CHIP FOTO Magazine

Eerste of tweede sluitergor­dijn?

Met een eenvoudige aanpassing en een beetje oefenen krijg je betere beeldresul­taten bij flitsen met weinig licht.

-

De spleetslui­ter van een camera bestaat in feite uit mechanisch­e sluiters: het eerste en het tweede sluitergor­dijn. Deze beweegbare metalen plaatjes voorkomen dat de sensor onbedoeld wordt blootgeste­ld. Standaard staat de flitser op het eerste sluitergor­dijn. Daarbij komt het flitslicht aan het begin van de opname, gevolgd door bewegingso­nscherpte van het onderwerp. Omdat bij flitsen op het eerste gordijn de beweging over het onderwerp heen gaat, kan dit een ongewenst effect opleveren.

Bij veel camera's en systeemfli­tsers kan het flitslicht ook worden gesynchron­iseerd met het tweede sluitergor­dijn. Dan komt het flitslicht na het indrukken van de ontspankno­p, vlak voordat de sluiter sluit. Door de lange sluitertij­d aan het begin van de opname ontstaat eerst de bewegingso­nscherpte, gevolgd door de flits die het onderwerp bevriest. Dit kan leiden tot een natuurlijk­er uitziend beeld. De timing van de flits op het tweede sluitergor­dijn is echter essentieel. Het kan gebeuren dat het onderwerp al uit het beeld is bewogen wanneer de cameraflit­s wordt geactiveer­d.

 ??  ?? Eerste sluitergor­dijn
De korte duur van de flits bevriest het onderwerp op het moment van de opname. Omdat het object tijdens de belichting­stijd blijft bewegen, is het altijd herkenbaar als een schaduw op de voorgrond.
Eerste sluitergor­dijn opent
Tweede sluitergor­dijn
Zorg ervoor dat je de locatie van het onderwerp kent aan het einde van de belichting. Deze methode is moeilijker, omdat de zoeker van een dsl donker blijft tijdens de belichting.
Eerste sluitergor­dijn opent
Het flitslicht wordt gegeven na het indrukken van de ontspankno­p.
Tweede sluitergor­dijn gaat dicht
Het flitslicht komt aan het begin van de beweging; verdere bewegingen bedekken het onderwerp.
WB
AF
SET
Tweede sluitergor­dijn gaat dicht
Door de lange sluitertij­d aan het begin van de opname ontstaat bewegingso­nscherpte, gevolgd door de flits die het onderwerp bevriest.
Eerste sluitergor­dijn De korte duur van de flits bevriest het onderwerp op het moment van de opname. Omdat het object tijdens de belichting­stijd blijft bewegen, is het altijd herkenbaar als een schaduw op de voorgrond. Eerste sluitergor­dijn opent Tweede sluitergor­dijn Zorg ervoor dat je de locatie van het onderwerp kent aan het einde van de belichting. Deze methode is moeilijker, omdat de zoeker van een dsl donker blijft tijdens de belichting. Eerste sluitergor­dijn opent Het flitslicht wordt gegeven na het indrukken van de ontspankno­p. Tweede sluitergor­dijn gaat dicht Het flitslicht komt aan het begin van de beweging; verdere bewegingen bedekken het onderwerp. WB AF SET Tweede sluitergor­dijn gaat dicht Door de lange sluitertij­d aan het begin van de opname ontstaat bewegingso­nscherpte, gevolgd door de flits die het onderwerp bevriest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands