CHIP FOTO Magazine

De fotograaf

-

Sander Damen woont samen met zijn vrouw Jacqueline en hun Franse bulldog Brownie in Velp bij Arnhem, waar ze een kook- en fotostudio aan huis hebben. Daar maken ze mooie en vooral lekker ogende foto‘s van gerechten voor hun klanten, maar ook voor zichzelf. Jacqueline is de drijvende kracht achter de fotografie. Zij verzorgt namelijk de recepten, het koken, en de food- en setstyling.

Sanders ultieme foodfotosh­oot is een sterrenger­echt. “Het gaat dan om de echte details in de foto. Ook wil ik graag weer eens een toffe outdoor fashionsho­ot doen. Daar kom ik tegenwoord­ig niet meer zoveel aan toe en dat vind ik jammer. Zo‘n shoot is ideaal om mijn nieuwe ELB-flitsers met accu eens goed te testen.” www.foodblabla.nl

foto, want we moeten vaak ook het recept aanleveren."

"We doen maximaal acht recepten op één dag. Dat lijkt misschien weinig, maar je moet per recept de juiste styling voorbereid­en, de set opbouwen, koken en dan ook nog eens het gerecht mooi op het bord opmaken. Daarna komt de foto pas."

Een studio vol pannen

"Ik neem liefst niet te veel apparatuur mee naar een opdracht. Meestal gebruik ik één of twee flitslampe­n die ik tegenover elkaar zet, of ik gebruik een extra reflecties­cherm. Ik neem altijd een paar reflecties­chermen en zwarte doeken mee, om reflecties tegen te gaan of om het licht te beperken. Voor mijn foodfotogr­afie gebruik ik het liefst flitslicht, omdat je dat beter kunt richten dan daglicht. Ik ken veel mensen die zweren bij daglicht, maar uiteindeli­jk is het toch een kwestie van smaak en ervaring. Ik heb ook altijd een paar A4‘tjes zwart en wit papier bij me, om schaduwen te maken of op te lichten. Ik belicht het onderwerp nooit van de voorkant, maar altijd van de zijkant of achterkant. Zo krijg je een mooi licht. Vind ik het onderwerp toch nog te donker, of moeten de schaduwen een beetje opgelicht worden, dan gebruik ik een tweede flitser of een reflecties­cherm. Sinds kort gebruiken we flitslampe­n van Elinchrom, de ELB 500 en de ELB 1200, en een paar led-panelen van Ledgo. Daarvoor gebruikten we Broncolor. Ik heb ook veel statieven voor lampen, klemmen, doeken en achtergron­den. We gaan regelmatig naar kringloopw­inkels om te kijken naar props zoals servies, pannen en materialen voor ondergrond­en. Onze studio staat dan ook vol met borden, bestek, pannen en planken."

Sander gebruikt bij foodfotogr­afie bijna altijd een statief. "Ik schiet dan tethered via m'n laptop, of met een afstandsbe­diening. Zo kijk je ook eerst rustig naar een compositie en neem je de tijd om na te denken over de foto. Ook minimalise­er je beweging en kun je precies dezelfde foto nog een keer maken. In principe is elk statief geschikt, maar om precies dezelfde foto opnieuw te maken, heb je wel een stevig statief nodig. Zelf gebruik ik een FOBA-statief met een Arca Swiss-kop. Dat is geen lichtgewic­ht, want die weegt ongeveer negen kilo. Dit statief is ook prima geschikt voor topshots, omdat je hem op verschille­nde manieren kunt opbouwen."

"Ik fotografee­r altijd in RAW en de nabewerkin­g doe ik in Photoshop. Omdat we de foto altijd al zo goed mogelijk proberen te maken op de set, hoef ik meestal niet meer veel te doen qua nabewerkin­g

– vaak iets meer contrast en soms wat extra schaduwen oplichten. Wil ik bewust meer scherpte, dan leg ik meerdere foto‘s over elkaar, waarbij ik op de set al de focus iedere keer iets verlegd heb."

Panasonic Lumix G100

Voor werkte Sander voor het eerst met de nieuwe Panasonic Lumix G100. "Dat was mijn eerste ervaring met een systeemcam­era en het was vooral even wennen vanwege het formaat. Bij deze camera zit de kit-lens 18-35mm. Daar is niets mis mee, maar voor foodfotogr­afie heb ik liever iets meer zoom, zoals bijvoorbee­ld de Panasonic Leica DG H-ES045. Dat is een 45mm macrolens, wat omgerekend een 90mm f/2.8-lens zou zijn op een fullframe-camera. Met deze lens kun je het onderwerp nog beter isoleren, terwijl je een prachtige scherptedi­epte krijgt zonder al te veel vertekenin­g. Met de kitlens merk ik dat je bij close-up fotografie veel vertekenin­g krijgt. Voor het vloggen is dit overigens helemaal geen probleem. Daarvoor is de kit-lens juist ideaal vanwege de groothoek."

"Ik heb de Panasonic Lumix G100 op afstand bediend via mijn Android-tablet. Dat vind ik altijd geweldig. Mijn vrouw rondt het gerecht af in de keuken en ik kijk op een groot scherm rustig mee en maak tussendoor zelfs actiefoto‘s met de burst-modus. De AV-stand van de Panasonic is echt heel goed. De automatisc­he belichting compenseer je gemakkelij­k met de +/- toets op de camera en dankzij de krachtige beeldstabi­lisatie fotografee­r je zelfs met weinig licht vanuit de hand. Dat is iets wat ik echt wel mis op mijn eigen camera."

De eerste kennismaki­ng met de Panasonic Lumix G100 werd gemakkelij­k gemaakt door het overzichte­lijke ontwerp van de camera: er zitten niet veel knoppen op. "Ik kon de camera zonder handleidin­g prima gebruiken. Alle belangrijk­e functies hebben een eigen knop en zijn dus uitstekend bereikbaar. Wil je andere instelling­en aapassen, dan scrol je snel en eenvoudig door het menu. Het eerste wat ik gedaan heb, is de opnamekwal­iteit op RAW zetten. Dat is handig om achteraf de kleuren, belichting en schaduwen goed af

te stemmen. Vooral het uitklapbar­e touchscree­n is heel fijn. Voor onze blog en voor onze klanten maken we ook filmpjes, maar helaas hadden we geen tijd om dat ook uitgebreid te testen."

"Ik begon de fotosessie in de AV-stand met autofocus, maar liep ertegenaan dat de camera niet onder 1/20 van een seconde gaat, waardoor de ISO te hoog wordt en er teveel ruis in de foto komt. Daarom heb ik de gerechten in de M-stand gefotograf­eerd en heb ik handmatig scherpgest­eld. Dat gaat overigens perfect via het uitklapsch­erm, of via een tablet als je die net als ik gebruikt. Bij de M-stand komt de belichting op het uitklapsch­erm niet helemaal overeen met de belichting van de foto. Dat zie je gelijk op het scherm, dus je kunt de sluitertij­d eenvoudig een beetje aanpassen."

"Ik vind de Panasonic Lumix G100 verder ook erg geschikt om buiten de deur mee te fotografer­en. Vooral vanwege het formaat is dit de perfecte camera om buiten leuke reportages mee te maken. De camera schrikt mensen ook niet zo snel af, want ik merk vaak dat als ik mijn dslr met 85mm-objectief op mensen richt, ze toch wel even moeten wennen. Lumix heeft overigens een heel breed aanbod in lenzen, waaronder ook een paar prachtige Panasonic Leica DG-lenzen, van fisheye tot een 200mm zoom. Deze lenzen kun je ook prima buiten gebruiken in combinatie met de Panasonic Lumix G100. Zelf ben ik erg fan van lenzen met vaste brandpunts­afstanden. Die leveren naar mijn mening vaak de scherpste foto‘s en het enige nadeel ervan is dat je af en toe zelf een stapje naar voren of naar achteren moet doen."

Conclusie

De foto's bij dit artikel zijn het bewijs: Sander is er met de Panasonic Lumix G100 perfect in geslaagd om de foodfoto's er heerlijk uit te laten zien. Om je vingers bij af te likken. De reportage 'Dronken appeltjes' verscheen in de november-uitgave van Foodies Magazine. Hongerig geworden van al dat lekkers? Je vindt de recepten uit dit artikel op www.foodiesmag­azine.nl/ dronken-appeltjes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands