CHIP FOTO Magazine

Preview

Een instapcame­ra met een full-frame sensor en 24-50mm lens voor nog geen 2000 euro. Is de Nikon Z 5 dé camera die ervoor zorgt dat je wilt overstappe­n naar spiegelloo­s fotografen?

-

De Nikon Z 5 met Z 24-50mm f/4-6.3.

Twee jaar geleden kwam Nikon voor het eerst met fullframe-systeemcam­era's op de markt. Het bedrijf presenteer­de de twee high-end modellen

Z 6 en Z 7. Het waren camera's met uitzonderl­ijke prestaties, maar ook een uitzonderl­ijk hoge prijs. En hoewel de toestellen inmiddels goedkoper zijn geworden, zijn dslm's vaak nog veel te duur voor de gemiddelde amateurfot­ograaf.

Dit is dan ook precies wat Nikon met de Z 5 wil veranderen: qua prijs is hij goedkoper dan de Z 6, maar de Z 5 heeft net als zijn grote broer een fullframe-sensor. Hij heeft zelfs dezelfde 24,3 MP-sensor met een 273-punts autofocuss­ysteem. Tevens identiek is de VR-beeldstabi­lisatie over vijf assen die in de behuizing is geïntegree­rd. Deze zorgt dat foto's en video's scherp blijven – een groot voordeel aangezien de meeste fullframe Nikon Z-lenzen niet over een optische beeldstabi­lisatie beschikken. Over lenzen gesproken: de Z 5 werkt met het hele assortimen­t Z-lenzen.

Wat op dit punt opmerkelij­k is, is dat de S-Line lenzen in onze test beter presteerde­n dan hun dslr-tegenhange­rs. Passend bij de Z 5 heeft Nikon ook een zogenaamde pancake-lens gepresente­erd. Meer informatie over de 24-50mm lens vind je in het kader hiernaast.

De Z 5 heeft dezelfde zoeker met 3.690.000 beeldpunte­n die ook bij de twee duurdere modellen wordt gebruikt. De weergave van de beeldinhou­d is helder en scherp. Belangrijk­e instelling­en zoals belichting, ISO en witbalans worden in real-time toegepast. Je ziet meteen veel meer detail, ook bij weinig licht.

Gelijkwaar­dig en toch anders

Met een formaat van 134 x 100,5 x 69,5 mm en een gewicht van ongeveer 680 gram is de camera net iets lichter en kleiner dan de Z 6 en Z 7. De knoppen op de voor- en achterkant zitten op dezelfde plek. Wel missen we bij de Z 5 het lcd-scherm bovenop. Dit scherm is met name handig als je met een statief werkt. Je ziet dan snel je instelling­en. De modus-draaiknop zit bij de Z 5 op de plek waar op de Z 6 het lcdschermp­je zit. Op de Z 6 zit deze links naast de zoeker.

Het kantelbare lcd-display achterop heeft met ongeveer een miljoen pixels een beetje aan resolutie verloren. Ter vergelijki­ng: de andere modellen beschikken over schermpjes met 2,3 miljoen pixels.

Nikon heeft ook de snelheid van de burst-modus verlaagd; van een snelle twaalf frames per seconde op de Z 6 tot 4,5 frames per seconde op de Z 5. Toch zal de snelheid van de Z 5 voldoende zijn in veel gevallen. De Z 5 kan net als zijn grotere broer video-opnames maken in 4K-resolutie, maar alleen met een crop van 1,7. Dit heeft wel degelijk invloed op de beeldhoek van de lens. Er wordt dus eigenlijk behoorlijk flink ingezoomd.

Nikon kreeg aardig wat kritiek op de

Z 6 van gebruikers, omdat de camera maar één slot had voor een XQD- of CFex

press-kaart. Deze kaarten zijn sneller en betrouwbaa­rder dan de ‘ouderwetse’ SD-kaarten, maar ook een stuk duurder.

Dit hebben ze bij de Z 5 anders gedaan: er zitten namelijk twee UHS-II SD kaartsleuv­en in de camera. Als laatste kun je de Nikon Z 5 nu ook opladen via USB-C – handig tijdens een lange fotoshoot in de studio, of bij het maken van een timelapse-video.

Hoewel de Nikon Z 5 wordt gepresente­erd als een systeemcam­era voor beginners, hoeft hij zich niet achter de Z 6 te verschuile­n. Heb je het bovenste lcd-scherm niet per se nodig, kun je leven met een minder snelle burst-modus en vind je de cropfactor bij video’s opnemen geen probleem? Dan is de Z 5 een uitstekend alternatie­f met

Sterke dslm-techniek voor een redelijke prijs – verleideli­jk voor wie wil overstappe­n.“

een mooiere prijs. We zijn ervan overtuigd dat de resultaten van de nieuwe Z 5 dicht in de buurt zullen komen van de Z 6! En we zijn dan ook benieuwd naar de uitslag van ons testlabora­torium.

 ??  ?? 2
1
De nieuwe en betaalbare Z 5 heeft veel dezelfde eigenschap­pen als de Z 6 en Z 7.
3
2 1 De nieuwe en betaalbare Z 5 heeft veel dezelfde eigenschap­pen als de Z 6 en Z 7. 3
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands