CHIP FOTO Magazine

Zes filtersyst­emen

In de landschaps­fotografie kom je regelmatig situaties tegen die je zonder de hulp van een filter onmogelijk vast kunt leggen. Wij helpen je alvast bij het maken van de juiste keuze door zes filtersyst­emen te testen.

-

Een filter voor elke situatie.

Als je ooit hebt geprobeerd een zonsonderg­ang aan zee te fotografer­en, weet je dat de belichting in zo'n situatie een uitdaging kan zijn. Je moet dan een beslissing nemen. Als je de lucht optimaal belicht, worden de zee en het strand op de voorgrond erg donker door het grote verschil in helderheid. En omgekeerd, als je kiest voor een goede belichting van de voorgrond, zal de lucht te sterk schitteren en blijft er van de mooie, warme lichtsfeer nauwelijks iets over. Aangezien geen van beide opties echt bevredigen­d is, kun je beter een filter voor je lens zetten. Wij hebben hiernaast voor je op een rijtje gezet welke filtertype­s geschikt zijn voor welke opnamesitu­aties.

Grote prijsversc­hillen

Bij landschaps­fotografie worden vaak niet de gebruikeli­jke opschroeff­ilters gebruikt, maar rechthoeki­ge filters. Die worden niet rechtstree­ks op de lens geschroefd, maar in een speciaal ontworpen filterhoud­er geschoven. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbee­ld met een verloopfil­ter, dat slechts een deel van het beeld donkerder maakt, de overgang perfect kunt positioner­en door hem met de hand te verschuive­n.

Er zijn verschille­nde filtersyst­emen verkrijgba­ar tegen zeer uiteenlope­nde prijzen. Om je een beter overzicht te geven van de voor- en nadelen van de verschille­nde filterhoud­ers, hebben we ze eens onderworpe­n aan een nadere kritische blik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands