CHIP FOTO Magazine

Hier moet je op letten

-

Materiaal: Duurzaam materiaal is een must voor ons. Let ook op de bodem van de tas. In het ideale geval is die waterdicht en voorzien van stabiele voetjes.

Beschermin­g: Zichtbare ritsen zijn gevoelig voor vuil en nattigheid. Veel fabrikante­n kiezen als beschermin­g voor overlappen­d materiaal, of ze leveren een regenhoes mee.

Ruimte: Fototassen moeten flexibele scheidings­wanden hebben die met klittenban­d kunnen worden bevestigd, zodat je de vorm en grootte op je apparatuur kunt aanpassen. Als het hoofdvak er in zijn geheel kan worden uitgehaald is dat helemaal geweldig.

Draagcomfo­rt: Zelfs de beste schouderta­s is nutteloos als die tijdens lange fototours niet lekker zit of voortduren­d van je schouder glijdt. Let op een goed gewatteerd­e schouderba­nd met bij voorkeur anti-slipmateri­aal.

Statiefhou­der: Kleinere tassen hebben die meestal niet. Maar als je onderweg ook wel eens macrofoto’s wil maken, kun je het beste een tas kiezen die in elk geval een houder heeft voor een mini-statief.

Trolleyhou­der: Veel schouderta­ssen hebben aan de achterkant een houder om de tas tijdens langere vakantiere­izen op de greep van een koffer te bevestigen. Daarmee ontlast je je rug.

ca. 29 euro | 713 g

De Rollei fotoliner Photo Classic is de kleinste tas in de test en biedt ruimte voor een dslm met maximaal twee objectieve­n. Het ontwerp maakt duidelijk dat de focus op de beschermin­g van de uitrusting ligt. De rits van het hoofdvak wordt beschermd tegen regen door een zijdelings­e overlappin­g. Het resultaat is dat er na één minuut onder de douche nog geen druppel water in het hoofdvak is gekomen. Ook het accessoire­vak aan de voorkant heeft een waterdicht­e rits. Dat is maar goed ook, want er wordt geen regenhoes meegelever­d. Verder heeft de tas dikke, gewatteerd­e buitenwand­en en een versterkte onderkant. Ook de scheidings­wanden in de tas zijn vrij dik. Verder zijn we te spreken over de meegelever­de heupriem. Het enige nadeel is dat die scheidings­wanden ongewoon laag zijn, zodat de apparatuur aan de bovenkant niet helemaal beschermd is.

ca. 83 euro | 658 g

De Tenba Skyline 13 Messenger heeft een chic ontwerp en biedt voldoende ruimte voor een dslr met drie of vier objectieve­n. Je kunt van bovenaf via een rits gemakkelij­k en snel bij je camera komen. Naast een vak voor een tablet of een notebook tot 13 inch en een kleiner accessoire­vak voor geheugenka­arten en batterijen, zijn er nog twee netvakjes aan de zijkanten. Daar kun je bijvoorbee­ld een of twee kleine flesjes water in stoppen. Wil je de tas niet lange tijd dragen, dan bevestig je hem met de geïntegree­rde trolleyhou­der eenvoudig op het handvat van een koffer. Maar ook al zijn we blij met het ontwerp en de beschikbar­e ruimte, we hebben wel moeite met de beschermin­g. De bovenkant kan alleen worden gesloten met klittenban­d en via de zijkant blijft het altijd mogelijk om bij de inhoud van de tas te komen. Bovendien liep er in onze douchetest veel water de tas in.

ca. 53 euro | 724 g

De Cullmann Bristol Maxima 333+ Blauw heeft een ruim binnenvak met plek voor een spiegelref­lexcamera en een of twee extra objectieve­n. Verder zijn er twee met een rits afsluitbaa­r accessoire­vakken te vinden aan de voor- en achterkant. Het hoofdvakva­n de camera wordt zeer goed beschermd tegen regen, zoals onze regentest in de douche laat zien. Bovendien wordt er nog een extra regenhoes meegelever­d. Daarnaast zijn er nog wat andere voordelen, zoals het extra binnenvak waarin je een tablet tot tien inch kunt meenemen en een praktisch draaghandv­at. Een klein nadeel is dat de draaggreep van de schouderta­s aan de zijkant is bevestigd. Daardoor hangt de schouderta­s iets scheef als je hem aan het handvat vasthoudt. Jammer genoeg kun je het hoofdvak niet afsluiten met een ritssluiti­ng, wat betekent dat zakkenroll­ers er vanaf de zijkant in kunnen komen.

Als het regent kan er water in de tas komen, wat de elektronic­a van de apparatuur kan beschadige­n. Daarom simuleren we het extreme geval van een plotseling­e, hevige stortbui door elke tas een minuut lang onder de douche te zetten. Op die manier kunnen we de waterdicht­heid van de schouderta­ssen testen. Alle modellen worden zonder meegelever­de regenhoes getest.

Dit kan cruciaal zijn wanneer je de regenhoes onverhoopt vergeet mee te nemen. Over het algemeen geldt natuurlijk dat de tassen met regenhoes beter beschermd zijn.

We geven punten voor bijzonder nuttige functies, zoals een statiefhou­der, een vakje voor notebooks of tablets, of een regenhoes. Ook als het hoofdvak als één geheel uit de tas kan worden gehaald, levert dat punten op. Je kunt de schouderta­s dan namelijk ook gebruiken als een ‘normale’ tas. Verder zijn er nog extra punten te verdienen voor functies die niet onder onze standaardp­rocedure vallen.

We kijken naar de wattering van de riemen en de testen onder andere of het gewicht via de borst- en heupriemen met extra riempjes beter verdeeld kan worden. En we controlere­n of je de ritssluiti­ngen nog goed kunt gebruiken wanneer je handschoen­en draagt.

Naast de regentest kijken we in deze categorie of je de ritsen van het hoofdvak met een hangslot kunt beveiligen tegen zakkenroll­ers en hoe dik of dun de wattering is.

Zoals onze test laat zien, is het best wel een trend dat veel fabrikante­n de mogelijkhe­id bieden om de schouderta­ssen ook als ‘gewone’ tassen te gebruiken. Naast chique en kleurrijke ontwerpen is eenvoud ook erg belangrijk. Veel schouderta­ssen kun je heel snel ombouwen voor andere doeleinden door het hoofdvak er in zijn geheel uit te halen. We zijn erg te spreken over de Kalahari Gope K-53, die je zelfs als rugzak kunt gebruiken.

De winnaars uit de test zijn de behoorlijk klassieke tassen, de Lowepro Protactic SH 180 AW en de Rollei Fotoliner Photo Classic. Beide schouderta­ssen bieden een eersteklas totaalpakk­et en scoren punten met een goede beschermin­g van je apparatuur.

 ??  ?? 1
1
2
3
4
1 1 2 3 4
 ??  ?? 5
6
5 6
 ??  ??
 ??  ?? 98 96 92 46 96 96 52 82 88 2,8 94 68 58 56 96 68 74 68 54 90 50 82 70 44
98 96 92 46 96 96 52 82 88 2,8 94 68 58 56 96 68 74 68 54 90 50 82 70 44

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands