CHIP FOTO Magazine

7 Maak een panorama

-

Wil je de grootsheid van een stad echt in beeld brengen, dan is een panorama meer dan moeite waard. Nog niet zo lang geleden was het onmogelijk om een goed panorama te maken zonder een statief met een speciale statiefkop. Vervolgens moest je de positie van de camera steeds in kleine stapjes draaien, zodat de foto‘s elkaar voldoende overlapten en moest je daarna moeizaam alle foto's weer samenvoege­n. Maar dankzij de technologi­sche vooruitgan­g neemt de software je tegenwoord­ig het zwaarste werk bij het samenvoege­n uit handen. Het enige wat je zelf nog nodig hebt, is een camera, een statief en een mooi uitzicht voor je foto.

Met Photomerge, dat je vindt in zowel Lightroom als Photoshop, wordt het samenvoege­n van de foto‘s kinderspel. Er zijn trouwens meer programma‘s die je kunt gebruiken hiervoor, zoals Microsoft Image Composite Editor en AutoStitch.

1 Portretfor­maat

Zet je camera op een statief en draai hem richting portretsta­nd. Kies een lens die niet een te sterke groothoek heeft. Als je bijvoorbee­ld een lens tussen 10 en 20mm gebruikt, lijkt alles ontzettend klein en ver weg te staan. Kies liever voor 50mm.

2 Maak je foto‘s

Zet je camera op Manual met de gewenste instelling­en, maak de eerste foto, draai de camera een klein stukje en maak de volgende foto. Zorg dat er steeds voldoende overlap tussen de foto‘s is. Een overlappin­g van ongeveer een derde tussen elke foto is genoeg.

3 Foto‘s samenvoege­n

Nu kun je de afbeelding­en in Photoshop of Lightroom samenvoege­n. In Lightroom doe je dat via Foto>Foto samenvoege­n>Panorama. In Photoshop kies je Bestand>Automatisc­h> Photomerge. Kies je foto‘s, stel je voorkeuren in en de software doet de rest!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands