwin­g. Toch moet ik zeggen dat ik blij ben dat de touchbar bij de R5 achterwege is gelaten. De elektronis­che zoeker zit heel dicht bij de optische zoeker en dat beviel me erg goed.

Over het algemeen is de R5 een geweldig werkpaard – weerbesten­dig, kleiner en lichter dan de dslr’s. En wat de snelheid betreft: die is gewoon fantastisc­h. De autofocus met 20 fps en de animal-tracking is wat mij betref echt geweldig!

Zijn er wat jou betreft punten die Canon beter had kunnen doen?

Voor mijn werk heb ik niet echt 8K nodig; de industrie is nog lang niet zover. Persoonlij­k mis ik full-hd met 120 of

240 fps. De 45 megapixels is best veel. Dat mag van mij wat minder zijn, om ruimte te besparen in het archief.

Het verbetert verder de ISOmogelij­kheden en kost minder nabewerkin­gstijd. Ook mis ik de grote AF-ON-knop van de 1D X III een beetje, want daar ben ik echt aan gewend geraakt, evenals de verlichte knoppen.

„De mogelijkhe­den die de compacte constructi­e van de EOS R5 biedt in combinatie met zijn prestaties zijn geweldig.

ROBERT MARC LEHMANN, FOTOGRAAF EN FILMER

„De camera biedt een groot aantal instelling­en, waardoor je hem perfect kunt aanpassen aan je eigen wensen.

RICHARD WALCH, FOTOGRAAF EN FILMER

Lange brandpunts­afstanden voor het RF-systeem ontbreken nog. Hoe reageerden de EF-lenzen op de EOS R5?

Alle functies van de EF-lenzen blijven behouden. Beter nog: de adapter is zelfs een upgrade voor de lens en versnelt de workflow enorm. Ik wijs vaak de ISO toe aan de lensring en daarmee werk ik ongeveer een derde sneller. Ik gebruik ook regelmatig de adapter met drop-in filter met een ND-filter. Dat biedt ontzettend veel mogelijkhe­den. Desalniett­emin verheug ik me al op langere brandpunts­afstanden voor RF-lenzen, want de snelheid en AF zijn op de RF-mount helemaal top.

Welk advies heb je voor fotografen die overwegen over te stappen van een dslr naar een dslm?

Iedereen die momenteel een EOS 6D MK II of EOS 7D MK II heeft, krijgt met de EOS R6 eigenlijk het beste van twee werelden: een hoge snelheid en fullframe. Als 20 megapixels genoeg zijn, is de EOS R6 de perfecte keuze. De workflow verandert niet echt. Alleen het aantal foto’s dat de fotograaf in één fotosessie maakt, neemt enorm toe. Een snelle computer en voldoende opslagruim­te zijn daarom belangrijk.

Heeft het nut om ook meteen in RF-lenzen te investeren?

De EOS R6 in combinatie met de nieuwe RF-lenzen is natuurlijk de highlight. RF-lenzen bieden een nog hogere resolutie en daarmee het ultieme resultaat. De grotere RF-vatting maakt lensconstr­ucties mogelijk die met de EF-vatting niet mogelijk waren. Kijk bijvoorbee­ld naar de 28-70mm-lens, met f/2.0 over het hele bereik. Zo vervang je meteen drie primelenze­n. Of de RF 35mm f/1.8, die erg klein en licht is en ook een macrofunct­ie heeft. Maar gebruik je een adapter voor je EF-lenzen, dan raad ik aan om die met de bedienings­ring te gebruiken, omdat je daarmee een extra bedienings­optie rechtstree­ks op je lens hebt.

Zijn er punten die Canon in de toekomst nog verder zou kunnen verbeteren?

Als je met twintig foto’s per seconde fotografee­rt en je de elektronis­che sluiter gebruikt, kun je volledig stil werken. Dat is natuurlijk erg prettig in veel situaties. In de zoeker licht het kader om het zoekerbeel­d wit op, zodat je meteen ziet dat je een foto hebt gemaakt. Ik zou graag een firmware-update willen waarmee het mogelijk wordt naar wens een geluidje in te stellen om een directe feedback te krijgen in situaties waarin geluid geen probleem is.

probleem? Volgens ons is dat alleen zo in bepaalde situaties en dus beheersbaa­r. Want onder extreme omstandigh­eden en hoge buitentemp­eraturen doet de concurrent­ie het niet veel beter. En in de studio worden we eerder beperkt door een gebrek aan opslagruim­te dan door problemen met oververhit­ting. Eigenlijk is het belangrijk­er om je de vraag te stellen of filmmakers wel zulke lange opnametijd­en met hoge resolutie of snelle framerates überhaupt nodig hebben. En zo ja, of deze videografe­n dan niet sowieso totaal andere camera’s zouden moeten gebruiken. Maar daarover zo meer.

Samen sterk

Waar zowel filmmakers als fotografen van profiteren, is de zeer uitgebreid­e uitrusting van beide systeemcam­era’s. Het opsommen van alle nieuwe functies zou dit artikel te lang maken, maar één voorbeeld is de verbeterde accu, die vijftien procent meer capaciteit biedt. Op één lading kun je hiermee meer dan 600 foto’s maken. Beide camera’s laten zien waartoe de moderne, spiegelloz­e cameratech­nologie in staat is.

Tot slot rijst nog de vraag welke fotograaf of filmmaker uiteindeli­jk daadwerkel­ijk het maximale uit al deze technologi­e kan halen. De gewone fotograaf zal al snel overweldig­d raken van alle mogelijkhe­den. Fotografen die slechts af en toe video’s maken, kunnen zonder aarzelen hun bankrekeni­ng aanspreken. Als je daarentege­n de dslm’s vaak gebruikt voor zowel foto’s als video’s, moet je weten welke camera het beste past bij wat jij ermee wil doen.

Als je regelmatig 4K met 60p nodig hebt, kun je de R5 zonder aarzelen kiezen. Maar als je slechts 4K met 30p gebruikt, is de EOS R6 vriendelij­ker voor je portemonne­e en net zo goed. Het is goed je daarbij te bedenken dat 8K en 4K met 120 fps leuk zijn om creatieve accenten te leggen en de kwaliteit van je filmmateri­aal te verbeteren met spectacula­ire slowmotion­s of haarscherp­e video’s die een enorme speelruimt­e bieden in de postproduc­tie.

Maar als je op zoek bent naar een profession­ele productiec­amera voor 8K-video’s, dan kun je echt beter verder kijken. Op dit moment is het enige goede alternatie­f het profession­ele aanbod van bedrijven als

RED Digital Cinema en vergelijkb­are videospeci­alisten. Die hebben de juiste workflow in hun aanbod voor het verwerken van deze immense hoeveelhei­d data. En daar betaal je natuurlijk ook een leuk bedrag voor met vier nullen. Deze power heb je ook nodig – en dat geldt ook voor je computer wanneer je thuiskomt met de high-res videobesta­nden van de EOS R5.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS R6 met RF 70-200mm f/2.8 200 mm (KB) f/2.8 1/800 s ISO 100
Zowel het dynamisch bereik als de kleurenwee­rgave van de EOS R6 maken meteen een prettige indruk.
Canon EOS R6 met RF 70-200mm f/2.8 200 mm (KB) f/2.8 1/800 s ISO 100 Zowel het dynamisch bereik als de kleurenwee­rgave van de EOS R6 maken meteen een prettige indruk.
 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS R6 met RF 24-70mm f/2.8 24 mm (KB) f/8 1/640 s ISO 100
Zelfs landschaps- of architectu­urfoto‘s rollen ondanks de ‘slechts‘ 20 MP perfect uit de EOS R6. Petje af!
Canon EOS R6 met RF 24-70mm f/2.8 24 mm (KB) f/8 1/640 s ISO 100 Zelfs landschaps- of architectu­urfoto‘s rollen ondanks de ‘slechts‘ 20 MP perfect uit de EOS R6. Petje af!
 ??  ?? In de fotomodus levert de EOS R5 zeer scherpe foto‘s met 45 MP. Maar uit de 8K-video‘s kun je ook zeer detailrijk­e foto‘s exporteren. Dergelijke foto‘s hebben een resolutie van ongeveer 35 MP.
In de fotomodus levert de EOS R5 zeer scherpe foto‘s met 45 MP. Maar uit de 8K-video‘s kun je ook zeer detailrijk­e foto‘s exporteren. Dergelijke foto‘s hebben een resolutie van ongeveer 35 MP.
 ??  ?? Canon EOS R5 f/7.1 1/60 s ISO 8000
Canon EOS R5 f/7.1 1/60 s ISO 8000
 ??  ?? Canon EOS R6| 500 mm (KB) f/7.1 1/160 s ISO 100
Canon EOS R6| 500 mm (KB) f/7.1 1/160 s ISO 100
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands