CHIP FOTO Magazine

Zo ga je te werk

-

Gebruik een statief

Je krijgt de beste resultaten als je een groothoekl­ens gebruikt en je camera op een statief zet. Zet de camera in handmatige modus en schakel de beeldstabi­lisatie uit.

Lange sluitertij­den

Houd je ISO-waarde zo laag mogelijk om ruis te voorkomen en stel je sluitertij­d juist langer in. Zo krijg je zachtere luchten en kun je zelfs mensen uit de foto filteren. Gebruik bij erg veel licht een ND-filter.

Volledig scherp

Om het hele gebouw scherp op de foto te krijgen, sluit je het diafragma tot een waarde van ongeveer f/11. Dan wordt je onderwerp van voor tot achter scherp weergegeve­n. Voorkom eventuele spiegeling­en met een polarisati­efilter.

Zwart-wit en raw

Lijnen en licht kun je makkelijke­r beoordelen in zwart-wit. Zet het opnameform­aat op raw + jpeg en stel het creatieve profiel in op monochroom. Je raw‘s bevatten alle kleurinfor­matie; de jpeg‘s en live view kleuren zwart-wit.

Dutch Tilt

Een speciale en eenvoudige manier om abstractie te creëren, is om de camera in een hoek van 45 graden te houden, zodat alle lijnen schuin door beeld lopen. Deze techniek wordt in de fotografie de Dutch Tilt genoemd – eindelijk eens een Engelstali­ge uitdrukkin­g waarin Nederlands iets positiefs betekent ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands