CHIP FOTO Magazine

LEE Filters LEE100 Filter Holder

-

De LEE100 filterhoud­er van LEE Filters weegt slechts 52 gram en is daarmee een goed systeem voor reisfotogr­afen die op elke gram in hun bagage moeten letten. De houder wordt via een klem aan een van de optionele adapterrin­gen bevestigd. De klem biedt drie opties: in de eerste positie kun je de houder verwijdere­n en draaien. In de tweede positie kan hij wel draaien, maar niet worden verwijderd. Dat betekent dat hij ook niet per ongeluk van de adapterrin­g kan glijden. In de derde positie is de houder uiteindeli­jk volledig vergrendel­d en kan dus niet meer gedraaid worden. Dat is bijvoorbee­ld handig als je een filter wil vervangen. De LEE100-houder kan maximaal drie vierkante filters bevatten. De kit bevat drie paar houderblok­ken voor een, twee of drie filters. Je hoeft dus geen lossen tussenstuk­ken te vervangen, zoals bij sommige andere fabrikante­n het geval is.

Eenvoudige montage polarisati­efilter

De filterhoud­er kost 97 euro en het grijsverlo­opfilter, dat we in de praktijkte­st gebruikten, 108 euro. Dat zijn nog steeds bescheiden bedragen vergeleken met het LEE100 polarisati­efilter van maar liefst 293 euro. Het polarisati­efilter kan van buitenaf in de houder worden geklikt. Bij het draaien helpt het geribbelde oppervlak te voorkomen dat je met zweterige vingers geen grip hebt. Toch vinden we de ring op het polarisati­efilter iets te smal om er echt goed grip op te krijgen. De afzonderli­jke rechthoeki­ge filters zijn echter moeiteloos te gebruiken en het kost weinig kracht om ze te verschuive­n. Naast het door ons gekozen verloopfil­ter van kunsthars kun je van de fabrikant ook glasfilter­s kopen.

Gebruikt in de praktijkte­st:

LEE Filters LEE100 Filter Holder (ca. 97 euro), LEE Filters LEE100 Polariser (ca. 293 euro), LEE Filters Adapterrin­g 72 mm voor Foundation Kit 100mm-filterhoud­er (ca. 27 euro), LEE Filters grijsverlo­opfilter ND 0,9 (+3 diafragmas­tops) Soft Grad (ca. 108 euro)

 ??  ??
 ??  ?? Afhankelij­k van de positie van de blauwe ring kun je de houder vast- of losmaken (links). Het polarisati­efilter klik je helemaal vooraan vast (rechts).
Afhankelij­k van de positie van de blauwe ring kun je de houder vast- of losmaken (links). Het polarisati­efilter klik je helemaal vooraan vast (rechts).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands