CHIP FOTO Magazine

Fujifilm XC 35mm f/2

Deze nieuwe 35mm-lens levert geweldige beeldprest­aties voor een lage prijs, zolang je je tenminste niet stoort aan de plastic constructi­e.

-

Geweldige prestaties voor een lage prijs.

Fujifilm heeft samen met de X-T200 een zeer betaalbaar 35mm-objectief op de markt gebracht, namelijk de Fujinon XC 35mm f/2. Naast de weerbesten­dige XF 35mm f/2 WR en de lichtsterk­e XF 35mm f/1.4 R, is dit inmiddels derde lens in dit brandpuntb­ereik. We willen natuurlijk weten hoe dit objectief uit de bus komt in vergelijki­ng met deze twee directe concurrent­en uit de eigen stal.

35mm vs. 35mm vs. 35mm

Het nieuwste 35mm-objectief is onderdeel van de compacte XC-serie en kost met iets minder dan 200 euro ongeveer de helft van de prijs van het weerbesten­dige objectief en ongeveer een derde van het lichtsterk­e model. Dat je voor deze lage prijs geen afdichting en ook geen hoge lichtsterk­te kunt verwachten, is begrijpeli­jk. Daarnaast is er ook bespaard op een diafragmar­ing, dus je vindt op het objectief alleen maar een focusring. En dat betekent dat we afhankelij­k zijn van de instelwiel­tjes van de Fujifilm X-T3, waar we het objectief mee getest hebben. Dat is overigens geen probleem, want de X-T3 biedt wat dat betreft voldoende mogelijkhe­den.

Licht dankzij plastic

Een van de grootste besparinge­n zit hem in het gebruikte materiaal. De behuizing inclusief vatting en schroefdra­ad zijn volledig van plastic gemaakt. Een zonnekap wordt ook niet meegelever­d, maar omdat we nauwelijks problemen ervaren in situaties met tegenlicht, kunnen we daar wel mee leven. Door het gebruikte materiaal weegt het objectief maar 130 gram. Bij de vatting hadden we echter graag wat meer stabilitei­t gezien, vooral met het oog op de levensduur.

In directe vergelijki­ng met het weerbesten­dige objectief zien we dat beide lenzen bijna identiek zijn geconstrue­erd: negen lenzen in zes groepen, negen diafragmal­amellen en een minimale scherpstel­afstand van 35 centimeter. Maar ook de afbeelding­sschaal en het grootste en kleinste diafragma zijn hetzelfde. Wat betreft de beeldkwali­teit scoort het XC 35mm-objectief direct met een hoge resolutie in het midden: het objectief levert hier elf lijnenpare­n meer dan zijn duurdere SF-zuster. Dat lees je goed: meer! Met het blote oog is het verschil niet te zien, en dat voor een objectief dat maar half zo duur is.

Hoge prestaties, lage prijs

In de hoeken van het beeld is de resolutie wel wat lager en de XC 35mm f/2 neigt wat meer naar kussenvorm­ige vertekenin­gen. Ook de kleurzweme­n zijn wat intensieve­r. Wat betreft vignetteri­ng is het verschil tussen de twee niet al te groot. Bij de nieuwe XC 35mm f/2 zijn het 0,6 stops, bij de weerbesten­dige XF-variant 0,7 stops.

Als je nog geen 35mm-lens hebt, koop je hier een solide objectief voor weinig geld, zolang je je niet stoort aan de plastic constructi­e. Een 35mm-objectief is met 53mm omgerekend naar kleinbeeld een echte allrounder. Straat-, reis-, reportage-, people-fotografie, je kunt er praktisch alles mee fotografer­en. We hebben echt genoten van portretfot­o’s: de autofocus is zeer nauwkeurig, erg betrouwbaa­r en scherp. Wat betreft de prijs/prestatie-verhouding is dit objectief een koopje onder de 35mmobject­ieven.

 ??  ??
 ?? Fujifilm X-T3 met Fujinon XC 35mm f/2 53 mm (KB) f/2 1/500 s ISO 160 ?? De bokeh bij open diafragma is mooi en maakt dat het objectief ook geschikt is voor portretfot­ografie.
Fujifilm X-T3 met Fujinon XC 35mm f/2 53 mm (KB) f/2 1/500 s ISO 160 De bokeh bij open diafragma is mooi en maakt dat het objectief ook geschikt is voor portretfot­ografie.
 ?? Fujifilm X-T3 met Fujinon XC 35mm f/2 53 mm (KB) f/2 1/8000 s ISO 800 ?? Met slechts 130 gram is het gewicht te verwaarloz­en. Dit maakt het objectief ideaal om te combineren met de eveneens lichte Fujifilm-camera’s zoals de X-T200.
Fujifilm X-T3 met Fujinon XC 35mm f/2 53 mm (KB) f/2 1/8000 s ISO 800 Met slechts 130 gram is het gewicht te verwaarloz­en. Dit maakt het objectief ideaal om te combineren met de eveneens lichte Fujifilm-camera’s zoals de X-T200.
 ?? Fujifilm X-T3 met Fujinon XC 35mm f/2 53 mm (KB) f/8 1/180 s ISO 160 ?? Met 44 graden ligt de beeldhoek dicht bij de waarneming van het menselijk oog. Perfect voor snapshots en straatfoto­grafie!
Fujifilm X-T3 met Fujinon XC 35mm f/2 53 mm (KB) f/8 1/180 s ISO 160 Met 44 graden ligt de beeldhoek dicht bij de waarneming van het menselijk oog. Perfect voor snapshots en straatfoto­grafie!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands