CHIP FOTO Magazine

4 Een ander perspectie­f

-

Bij architectu­urfoto‘s zijn lijnen en structuren erg belangrijk voor een goed resultaat. Het zou dan ook een goede gewoonte moeten worden om steeds te zoeken naar andere perspectie­ven, om onderwerpe­n op een manier vast te leggen die nog niet duizend keer eerder is gedaan. Verken je onderwerp dus eerst van alle kanten. Dan vind je vanzelf de interessan­tste standpunte­n die de lijnen, licht, structuren en kleuren optimaal benadrukke­n. 1 Optimale scherpte

Een statief helpt altijd bij het maken van architectu­urfoto‘s, omdat de stabiele positie cameratril­lingen voorkomt. Een driewegkop is een betere optie dan een balhoofd. Hiermee kun je namelijk één as aanpassen terwijl de andere twee vast blijven zitten.

2 Camera precies recht zetten

Convergere­nde lijnen ontstaan wanneer je hoge gebouwen vanaf straatnive­au helemaal in beeld wilt krijgen. Ze lijken dan naar achteren te kantelen. Om dit effect te minimalise­ren, kun je het beste de camera zo nauwkeurig mogelijk uitlijnen. Een waterpas op het statief helpt daarbij.

3 Nabewerkin­g in Photoshop

Zijn de lijnen in de uiteindeli­jke foto nog altijd niet helemaal recht, dan schiet Photoshop te hulp. Maak eerst hulplijnen aan en ga dan naar Bewerken> Transforma­tie> Vervormen. Overdrijf het echter niet, anders worden de lijnen snel wollig en lelijk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands