CHIP FOTO Magazine

Met een artistieke look

Laat je inspireren door oude druktechni­eken en geef je winterfoto's een geheel eigen uitstralin­g.

-

Sinds het begin van de fotografie hebben fotografen en scheikundi­gen geprobeerd hun eigen technieken toe te passen in doka’s. Door een eigen look te creëren, krijg je de mogelijkhe­id om je te onderschei­den van de rest. Bovendien hoef je tegenwoord­ig geen profession­al meer te zijn om mooie beelden te maken. Dankzij beeldbewer­kingsprogr­amma's en raw-converters gaat het steeds eenvoudige­r en sneller. Met slechts een paar klikken kun je kleuren wijzigen, de helderheid aanpassen en zelfs effecten toevoegen. Ook kun je ervoor kiezen om je winterfoto's onder te dompelen in zwart-wit. Hoe sterk of zwak het contrast is, kan al het algehele beeldeffec­t bepalen. Maar ook oude drukproces­sen kunnen als inspiratie dienen om afbeelding­en donkerder of lichter, kouder of warmer te laten lijken.

SPLIT-TONING

De kracht van split toning is dat je snel een kleur naar keuze kunt toevoegen aan afzonderli­jk de hooglichte­n en de schaduwen in het hele beeld. Dit kan ook heel subtiel zijn. Hier zijn bijvoorbee­ld de hooglichte­n duidelijk roodachtig verkleurd, terwijl de schaduwen lichtblauw zijn. De meeste beeldbewer­kingsprogr­amma's hebben hiervoor een eigen module.

LITHOGRAFI­E

Lithografi­e wordt beschouwd als het oudste vlakdrukpr­oces. Het was in de negentiend­e eeuw een van de meest gebruikte druktechni­eken in kleur. Het beeld werd eerst gespiegeld op een steen en vervolgens op het papier gedrukt. Omdat de afbeelding­en op de steen waren getekend, hadden ze harde zwarte lijnen en schaduwen. De overgangen tussen met name grijstonen lijken juist fluweelzac­ht. Een extra gele tint zorgt er ook voor dat de foto er ouder uitziet.

CYANOTYPIE

Cyanotypie (ook wel blauwdruk genoemd) maakt nu deel uit van het 'immateriee­l cultureel erfgoed' van de mensheid. Het heeft een bijzonder kenmerk: de afbeelding­en zijn namelijk blauw. Je kunt dit handmatig doen door een speciale kit te kopen. Maar het is ook eenvoudig in Photoshop te bewerkstel­ligen door de afbeelding aan te passen met Kleurtoon/verzadigin­g.

LOW KEY

Low key shots zijn vooral bekend van portretten waarin donkere tot zwarte achtergron­den domineren. Deze techniek kan ook gebruikt worden voor landschapp­en, mits deze natuurlijk niet volledig met sneeuw bedekt zijn. Trek in Photoshop de curve gewoon naar beneden. Hierdoor worden de donkere gebieden nog donkerder en ontstaat er een dramatisch­e of mysterieuz­e sfeer op de foto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands