CHIP FOTO Magazine

Grijp de kansen die je krijgt

-

Het koude seizoen heeft meer in petto dan veel mensen denken. Zo ook in het Bayerische Oberland, vlakbij de Alpen. De sneeuw laat sommige winters lang op zich wachten, maar er zijn prachtige mistige ochtenden. Of wilde struiken, de takken van de bomen of zelfs het riet dat bedekt is met rijp na een ijzige nacht. Magische aangezicht­en die vaak snel verdwijnen als de zon de temperatuu­r laat stijgen. Vroeg naar buiten gaan is dan de enige mogelijkhe­id.

In het gebied rondom de Alpen zijn in de maanden december en januari zelfs geen garantie meer voor ijzige winterdage­n met kou en sneeuw.

Wel steken de toppen en meren van de Beierse Pre-Alpen of de Hohe Peißenberg (988 meter) geregeld uit boven een zee van mist. Dankzij webcams kan dit op elk moment worden gecontrole­erd. Een mistige zondag is dan hét moment voor een tripje naar de 800 meter hoge Walchensee.

Daar is de foto hiernaast gemaakt. Bij aankomst werd de lucht steeds mistiger. Er was geen zonlicht meer op het water en de overgeblev­en bladeren van de iepen. Maar door de wind rees plots de mist boven het voorland en werden we verrast door dit prachtige uitzicht.

2

Zelfs in de Alpen is een winter met veel sneeuw en bevroren meren een zeldzaamhe­id geworden. De laatste jaren hebben we steeds minder strenge winters en moeten we het doen zonder dikke pakken sneeuw. Toch biedt de winter genoeg mooie momenten om je camera erbij te pakken. Tijdens iedere winter zijn er genoeg momenten van vorst of een klein beetje sneeuw die meren, bossen en velden omtoveren tot een winter wonderland. Pak dus je kans en aarzel niet te lang met fotografer­en!

Winterse magie

Dat er niet altijd sneeuw en ijs is, betekent niet dat er niets te fotografer­en valt. Gedurende de winter zijn er genoeg ochtenden waarop het nog vriest. Hét moment om dan op pad te gaan! De nachtvorst (rijp) die nog te zien is op het gras, druppels op planten, mistige bossen en glinsterin­gen op het wegdek. In het licht van de zon zijn deze onderwerpe­n in de vroege ochtend prachtig op beeld vast te leggen. In tegenstell­ing tot fotografer­en in de sneeuw hoef je je hierbij ook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands