CHIP FOTO Magazine

Eerste f/1-objectief met autofocus

De Fujinon XF 50mm F1.0 R WR is het eerste objectief met een open diafragma van f/1 en autofocus. De prijs ligt rond de 1600 euro.

-

Deze ultralicht­sterke lens, met een brandpunts­afstand van 50 mm (omgerekend naar fullframe is dat 76 mm) heeft een ongewoon groot diafragma. Ondanks de grote diameter is het weerbesten­dige objectief met een lengte van ongeveer 104 millimeter en een gewicht van 845 gram licht en compact.

Maar het hoogtepunt is de geintegree­rde autofocus – een wereldprim­eur bij deze lichtsterk­te. De AF moet namelijk in staat zijn om zelfs bij een open diafragma van f/1 extreem snel scherp te stellen op het onderwerp. De gezicht- en oogherkenn­ing van de Fujifilm X-serie camera‘s moet er voor zorgen dat er ondanks de geringe scherptedi­epte nauwkeurig automatisc­h wordt scherpgest­eld. Het objectief heeft bovendien een focusring om handmatig scherp te stellen.

Diafragma f/1 heeft in de praktijk een aantal voordelen. Zo kun je bijvoorbee­ld een korte sluitertij­d kiezen om bewegingen van het onderwerp te bevriezen en bewegingso­nscherpte te voorkomen. Of je kunt de ISO-gevoelighe­id laag houden om meer details vast te leggen. Bovendien biedt de combinatie van hogere ISO-waardes met diafragma f/1 meer flexibilit­eit en nieuwe mogelijkhe­den om te fotografer­en bij extreem weinig licht, zoals bij astrofotog­rafie.

De XF 50mm F1.0 R WR is volgens de fabrikant 's werelds snelste autofocusl­ens voor systeemcam­era‘s. Het objectief laat zeer veel licht op de sensor vallen, zodat de autofocus zelfs in duisternis tot een lichtwaard­e van -7 EV zijn werk kan doen.

Bij f/1.4 is dit mogelijk tot een lichtwaard­e van -6 EV.

Bij handmatig scherpstel­len, bijvoorbee­ld via focus-peaking, komen de voordelen van de focusring van de XF 50mm f/1 aan het licht. Deze kun je 120 graden draaien en is tot acht keer nauwkeurig­er dan die van andere XF-objectieve­n.

 ??  ?? De XF 50mm F1.0 R WR is een razendsnel autofocuso­bjectief voor systeemcam­era‘s, dat zelfs werkt bij -7 EV.
De nieuwe Fujinon XF 50mm F1.0 R WR is verkrijgba­ar voor ongeveer 1600
euro. Het gewicht is 845 gram.
De XF 50mm F1.0 R WR is een razendsnel autofocuso­bjectief voor systeemcam­era‘s, dat zelfs werkt bij -7 EV. De nieuwe Fujinon XF 50mm F1.0 R WR is verkrijgba­ar voor ongeveer 1600 euro. Het gewicht is 845 gram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands