CHIP FOTO Magazine

Water en verf combineren

Maak artistieke en kleurrijke foto's met een eenvoudig mengsel van verf en water. Zo werkt het!

-

Maak artistieke en kleurrijke foto’s met een mengsel van verf en water.

Schilderen en fotografer­en zijn twee dingen die Lucy Tindall altijd al hebben geboeid. In dit project combineert ze deze twee kunststrom­ingen door kleuren te mengen en deze al bewegend vast te leggen met haar camera.

“Als je water en verf mengt, krijg je zoiets als ‘instant art’. Je moet heel snel zijn want na enkele seconden is het moment alweer voorbij. Het is dus aan jou om de mooiste bewegingen vast te leggen”, zegt Tindall. Wil je dit thuis een keer proberen? Het is heel gemakkelij­k! Het enige wat je nodig hebt is een glas, licht en je camera.

Het type glas dat je gebruikt doet er niet echt toe, maar het mooiste is om een glas zonder randen of patronen te gebruiken. Wat betreft de lens is een

1. Benodigdhe­den

Een glas, wat verf en je camera. Houd ook een handdoek bij de hand, zodat je eventuele spetters op de vloer of je uitrusting direct kunt wegpoetsen. Vrijwel elk glas is geschikt voor het project.

2. Instelling­en en configurat­ie

Plaats de sensor parallel aan je onderwerp. Live View wordt aanbevolen voor de compositie. Voor de juiste beeldhoek werk je met een telelens. Maar later bijsnijden is natuurlijk ook mogelijk. lange brandpunts­afstand van 70 mm handig om het perspectie­f bewust smal te houden. Tindall nam de foto met een 24-70mm zoomlens die ze uitschoof tot maximaal 70 mm.

Bij het maken van foto’s adviseert de fotografe om een diafragma van bijvoorbee­ld f/18 te gebruiken. “Je wilt namelijk de volledige scherptedi­epte van het beeld vastleggen!”

Bij het mengen van de verf kun je het beste kleuren gebruiken die dicht bij elkaar liggen. Voor de hoofdafbee­lding creëerde Tindall een look met blauw- en paarstinte­n. Maar ook complement­aire kleuren zoals blauw en oranje, of paars en geel zorgen voor mooie harmonieuz­e samensmelt­ingen. www.lucyroseti­ndall.com

3. Belichting

Om ervoor te zorgen dat het glas niet reflecteer­t, kun je het beste werken met een flitsparap­lu. Heb je die niet? Gebruik dan bijvoorbee­ld een vel papier om het licht beter te verdelen.

4. Nabewerkin­g

Bij abstracte afbeelding­en is het de moeite waard om met de verzadigin­g te spelen. Omkeren of gedeelteli­jk tonen van kleuren kan fantastisc­he resultaten opleveren. Laat je fantasie de vrije loop en experiment­eer!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sony A7R Mark II met FE 24–70mm f/4 GM 70 mm (KB) f/16 1/125 s ISO 200
De uit elkaar vallende gekleurde druppels lijken bijna op galactisch­e nevels of abstracte kwallen.
Sony A7R Mark II met FE 24–70mm f/4 GM 70 mm (KB) f/16 1/125 s ISO 200 De uit elkaar vallende gekleurde druppels lijken bijna op galactisch­e nevels of abstracte kwallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands