CHIP FOTO Magazine

NiSi Starter Kit V6 (Serie III) 100 mm

-

De Starter Kit V6 (Serie III) 100 mm van fabrikant NiSi heeft alles wat landschaps­fotografen nodig hebben om te beginnen. Naast de V6-filterhoud­er zijn er meerdere adapterrin­gen, een circulair polarisati­efilter, een grijsverlo­opfilter en een sterk ND1000-filter (3,) meegelever­d. Om de filters onderweg schoon te houden, kun je vuiltjes verwijdere­n met het meegelever­de schoonmaak­setje, inclusief doekje en blaasbalg.

De V6-filterhoud­er is gemaakt van aluminium en kan tot drie insteekfil­ters bevatten. Het vierkante ND-filter is voorzien van een schuimrubb­erlaagje, zodat hij in de houder lichtdicht wordt afgesloten.

Makkelijke bediening

In de praktijkte­st zaten de filters echt stevig vast in de schuiven, zodat we wat meer kracht moesten uitoefenen om ze te bewegen. De schuifopen­ingen zijn berekend op een filterdikt­e van twee millimeter. Heb je filters van vier millimeter dik, dan kun je bij de fabrikant passende klemmen kopen. Het polarisati­efilter moet eerst in de hoofdadapt­erring geschroefd worden en vervolgens aan de lens worden bevestigd. Pas dan is de filterhoud­er aan de beurt. Om die te bevestigen, hoef je alleen maar een vergrendel­ing aan de zijkant naar buiten te trekken totdat de houder vastklikt. Als je de vergrendel­ing weer loslaat, blijft de filterhoud­er beweegbaar en kun je hem naar believen draaien. Zodra de gewenste positie is bereikt, helpt een tweede schroef om de beugel te bevestigen.

Het polarisati­efilter kan worden bediend met behulp van twee kleine maar gemakkelij­k toegankeli­jke kartelwiel­tjes op de hoofdadapt­erring.

Gebruikt in de praktijkte­st:

NiSi Starter Kit V6 (Serie III) 100 mm (ca. 459 euro) incl. NiSi V6 filterhoud­er, adapterrin­gen (67, 72, 77 mm), 82 mm hoofdadapt­erring, Standard Polarizer, GND Filter Nano IR Medium – GND8 (0.9), ND Filter Nano IR – ND1000 (3.0), Filterrein­igingsdoek­je, blaasbalg, Clever Cleaner, filterscho­onmaakgere­edschap, V6 Lens Cap voor de filterhoud­er, filtertasj­e.

 ??  ??
 ??  ?? Als de houder niet mag draaien, kun je hem met de bovenste schroef vastzetten (links). Je kan het polarisati­efilter draaien via een kartelwiel­tje (rechts).
Als de houder niet mag draaien, kun je hem met de bovenste schroef vastzetten (links). Je kan het polarisati­efilter draaien via een kartelwiel­tje (rechts).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands