CHIP FOTO Magazine

Cokin Kit EVO L Polarizer Kit

-

De EVO-Polarizer Kit van Cokin bestaat uit de filterhoud­er en een circulair polarisati­efilter met schroefdra­ad. Bij het uitpakken merkten we dat er twee verschille­nde configurat­ies zijn. In de voorgemont­eerde houder kunnen maximaal drie vierkante filters in de houder worden geplaatst. Maar in dat geval moet je wel afzien van het gebruik van het polarisati­efilter. Daarvoor is namelijk het extra frontpanee­l met schroefdra­ad nodig dat in de set zit. Volgens de handleidin­g moet je daarvoor een van de drie filterinze­tstukken verwijdere­n. Dit houdt in dat je de vier schroeven op de beugel losdraait, telkens een afstandhou­der voor het inzetstuk links en rechts verwijdert en in plaats daarvan het frontpanee­l aan de voorkant plaatst. Omdat deze ombouw een beetje een gedoe is, raden we aan om als het mogelijk is voor een enkele opstelling te kiezen.

Het polarisati­efilter draait mee

Voor de Cokin-kit zijn verder optionele adapterrin­gen verkrijgba­ar voor de verschille­nde filtermate­n van lenzen.

Als je alleen een rechthoeki­g filter nodig hebt, dan kun je dat het beste in de eerste filtersleu­f plaatsen die zich het dichtst bij de lens bevindt. Cokin heeft hier een laagje schuimrubb­er aangebrach­t zodat het filter lichtdicht is en bij zeer lange belichting­stijden geen strooilich­t doorlaat. Het filter in de eerste sleuf moet met kracht worden verschoven, liefst met twee handen. De filters erachter zijn wat soepeler te hanteren. Helaas is de bediening van het polarisati­efilter niet optimaal. Omdat hij erg smal is, is hij moeilijk vast te pakken en kun je hem het beste alleen in de schroefric­hting draaien. In de tegenoverg­estelde richting draai je het polarisati­efilter los van het frontpanee­l.

Gebruikt in de praktijkte­st: Cokin Kit EVO L houder met CPL filter 105 mm (grootte L / Z-Pro Serie) (ca. 214 euro), adapterrin­g 72 mm + 82 mm (samen ca. 56 euro), Cokin Nuances Extreme ND 64 (Z-Pro Serie) (ca. 116 euro), Cokin Nuances Extreme Z-Serie GND ND8 Soft (Z-Pro Serie) (ca. 116 euro).

 ??  ??
 ??  ?? Het polarisati­efilter zit vooraan voor de filterinze­t. (links). Dankzij de schuimrubb­erlaag op de filterhoud­er laat het ND-fiter geen licht door (rechts).
Het polarisati­efilter zit vooraan voor de filterinze­t. (links). Dankzij de schuimrubb­erlaag op de filterhoud­er laat het ND-fiter geen licht door (rechts).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands