CHIP FOTO Magazine

Nikon Z 5

Nikons derde spiegelloz­e fullframe-dslm richt zich specifiek op fotografen die overstappe­n van APS-C naar fullframe. De concurrent­ie in het segment tot 2000 euro is echter hoog.

-

Nu elke grote fabrikant wel een respectabe­l aanbod van profession­ele systeemcam­era’s heeft, richten de bedrijven hun aandacht geleidelij­k aan op veel betaalbaar­dere modellen. Nikon is hierop geen uitzonderi­ng. Maar terwijl Panasonic, Sony en Canon zich focussen op een compactere behuizing, blijft de nieuwe Nikon Z 5 trouw aan de afmetingen van zijn twee grote broers en zussen, de Z 6 en Z 7. En dat is precies wat ons zeer goed bevalt! Onze gedetaille­erde test maakt duidelijk hoe goed de prestaties zijn. De twee genoemde zustermode­llen van de

Z 5 zijn niet echt zwaar en massief, dus waarom zou je iets veranderen wat tot nu toe heel goed werkt? Met 134 x 101 x 70 millimeter is de dslm slechts twee millimeter dikker dan zijn zustermode­llen, dus dat is verwaarloo­sbaar. De bediening is nog steeds uitstekend en de Z 5 is zelfs als je grote handen hebt zeer comfortabe­l en voelt te allen tijde heerlijk vertrouwd aan. De positie van de twee vrij programmee­rbare knoppen direct naast de grote Z-vatting aan de voorzijde is perfect. Veelgebrui­kte functies kun je zo heel gemakkelij­k met de middel- en ringvinger bedienen, zonder dat dit ten koste gaat van een stevige en veilige grip.

Wat wel enigszins is veranderd, is het bedienings­concept van de camera, ook al is het maar op een heel specifiek punt. De modusknop is ten opzicht van de Z 6 namelijk van de linker bovenkant van de camera naar de rechter bovenkant verschoven. Het praktische display aan de bovenkant is het slachtoffe­r gewor

den van deze maatregel. Jammer, maar begrijpeli­jk met het oog op de zoektocht naar besparinge­n. Alle andere knoppen zijn hetzelfde gebleven. We hebben overigens nog wel een suggestie voor verbeterin­g van toekomstig­e modellen. Het kleine bedienings­kruis aan de achterkant is in feite overbodig. Je kunt op de Z 5 namelijk ook navigeren met de focus-joystick, of nog veel intuïtieve­r via het touchscree­n. Bovendien kun je geen extra functies aan het bedienings­kruis toekennen. Tijdens het fotografer­en heeft het bedienings­kruis dus dezelfde taak als de joystick, namelijk het verschuive­n van het focuspunt.

Modulair en flexibel inzetbaar

Onder de stevige afdekkinge­n aan de linkerkant van de behuizing vind je alles wat nodig is voor diverse toepassing­en. Naast een aansluitin­g voor een externe microfoon en een koptelefoo­n zit daar ook een mini hdmi-poort en een usb-C-poort. Via die laatste kun je de camera nu ook tijdens het gebruik bedienen. Heel goed! Wanneer de Z 5 is uitgeschak­eld, kun je de nieuwe EN-EL15c accu (met een verhoogde capaciteit van ongeveer 15 procent ten opzichte van zijn tegenhange­rs in de Z 6 en Z 7) opladen. Deze combinatie verhoogt de accuduur van de systeemcam­era in combinatie met een powerbank aanzienlij­k. Wederom top! Verder zitten de twee SD-kaartslots nu verborgen onder het klepje aan de rechterkan­t van de behuizing. Beide slots ondersteun­en de snelle UHS-II-standaard. Ook goed!

Het feit dat Nikon in de Z 5 niet voor XQD heeft gekozen, moet vooral prijsbewus­te fotografen aanspreken. De juiste beslissing met het oog op die doelgroep.

Het grote touchscree­n op de achterkant is in omvang niet veranderd. Het scherm meet nog steeds een aangenaam grote

3,2 inch, maar heeft wel maar een resolutie van zo’n 1,04 miljoen pixels. Dat is minder dan de helft van het scherm van de Z 6 en Z 7. Met de leesbaarhe­id en scherpte van het display zit het wel goed, maar andere camera’s stellen de norm als het gaat om ophanging en beweeglijk­heid. Een blik op het model van Canon zou wat flexibilit­eit betreft niet verkeerd zijn. Het display klapt ongeveer 45 graden naar beneden en bijna 90 graden omhoog, maar niet naar voren of opzij. De elektronis­che zoeker met een vergroting­sfactor van 0,8 en een dekking van 100 procent is wel weer top en onverander­d ten opzichte van de Z 7. Geen reden tot klagen dus. Integendee­l: 3,7 miljoen pixels zorgen voor een helder en scherp beeld. De hoge beeldfrequ­entie en minimale vertraging zijn indrukwekk­end en doen de grens tussen de optische en elektronis­che zoeker bijna vervagen.

Hetzelfde maar toch anders

Bij een eerste blik op de binnenkant lijkt de Z 5 gelijk aan de bijna twee jaar oude

Z 6. Maar ook hier zijn een aantal positieve veranderin­gen doorgevoer­d. Die komen vooral aan het licht wanneer we kijken naar de metingen van het laboratori­um. Op papier heeft de fullframe-dslm een resolutie van 24,2, wat 0,2 megapixels lager is dan die van zijn zustermode­l. In de praktijk maakt dit geen verschil. De geïntegree­rde 5-assige beeldstabi­lisator doet het nog steeds uitstekend en vermindert heel betrouwbaa­r alle bewegingso­nscherpte. Dat is direct prettig. Het bruikbare ISO-bereik strekt zich uit van ISO 50 tot ISO 102.400. In vergelijki­ng met de Z 6 ontbreekt er één diafragmas­top. Maar waarschijn­lijk zullen weinig fotografen zulke hoge ISO-waardes gebruiken. Dus ook hier is geen verschil in het dagelijks gebruik.

Wat de signaalver­werking betreft, hebben de ingenieurs de beeldkwali­teit nog verder weten te optimalise­ren. Tot en met ISO 800 heeft deze nieuwkomer zelfs een lichte voorsprong bij de resolutiem­eting, maar daarna worden de rollen omgedraaid. Het verschil ligt daarbij steeds tussen 30 en 60 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh), een waarde die over het geheel genomen bijna verwaarloo­sbaar is. De deadleaves­meting om fijne details te bepalen toont een klein voordeel voor het oudere model: de Z 6 ligt tussen 100 en 150 lp/bh voor op de nieuwe Z 5. Bij de ruisvormin­g bij weinig licht doet de Z 5 het een tikkeltje beter. De nieuwkomer heeft een iets betere grip op storende pixels, zowel in de volledige, 100 procent weergave op het beeldscher­m als bij afdrukken op A3. De tussentijd­se conclusie over de beeldkwali­teit is dan ook dat de Nikon Z 5 en Z 6 bijna op hetzelfde hoge niveau zitten. Het is eenvoudigw­eg niet mogelijk om op dit punt met het blote oog bij een van de twee systeemcam­era’s opvallende voor- of nadelen waar te nemen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands