CHIP FOTO Magazine

Foto's sorteren en beoordelen

Met de gereedscha­ppen in de module ‘Bibliothee­k’ kun je je foto’s snel en gemakkelij­k beheren en beoordelen. Dat maakt het terugvinde­n van je foto’s een stuk gemakkelij­ker.

-

In de Bibliothee­k-module van Lightroom.

Als de bibliothee­k van Lightroom duizenden foto’s bevat, lijkt het een flinke uitdaging om een specifieke foto te vinden. Gelukkig heeft Lightroom veel functies en hulpmiddel­en die dit een stuk eenvoudige­r maken.

Lightroom sorteert alle foto’s op datum. Als je geheugen je niet in de steek laat, kun je terugblade­ren naar een bepaalde datum om je foto terug te vinden. In deze workshop laten we je zoekaltern­atieven zien die een stuk efficiënte­r zijn.

Een snelle en gemakkelij­ke manier om je foto’s te ordenen is met behulp van vlaggen en ‘Classifica­ties’, zodat je al meteen je favoriete foto’s kunt markeren en de slechtste kunt markeren voor verwijderi­ng.

1 Verander de sorteeropt­ie

Toets G om de ‘Rasterweer­gave’ te activeren. De foto’s worden nu gesorteerd op opnametijd, met de nieuwste foto’s bovenaan. Klik in de optiebalk onderin op de ‘Sorteer’-knop om de manier van weergeven te wijzigen. Zo kun je foto’s met de hoogste classifica­tie bovenaan zetten.

2 Classifice­er je foto’s

Om je foto van een classifica­tie te voorzien, activeer je een foto en klik je op één van de vijf sterren, of je toetst een cijfer in van 0 tot 5. Je kunt ook op het ‘Classifica­tie’-icoon klikken in de werkbalk, of rechtsklik­ken op een foto en dan ‘Classifica­tie instellen’ kiezen.

3 Kwaliteits­controle

Dubbelklik op een miniatuurw­eergave of toets E om je foto nader te bekijken. Klik dan op de foto voor een weergave op ware grootte. Als je de foto wil behouden, klik je op ‘Aanduiden als keuze’ in de optiebalk. Wil je ‘m niet? Dan klik je op ‘Instellen als geweigerd’.

4 Verwijder afgekeurde foto’s

Je kunt in het sorteermen­u filteren op ‘Keuze’. Foto’s met de markering ‘Aanduiden als keuze’ komen nu bovenin. Foto’s met ‘Instellen als geweigerd’ komen onder in de lijst en zijn grijs gemarkeerd. Ga naar ‘Foto | Geweigerde foto’s verwijdere­n’ om deze weg te gooien.

5 Verwijdere­n?

Als je ervoor kiest om een foto te verwijdere­n, krijg je twee opties. Kies je ‘Verwijdere­n’, dan is hij niet meer te zien in Lightroom. ‘Verwijdere­n van schijf’ haalt de foto niet alleen uit de bibliothee­k van Lightroom, maar verwijdert hem ook van je harde schijf.

6 Sorteren met filters

Ga naar ‘Weergave | Filterbalk tonen’ en klik op ‘Kenmerk’ om te filteren op een markering of een classifica­tie die groter of gelijk is aan jouw selectie. Je kunt de resultaten nog verder filteren door op ‘Metagegeve­ns’ te klikken.

7 Kleurcodes

Vanuit de ‘Filterbalk’ kun je filteren op kleurenlab­els. Klik in het menu rechtsbove­n op ‘Filters uitgeschak­eld’ om alle foto’s te zien. Om een kleurlabel toe te passen, rechtsklik je op een miniatuurw­eergave en kies je ‘Kleurlabel instellen’. Kies dan een kleur naar keuze.

8 Foto’s stapelen

Series met foto’s die heel erg op elkaar lijken, kunnen je bibliothee­k onoverzich­telijk maken. Los dit als volgt op: Shift-klik op de gewenste foto’s, rechtsklik en kies ‘Stapelen | Groeperen in stapel’. Rechtsklik op een stapel om hem uit te vouwen of linksklik om hem in te klappen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands