CHIP FOTO Magazine

Sony Alpha 7C

De nieuwe Sony A7C is de kleinste en lichtste fullframe-dslm die je momenteel kunt kopen. We hadden de kans om de systeemcam­era aan een praktijkte­st te onderwerpe­n.

-

Vanaf de eerste blik op de camera is duidelijk dat de ‘C’ in de naam van de Sony A7C voor ‘compact’ staat. Zo heeft de fabrikant hem overigens ook aangekondi­gd. Van buiten lijkt de camera op een exemplaar uit de 6000-serie, maar binnenin zit de beste fullframe-techniek uit Sony’s 7-serie. Door deze combinatie is de camera op dit moment de kleinste en lichtste fullframe-dslm met geïntegree­rde beeldstabi­lisatie die er is. In dit artikel lees je onze eerste praktische indruk van deze camera.

Fullframe in broekzakfo­rmaat

De A7C is wel degelijk handzaam en compact. Met iets meer dan 500 gram is de camera slechts onmerkbaar zwaarder dan een A6600, maar ongeveer 150 gram lichter dan een A7 III. Qua breedte en hoogte is de fullframe-dslm ongeveer een halve centimeter groter dan zijn

APS-C zuster. De diepte is daarentege­n weer praktisch identiek. De plaatsing van de knoppen is op een vergelijkb­are manier aan te duiden. De verwantsch­ap is duidelijk, zij het met kleine wijziginge­n. Een grote AF-On-knop bevindt zich nu onder het enige gekartelde wieltje aan de achterkant. Daarnaast vinden we een wieltje voor de belichting­scompensat­ie. De modusknop zit wat meer naar het midden op de bovenkant, met een video-opnameknop ernaast. De menuknop zit boven het uitklapbar­e touchscree­n van drie inch. Er is echter helaas geen touchmenu geïntegree­rd en de menustruct­uur is gebaseerd op de generatie van voorganger A7S III.

Alle aansluitin­gen (waaronder microfoon, hoofdtelef­oon, USB-C, micro-hdmi en USH-II kaartslot) zijn verborgen achter klepjes aan de linkerkant van de behuizing. Sony heeft duidelijk goed nagedacht over de plaatsing van al die aansluitin­gen.

Het zicht op het display blijft altijd onbelemmer­d, ook wanneer je het 180 graden naar voren klapt. Bij sterk zonlicht kun je de kleine zoeker met 2,36 miljoen pixels

(die we kennen van de A6600) gebruiken in plaats van het display.

De juiste mix

Als we naar de binnenkant kijken, zien we veel beproefde en ook een aantal herziene onderdelen. Zo ziet de backside illuminate­d sensor (BSI) van 24 megapixel er voor ons direct vertrouwd uit. En inderdaad, we zien in onze test qua beeldkwali­teit geen enkel verschil met de A7 III. Dat is grotendeel­s positief. De detailweer­gave, de scherpte, de ruisvormin­g en het dynamisch bereik zijn uitstekend en de 5-assige beeldstabi­lisatie werkt heel betrouwbaa­r.

Wat dat betreft heeft Sony een geweldige prestatie geleverd in het verkleinen van de componente­n. De nieuwste Bionz-Xprocessor doet de rest en helpt de dslm een

seriesnelh­eid van tien foto’s per seconde te halen. En dat met zowel de herziene mechanisch­e sluiter, als met de stille elektronis­che sluiter.

Wat betreft de autofocus heeft Sony geen compromiss­en gesloten. De A7C gebruikt 693 fase- en 425 contrast AF-punten met een dekking van 93 procent van het sensoroppe­rvlak. Dat is hetzelfde systeem als in de A7 III wordt gebruikt. Daarnaast is er een verbeterde realtime ogen-AF en realtime-trackingsy­steem, dat ook bruikbaar is voor filmers.

De dslm filmt overigens uhd-clips met maximaal 30 fps en full hd-clips met maximaal 120 fps. 6K oversampli­ng zonder pixelbinni­ng en HLG- en S-Log-profielen klinken allemaal heel vertrouwd, en zijn ook te vinden in het iets grotere zustermode­l. Sony heeft de inmiddels niet meer verplichte 30-minutenlim­iet bij het filmen losgelaten en heeft de A7C tot slot ook de praktische AF-instelling­en voor gevoelighe­id van de A7S III gegeven.

Filmmakers zijn blij met de zijdelings­e schermopha­nging, fotografen met de puike prestaties.

Eigen concurrent­ie

De grote voordelen van een spiegelloo­s systeem zijn op papier al lang bekend en inmiddels ook in de praktijk, al zijn er wel gemengde resultaten. De A7C is wat ons betreft een stap vooruit, maar ook gelijk weer twee stappen achteruit. De compacte behuizing en het lichte gewicht maken de dslm geschikt om mee te reizen en zorgen ervoor dat de camera handig is in het dagelijks gebruik. Maar sommige fotografen willen misschien toch wel een wat meer uitgesprok­en behuizing, met extra knoppen voor alle vingers van de rechterhan­d. Het is ook jammer dat Sony de A7C niet de nieuwe touch-interface van de A7S III heeft gegeven. De beoogde jonge doelgroep zou daar zeer tevreden mee zijn geweest. We zijn benieuwd hoe de nieuwe camera er het in het laboratori­um vanaf brengt in vergelijki­ng met zustermode­l A7 III. Die past niet alleen beter in grotere handen, maar is inmiddels ook al voor een veel lagere prijs beschikbaa­r, met bovendien vrijwel identieke kenmerken en beeldkwali­teit.

 ??  ?? BODY
De buitenkant doet sterk denken aan de 6000-serie en de beeldchip komt van de A7 III. De krachtige NP-FZ100 accu is behouden gebleven en dat bevalt goed!
DISPLAY
De zijophangi­ng van het 3-inch display is ideaal voor filmers en selfie-fotografen. Alleen heeft Sony de touchfunct­ie van de A7S III achterwege gelaten.
ZOEKER
De elektronis­che zoeker heeft een doorsnede van een centimeter – zeer compact. Onderwerpe­n worden met 2,36 miljoen pixels voldoende scherp weergegeve­n.
FLITSSCHOE­N
Je kunt de interface niet alleen gebruiken voor een flitser, maar ook voor de digitale shotgunmic­rofoon met acht capsules en aanpasbare karakteris­tiek.
BODY De buitenkant doet sterk denken aan de 6000-serie en de beeldchip komt van de A7 III. De krachtige NP-FZ100 accu is behouden gebleven en dat bevalt goed! DISPLAY De zijophangi­ng van het 3-inch display is ideaal voor filmers en selfie-fotografen. Alleen heeft Sony de touchfunct­ie van de A7S III achterwege gelaten. ZOEKER De elektronis­che zoeker heeft een doorsnede van een centimeter – zeer compact. Onderwerpe­n worden met 2,36 miljoen pixels voldoende scherp weergegeve­n. FLITSSCHOE­N Je kunt de interface niet alleen gebruiken voor een flitser, maar ook voor de digitale shotgunmic­rofoon met acht capsules en aanpasbare karakteris­tiek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands