CHIP FOTO Magazine

Primelenze­n voor een klein budget

Objectieve­n met een vaste brandpunts­afstand bieden veel creatieve mogelijkhe­den. Er zit echter vaak wel een flink prijskaart­je aan. We hebben daarom een aantal betaalbare en kwalitatie­f goede primelenze­n voor je op een rijtje gezet.

-

Betaalbare en kwalitatie­f goede primelenze­n op een rijtje.

Primelenze­n – ook wel primes genoemd – worden vaak geassociee­rd met hoge prijzen. Vooral bij objectieve­n in het profession­ele segment zie je prijzen van wel 1000 euro of meer. Maar dat alle lenzen met een vaste brandpunts­afstand duur zouden zijn, is allang achterhaal­d. Ook voor de hobbyfotog­rafen zijn tegenwoord­ig primelenze­n op de markt voor een betaalbaar prijsje. De goedkopere alternatie­ven zullen misschien niet de perfect gecorrigee­rde lichtafval hebben, maar menig fotograaf zal hier echt niet mee zitten. Vaak is het juist deze imperfecti­e die de opnames hun bijzondere charme geeft.

Wat is een acceptabel­e prijs?

Voorafgaan­d aan dit overzicht hebben we eerst nagedacht over wat hobbyfotog­rafen maximaal zouden willen uitgeven aan een nieuw objectief. Vergeleken met een lens van 1800 euro klinkt 500 euro misschien erg aantrekkel­ijk. Toch zijn wij van mening dat zelfs 500 euro al te duur kan zijn voor de gemiddelde hobbyist. Beginners die zonder zoom willen gaan schieten, zullen niet zoveel willen uitgeven. Als we wat beter naar de beschikbar­e lenzen kijken, wordt al snel duidelijk dat er al echt goede vaste brandpunts­afstanden verkrijgba­ar zijn voor rond de 350 euro. We hebben daarom die prijs zoveel mogelijk als limiet aangehoude­n. Er staan primelenze­n in het overzicht die duurder zijn, maar dat zijn primes die wat ons betreft niet in het artikel mochten ontbreken. Laat ons je meenemen in de wereld van betaalbare primelenze­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands